Política26/04/2016

Iglesias culpa Sánchez de rebutjar la proposta de Compromís

Baldoví havia proposat un govern de coalició d'esquerres. Els socialistes el volien monocolor i amb suport de Rivera perquè el seu pacte és "vigent". C's es nega a entrar al joc de l'oferta 'in extremis' de Compromís al PSOE

Ferran Casas / Mariona Ferrer / Salva Almenar
i Ferran Casas / Mariona Ferrer / Salva Almenar

Madrid / ValènciaEl portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, ha presentat aquest matí al rei Felip VI i a la resta de forces polítiques d'esquerres un pacte de mínims que ha batejat com l'Acord del Prado per formar un govern "plural i de canvi" i evitar en les poques hores que queden de termini unes noves eleccions.

El PSOE l'ha acceptat amb algunes condicions però no ha volgut prescindir de Ciutadans, i aquest és el gran problema de Podem i els seus socis, tal com ha evidenciat Xavier Domènech després de reunir-se també amb el rei. El principal, però, l'ha posat Ciutadans, que es nega a entrar al joc. Pablo Iglesias ha carregat contra els socialistes per dir 'no' a un govern de coalició d'esquerres a la valenciana i s'ha remès a la resposta de la líder de Compromís, Mónica Oltra, que considera un "insult" que el PSOE vulgui governar en solitari amb 90 diputats.

Consulta el document 'Acuerdo del Prado' presentat per CompromísEl document proposa 30 mesures que pretenen donar solució a les "demandes democràtiques i socials" dels ciutadans i canalitzar la "il·lusió expressada en les urnes". Els socialistes han reunit el seu equip negociador i n'han parlat amb C's, mentre que Podem llegirà "amb atenció" aquest document. Un cop presentat el document, el PSOE ha comparegut a través del seu portaveu, Antonio Hernando, i ha assegurat que per ells "no quedarà" i ha dit 'sí' a 27 de les 30 mesures proposades pels valencianistes, "que són compatibles amb l'acord amb Ciutadans", que es manté "vigent". Les condicions del PSOE, que aquest matí ja s'ha reunit amb els liberals, són en matèria de desnomanents, la revisió de la reforma de l'article 135 de la Constitució i els serveis públics i la derogació de la reforma laboral.

Els socialistes passen, doncs, la pilota a C's i Podem i mantenen el 'no' a un pacte exclusivament d'esquerres que no tindria la complicitat d'Albert Rivera i, per tant, necessitaria el suport directe o indirecte dels independentistes. A C's i a Podem i les confluències els demanen que votin 'sí' a Sánchez sense més.

Cargando
No hay anuncios

Hernando ha afirmat que cal un govern "plural" i que si hi ha acord ha de tenir tres característiques: qui signi el compromís ha de votar almenys dos pressupostos, el govern ha de ser del PSOE amb independents i Sánchez se sotmetrà a una qüestió de confiança el juny de 2018.

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, hi ha posat pegues i ha donat per feta la repetició de les eleccions. Un dels inconvenients de la proposta és que no assumeix cap compromís a nivell territorial i es limita a afrontar els conflictes des d'una "perspectiva democràtica". El portaveu dels 'comuns' ha desqualificat la proposta del PSOE "perquè no és real" no plantejar canvis de fons ni voler compartir govern i, alhora, demanar un xec en blanc en forma de votació de dos pressupostos. Per a ell que els socialistes no es vulguin desentendre de C's és un problema de fons. Domènech ha afirmat que les eleccions poden ser una oportunitat i ha donat a entendre que el rebombori creat per la proposta de Compromís era una "batalla pel relat".

Albert Rivera no ha volgut entrar en la "dinàmica d'última hora" del PSOE i ha afirmat que la solució proposada per Compromís era possible des del primer moment però que el PSOE no ho ha volgut. "Per fer això nosaltres ni érem ni som necessaris", ha dit després de reunir-se amb el rei. "He vist tres pàgines [el document de Compromís] per governar quatre anys entre sis partits. Ni tan sols ho volem valorar. No som decisius per a aquesta suma. Si volen que busquin el PNB o CDC i ERC", ha afirmat. Rivera ha posat en valor la seva actitud "regeneradora" i per buscar acords.

