Inflació

Xecs, lloguers i aliments: totes les claus del nou paquet anticrisi

El govern espanyol suprimeix l'IVA dels aliments de primera necessitat, rebaixa el de l'oli i la pasta i limita durant mig any l'augment de preus del lloguer

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa aquest dimarts.
27/12/2022
6 min

MADRIDLa crisi energètica i de preus que passen Espanya i la resta d'estats membres de la Unió Europea ha obligat el govern espanyol a prorrogar per tercer cop un pla excepcional de mesures econòmiques per alleugerir les conseqüències econòmiques de la inflació causada, sobretot, per la guerra a Ucraïna. L'últim consell de ministres de l'any ha aprovat aquest dimarts un nou paquet de mesures de fins a 10.000 milions d'euros per afrontar la crisi energètica i de preus i que entrarà en vigor l'1 de gener. Entre les novetats principals hi ha mesures per contenir els preus dels aliments i de l'habitatge com la supressió de l'IVA per al menjar de primera necessitat i la limitació durant mig any de l'augment de preus del lloguer.

La negociació entre els dos socis del govern de coalició, PSOE i Unides Podem, s'ha allargat fins a última hora de la nit d'aquest dilluns. De fet, aquest dimarts al matí els equips tècnics encapçalats pel ministre de la Presidència, Félix Bolaños (PSOE), i la ministra de Drets Socials, Ione Belarra (Unides Podem), continuaven negociant. Finalment, com en gairebé totes les negociacions, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la vicepresidenta tercera i ministra de Treball, Yolanda Díaz (Unides Podem), han tancat hores abans del consell de ministres els punts que generaven discòrdia.

Ajuda de 200 euros

Una de les novetats principals del nou paquet té a veure amb la contenció dels preus dels aliments, que fa mesos que no paren de créixer. A l'octubre, per exemple, el preu dels ous s'havia disparat un 25%. El PSOE i Unides Podem han acordat una ajuda directa per al cistell de la compra (similar a la de l'estiu) –tot i que els beneficiaris podran dedicar-la al que vulguin. Per exemple, a la factura elèctrica–. Es tracta d'una ajuda anual de 200 euros per a famílies amb rendes inferiors a 27.000 euros bruts anuals i un patrimoni que no superi els 75.000 euros a 31 de desembre del 2022 (s'exclou l'habitatge habitual). Hi podran accedir assalariats, autònoms i desocupats.

Com es podrà sol·licitar? A través de l'Agència Tributària a partir del 15 de febrer del 2023 i fins al 31 de març. Sánchez ha anticipat que beneficiarà uns 4,2 milions de famílies i 6 milions de persones.

IVA dels aliments

També s'ha retocat l'IVA d'alguns aliments. S'ha aprovat una rebaixa del 4% al 0% de l'IVA dels productes de primera necessitat i una rebaixa del 10% al 5% en el cas de l'oli (gira-sol i oliva) i la pasta. Aquestes mesures es traduiran en un estalvi de 661 milions d'euros per a les famílies, segons els càlculs del govern i duraran sis mesos, fins al 30 de juny, o fins que la inflació subjacent estigui per sobre del 5,5%. Si cau, es recuperaran els tipus impositius habituals. Funcas estima que Espanya assoleixi una inflació subjacent d'un 5,4% al febrer (al novembre s'ha situat al 6,3%).

Reducció de l’IVA dels productes bàsics

Del

4%

al

0%

Del

10%

al

5%

Pa

Farina

OLI

OLI

llet fresca

Llet d’origen

animal

Oli de gira-sol

Oli doliva

Llet

en pols

Formatge

Ous

Pasta

Verdura i tubercles

Fruita

Llegums

i cereals

Del

10%

al

5%

OLI

OLI

Oli de gira-sol

Oli doliva

Pasta

Del

4%

al

0%

Farina

Pa

llet fresca

Llet d’origen

animal

Llet

en pols

Formatge

Ous

Fruita

Verdura i tubercles

Llegums

i cereals

Del

10%

al

5%

OLI

OLI

Oli de gira-sol

Oli doliva

Pasta

Del

4%

al

0%

Farina

Pa

llet fresca

Llet d’origen

animal

Llet

en pols

Formatge

Ous

Fruita

Verdura i tubercles

Llegums

i cereals

Els aliments en què l'IVA desapareix són:

  • El pa comú (congelat i no congelat), així com la massa congelada per a pa comú.
  • Les farines que es poden utilitzar per fer pa.
  • La llet d'origen animal: natural, certificada, pasteuritzada, concentrada, desnatada, esterilitzada, UHT, evaporada i en pols.
  • Els formatges.
  • Els ous.
  • Les fruites, verdures, hortalisses, tubercles (patates, moniato i tapioca, entre d'altres), llegums i cereals que tinguin la condició de productes naturals d'acord amb el Codi Alimentari.

El govern espanyol pagarà aquestes mesures amb els diners que ja no haurà de destinar a la bonificació generalitzada dels carburants (el cost total aquest 2022 ha estat d'uns 6.000 milions d'euros).

Limitació del lloguer

Entre els elements que han generat més discussió entre els socis de govern hi ha les propostes relacionades amb la contenció dels preus de l'habitatge. No només es prorrogarà durant tot el 2023 el límit del 2% a l'augment dels lloguers que s'actualitzen amb l'IPC, sinó que se'n "congelarà" temporalment els preus, assegura el Sindicat de Llogateres.

