Corrupció

Condemnen Alfonso Rus a cinc anys de presó per haver contractat falsos treballadors a la Diputació de València

És la mateixa pena que se li ha imposat a l'exgerent d'Imelsa i autoanomenat 'ionqui dels diners', Marcos Benavent

L'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus (e) i l'exgerent d'Imelsa i autobatejat com 'ionqui dels diners', Marcos Benavent, durant el judici pels falsos treballadors de l'ens provincial.
17/11/2023
2 min

ValènciaL'Audiència Provincial de València ha condemnat l'expresident de la Diputació de València Alfonso Rus a cinc anys de presó per les contractacions irregulars de les empreses públiques Imelsa (Diputació de València) i Ciegsa (Generalitat Valenciana) durant els anys de govern del Partit Popular. Es tracta de la primera ocasió en la qual el també exalcalde de Xàtiva ha estat considerat culpable després que a l'octubre va ser absolt en un judici per presumptes irregularitats en l'adjudicació d'un centre d'atenció telefònica i telemàtica.

Rus, per a qui la Fiscalia sol·licitava 12 anys de presó, ha estat condemnat pels delictes de malversació i falsedat documental. La pena, però, ha gaudit d'una notòria rebaixa a l'aplicar els atenuants de dilacions indegudes. La resolució judicial també estableix que l'expolític conservador haurà de pagar, de manera solidària amb altres condemnats, 356.554 euros a Ciegsa i 57.325 a Divalterra (companyia pública successora d'Imelsa) en concepte de responsabilitat civil.

A més de l'exdirigent del PP, també han estat condemnats 18 de les 25 persones acusades. Entre ells hi ha l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, l'autoanomenat ionqui dels diners, i l'exsecretari autonòmic d'Educació durant els anys de govern del PP Máximo Caturla. Tots dos han rebut la mateixa pena que Alfonso Rus. Per contra, el tribunal ha absolt l'antic subdelegat del govern espanyol al País Valencià i exportaveu del PSPV a la Diputació de València, Rafael Rubio, per a qui el ministeri fiscal sol·licitava una condemna de sis anys de presó.

L'acta de la jutge instructora de les peces separades B i F del batejat com cas Taula ja recollia que Alfonso Rus; el seu aleshores cap de gabinet, Emilio Llopis; l'exgerent d'Imelsa Marcos Benavent, i Máximo Caturla haurien utilitzat l'empresa pública “en benefici propi” i haurien contractat treballadors per pagar “favors sol·licitats per terceres persones”. La majoria d'aquests empleats tenien la condició d'assessors de membres del consell d'administració, entre ells l'assessora de Rafael Rubio, tot i que no haurien fet cap feina per a l'empresa pública. En concret, la jutge enumerava 12 persones que haurien estat contractades per ordre de Rus, com ara l'exalcalde de Cofrents Raúl Mateo o un jugador del Club Esportiu Olímpic de Xàtiva, entitat esportiva que presidia Rus.

Segons consta en un informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat que ha format part de la causa, les contractacions de personal “es van fer obviant el procediment que garanteix els principis d'igualtat, mèrit, capacitat, publicitat, transparència i imparcialitat”, i tampoc van respectar les limitacions imposades en les lleis de pressupostos generals de l'Estat entre els anys 2009 i 2014.

stats