Iglesias: "Sánchez ha dit massa vegades 'no'"

Cargando
No hay anuncios

El líder de Podem, Pablo Iglesias, culpa el PSOE per rebutjar, segons el seu criteri, el pacte. "El senyor Sánchez ha dit massa vegades 'no' a les propostes de govern de coalició a la valenciana", ha assenyalat en roda de premsa després de reunir-se amb el rei. Iglesias ha arribat 20 minuts tard a la Zarzuela perquè, segons ha explicat, "s'han equivocat de porta d'entrada". El document de Compromís l'ha enxampat a punt de reunir-se amb Felip VI. Segons el líder de Podem, no sabien res de la proposta fins aquest matí. Iglesias també ha ajornat a última hora la roda de premsa i ha esperat que Oltra sortís abans a atacar el PSOE. "De què van?", s'ha preguntat la líder de Compromís sobre la reacció de Ferraz, qua considera "indignant". Amb tot, Iglesias manté la mà estesa als socialistes fins a l'últim minut però ja augura que, si hi ha una segona volta electoral, treballaran per teixir un pacte d'esquerres. "Pedro Sánchez sempre pot rectificar", ha conclòs.

En la proposta de govern remesa per Compromís, la formació valenciana assenyalava que les forces progressistes han "d'estar a l'altura" i intentar arribar a un pacte de govern, que, segons la mateixa proposta, estaria sotmès a un seguiment, i es donaria compte públicament cada 6 mesos del compliment d'aquest "Acord del Prado", en una clara referència a l'Acord del Botànic, que va ser el pacte de govern que sustenta l'actual executiu del País Valencià.

Compareixença de Baldoví

Després de despatxar amb el rei durant una hora aproximadament, el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, ha comparegut en roda de premsa acompanyat de la resta de diputats de la formació. En roda de premsa el diputat valencià ha explicat que el document lliurat a la resta de forces progressistes és una proposta d'acord que van "preparar" ahir els quatre diputats de Compromís "en veure la situació de bloqueig" i la quasi obligada convocatòria de noves eleccions.

Cargando
No hay anuncios

Baldoví ha dit que, igual que el seu partit, el rei li ha comentat en la reunió que calia esgotar totes les possibilitats d'arribar a un acord i evitar uns nous comicis. Sobre l'Acord del Prado, Baldoví ha dit que és un document genèric que pretén sumar els suports necessaris perquè hi hagi un "govern de coalició" format pel PSOE, Podem, Esquerra Unida, Compromís, En Marea i En Comú, on el president seria el candidat socialista Pedro Sánchez, que "va ser el més votat", ha recordat Baldoví.

Sobre el referèndum a Catalunya –una de les suposades línies vermelles que posava Podem en la negociació–, el portaveu de Compromís ha dit que per a ells la consulta "no és necessària" per tancar l'acord, tot i que en el document assenyalen que les crisis territorials cal resoldre-les des d'una perspectiva "democràtica".

Preguntat pel paper que esperen que jugui Ciutadans en aquest nou escenari, Joan Baldoví ha dit que "esperen poc" del partit d'Albert Rivera, ja que ells sempre han estat realment al costat del Partit Popular.

Cargando
No hay anuncios

Mesures econòmiques

L'Acord del Prado redactat per Compromís proposa la implantació d'un ingrés vital mínim, noves mesures contra els desnonaments, reconvertir l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) en una verdadera banca pública i impulsar un model energètic "just i sostenible".

Regeneració democràtica

Reclamen prohibir les anomenades "portes giratòries", derogar la "llei mordassa", reformar el sistema electoral i la despolitització del Tribunal Constitucional i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Cargando
No hay anuncios

Model territorial

Compromís aposta per reformar el sistema de finançament autonòmic, reconèixer el deute històric de l'Estat amb les comunitats autònomes i abordar les crisis territorials "des d'una perspectiva democràtica", avançant cap a un model federal. No inclouen la convocatòria d'un referèndum per a Catalunya.

Matèria social

Proposa la paritat en els òrgans institucionals, derogar les reformes laborals de 2010 i 2012, impulsar una nova llei d'educació i "recuperar" el sistema sanitari públic i la sanitat universal.