El límit als lloguers permet que els que estan vinculats a la inflació no augmentin més del 2% quan cal actualitzar-los anualment. El problema és que en els contractes que s'acaben (tenen cinc o set anys de vigència) i que, per tant, s'han de renovar, els propietaris poden augmentar lliurement la renda. Per això, Unides Podem volia repetir una eina que ja es va aprovar durant els pitjors mesos de la pandèmia: una pròrroga que obliga el propietari a mantenir les mateixes condicions i que, per tant, no permet alterar el preu del lloguer. Ara bé, la mesura té matisos i depèn, sobretot, de si hi ha acord entre les parts.

Estarà en vigor durant sis mesos (fins al 30 de juny del 2023) i, per tant, afectarà els contractes que s'acabin durant aquest període. Haurà de ser el llogater qui demani la pròrroga i haurà d'arribar a un acord amb el propietari. En cas que no sigui així, el lloguer podrà augmentar com a màxim un 2% (com en el cas de l'actualització). Cal tenir en compte que aquesta congelació s'aplicarà si propietari i llogater arriben a un acord. A més, no afecta els pisos que entren per primer cop al mercat ni els nous contractes, sinó només la pròrroga dels vigents.

Finalment, ha quedat fora la congelació de les hipoteques variables que reclamava Unides Podem. Malgrat que la formació lila ha insistit en les últimes setmanes en la mesura, ja va quedar fora durant la negociació entre el ministeri d'Economia i la banca per ajudar els hipotecats.

Bonificació dels carburants

La mesura dels 20 cèntims el litre de carburant deixarà de ser per a tothom (algunes petrolieres com Repsol, però, han anunciat que mantindran una bonificació de 10 cèntims aquest hivern) i s'aplicarà només per a alguns sectors com el transport professional i el sector primari (agricultors, navilieres i pescadors). En concret, la bonificació als carburants estarà en vigor durant sis mesos i es cobrarà a final de mes. A l'agricultura s'hi destinaran 240 milions d'euros, mentre que al sector pesquer són 120 milions.

En el cas del transport professional per carretera s'aplicarà una rebaixa de 20 cèntims fins al 31 de març i entre l'1 d'abril i el 30 de juny de 10 cèntims, segons ha informat el ministeri de Transports. Faran "un seguiment continuat de la mesura" tenint en compte l'evolució dels preus i l'impacte de l'ajuda.

A les empreses que es beneficiïn de la devolució del gasoil professional se'ls abonarà a final de mes, juntament amb la devolució parcial de l'impost sobre els hidrocarburs. En canvi, els que no es beneficien de la devolució del gasoil professional (com els taxistes i les ambulàncies) ho cobraran com una ajuda directa. Una ambulància, per exemple, podrà arribar a cobrar un pagament únic de 450 euros, mentre que per a un taxi l'ajuda podrà ser de 410 euros.

A més, en el cas dels agricultors es posarà en marxa una línia d'ajudes directes de fins a 300 milions d'euros per compensar l'augment dels costos per l'encariment dels fertilitzants. El govern espanyol també ha aprovat una nova línia de fins a 500 milions d'euros per a la indústria gasintensiva i 450 milions més en ajudes per a la ceràmica i altres subsectors.

Fiscalitat i energia

El paquet de mesures tornarà a incloure canvis fiscals. El govern prorrogarà durant tot l'any la rebaixa de l'IVA de la tarifa de la llum del 10% al 5%. La mesura anirà de bracet amb la rebaixa de l'impost especial de l'electricitat al 0,5%, la suspensió de l'impost de producció elèctrica i la rebaixa de l'IVA del gas del 10% al 5%. Amb aquesta pròrroga, i des que es van posar en marxa al setembre del 2021, l'impacte fiscal de la mesura ha estat de 16.398 milions d'euros per a les arques públiques.

També es congela el preu màxim de la bombona de butà (19,55 euros).

Subministraments bàsics

En l'àmbit energètic, el govern ha reforçat el bo elèctric i tèrmic; ha creat una tarifa regulada especial per als habitatges amb calefacció central, i ha canviat les TUR (tarifes regulades) 1, 2 i 3: es prorroga el límit de l'increment del 15% en la revisió trimestral fins al desembre del 2023. També es tornen a prohibir els talls dels subministraments bàsics a les llars vulnerables (durant tot el 2023) i es prohibeixen durant sis mesos els desnonaments de famílies vulnerables (com es va fer durant la pandèmia).

Pel que fa a les prestacions, es preveu una alça del 15% en les pensions no contributives, així com de l'ingrés mínim vital.

Transport públic

Finalment, i en el marc d'un acord amb el PDECat per a l'aprovació dels pressupostos de l'Estat per al 2023, el govern espanyol aprovarà la gratuïtat dels autobusos de titularitat estatal per a tot Espanya durant el 2023 (serà per a tots els trams de trajecte). També es manté la gratuïtat dels bitllets de Renfe durant tot l'any que ve. Continuar amb les bonificacions del 100% als bitllets de tren tindrà un cost de 660 milions d'euros més per a l'Estat. I s'han aprovat ajudes directes per a les comunitats autònomes i els ajuntaments perquè redueixin els abonaments urbans i interurbans com a mínim un 50% (un 30% el costejarà l'Estat, però només si les administracions autonòmiques i locals aproven una bonificació del 20%).

stats