Llei d'amnistia

La Comissió de Venècia recomana involucrar el PP en la negociació de l'amnistia

L'entitat defensa que les amnisties persegueixen la "reconciliació política", però adverteix que haurien de comptar amb un suport majoritari

La sala on s'ha trobat els 61 membres de la Comissió de Venècia.
15/03/2024
3 min

VenèciaLa Comissió de Venècia ha avalat definitivament aquest divendres a grans trets la llei d'amnistia, tot i apuntar matisos i diferents recomanacions. Concretament, recorda que les amnisties són per definició "restauratives" i persegueixen "la reconciliació política", però adverteix que per "no frustrar" els seus objectius no s'haurien de tramitar "de forma accelerada" i haurien de comptar amb "majories qualificades". En el cas de la del Procés, doncs, recomana que s'involucri el PP en la negociació de la mesura, que tot just acaba d'arribar al Senat –amb majoria absoluta popular– després de ser aprovada pel Congrés. "Per tots els potencials efectes divisius, és especialment important que una amnistia rebi el suport d'una majoria àmplia", ha apuntat aquest divendres un dels ponents de l'informe, el jurista neerlandès Martin Kuijer.

No sembla, però, que les recomanacions de Venècia acabin tenint efecte, tenint en compte que els populars no només no tenen cap intenció de negociar l'amnistia sinó que la combaten per terra, mar i aire. Aquest divendres, de fet, s'han tornat a mostrar molt contundents. "Excedeix els límits del dret europeu i vulnera la separació de poders. La Comissió de Venècia evidencia les mentides del PSOE", insisteixen fonts populars, que s'aferren a les parts del dictamen menys efusives amb el redactat de la llei.

Els experts de Venècia no diuen que la llei trenqui la independència judicial, sinó que queda garantida perquè seran els jutges els encarregats d'aplicar-la. En aquest sentit, insisteixen que cal "acotar i definir més" quins delictes i quin arc temporal afecta l'amnistia per tal de garantir uns "vincles més estrets" entre els actes delictius que comprèn la normativa i "les consultes del Procés i les seves derivades", també pel que fa als actes de malversació i corrupció: "Falta un vincle causal més clar amb la malversació, per exemple".

Pel que fa al terrorisme, que és una de les preguntes explícites que li va traslladar el Senat, la Comissió de Venècia no es mulla i es limita a assenyalar que caldria "assegurar-se" que, tenint en compte els estàndards internacionals, s'exclouen de la mesura aquelles "violacions serioses contra els drets humans". Per tant, deixa a la interpretació dels tribunals espanyols si la llei d'amnistia podria beneficiar els suposats delictes pels quals, per exemple, s'està investigant l'expresident a l'exili Carles Puigdemont en el cas de Tsunami.

Els punts més destacats del dictamen
  • Legitimitat democràtica

    El dictamen insisteix que l’amnistia és una eina “legítima” i que per definició persegueix "la reconciliació política". Això sí, adverteix que cal tramitar-la de forma correcta i amb un consens prou ampli per no frustrar els seus objectius.

  • Constitucionalitat

    La Comissió no entra a valorar si la llei és constitucional i senzillament aposta per tirar endavant una reforma de la carta magna quan “sigui el moment idoni”. Ara bé, segons aclareixen fonts del Consell d’Europa a l’ARA, això no vol dir que recomani tirar-la endavant abans d’aprovar l’amnistia, tal com insinua el PP.


  • Acotar temps i delictes

    Una de les recomanacions més destacades dels experts jurídics és “estrènyer més” els vincles entre els delictes als quals es pretén amnistiar amb el Procés, especialment amb “la consulta del 2014 i del 2017”. “Falta un vincle causal més clar amb la malversació, per exemple”, ha afegit en declaracions als mitjans un dels ponents.



  • Terrorisme

    Els experts eviten aprofundir en fins a quin punt es poden amnistiar els delictes de terrorisme i només recomanen que es garanteixi que no s’excloguin aquells que no són compatibles amb els estàndards internacionals. És a dir, “les serioses violacions dels drets humans”.


  • Separació de poders

Els experts jurídics tampoc aprofundeixen en la constitucionalitat de la mesura, que és una de les principals queixes dels conservadors. El PP assegura que la Comissió els dona la raó i que, per tant, l'amnistia és inconstitucional. En canvi, el ministre de Justícia, el socialista Félix Bolaños, ha destacat en declaracions als mitjans justament el contrari dient que l'organisme europeu "avala rotundament" la llei. Sigui com sigui, la Comissió de Venècia senzillament insta a complir amb la carta magna i, segons indiquen fonts del Consell d'Europa a l'ARA, al dictamen final només s'assenyala que es reformi la Constitució quan "sigui el moment idoni", sense aclarir si ha de ser abans o no d'aprovar-se l'amnistia.

Sense presses

Una de les crítiques més destacades a l'amnistia dels experts en dret constitucional és sobre la forma i rapidesa en què s'està tramitant la llei, i recorden que aquesta mena d'iniciatives legislatives, que per naturalesa "són controvertides", és més "adequat" no tirar-les endavant a través de "procediments d'urgència". En aquest sentit, insisteix la Comissió, ha de prevaldre la voluntat de "normalitzar" la situació política i social i, per tant, tal com ha indicat el ponent Kuijer, "intentar no aprofundir en la divisió ja existent" d'Espanya i Catalunya.

Tot i que va més enllà de l'amnistia, els experts també s'han posicionat en contra de citar magistrats a les comissions d'investigació sobre les clavegueres de l'Estat que s'han impulsat al Congrés. En aquest sentit, la Comissió reclama que sigui el poder judicial el que faci "escrutini" de l'executiu, i no al revés.

El dictamen ha estat avalat pels 61 tècnics jurídics que envien els estats que formen part del Consell d'Europa i que s'han reunit en la majestuosa sala principal de la Scuola Grande San Giovanni de Venècia, on es troba periòdicament la Comissió. Durant els últims dies l'organisme jurídic ja ha estat discutint el text final, especialment sobre les esmenes i objeccions presentades per les parts afectades a partir de l'esborrany, i aquest divendres "només faltava tancar els últims serrells". Com és habitual en aquesta mena de casos, el dictamen s'ha aprovat per consens i no ha calgut dur-lo a votació, i no és vinculant.

stats