El Congrés aprova modificar l'Estatut d'Autonomia de les Balears per eliminar els aforaments polítics

La petició per iniciar els tràmits ha rebut el suport de tots els partits i afectarà els diputats del Parlament i els membres del Govern

Una sessió plenària del Parlament balear.
14/04/2021
3 min

Aquest capvespre el ple del Congrés ha aprovat per unanimitat reformar l'Estatut d'Autonomia de les Balears amb l'objectiu d'eliminar els aforaments dels diputats del Parlament i els membres del Govern. D'aquesta manera, podrien ser jutjats per tribunals ordinaris com la resta de ciutadans. L'inici dels tràmits ha rebut el suport dels principals partits com ara el PSOE, PP, Unides Podem, Vox i Ciutadans, però també de la resta de formacions. La iniciativa va ser aprovada per la cambra balear el 2018 i ha estat defensada aquest dimarts a Madrid per la delegació escollida pel Parlament, de la qual en formen part els diputats illencs Juan Manuel Lafuente (PP), Juli Dalmau (PSIB) i Josep Castells (Grup mixt-MÉS per Menorca).

Cal recordar que els processos electorals de 2019 varen interrompre el debat i que per aquesta raó no s'havia reprès fins ara. Els tres polítics balears han celebrat el suport aconseguit i han reclamat que l'eliminació dels aforaments s'estengui al conjunt de l'Estat. També cal tenir en compte que la proposta balear ha seguit el camí d'altres reformes estatutàries que han passat pel Congrés en els darrers anys, com ara el de les Canàries, el de Múrcia i el de Cantàbria.

"Animam l'Estat que coordini la supressió d'aforaments, que suposa un camí per modernitzar la democràcia i l'ordenament jurídic", ha afirmat el diputat del PP, Juan Manuel Lafuente. El socialista Juli Dalmau ha comentat que eliminar els aforaments permetrà "rompre" amb la idea de la llunyania que s'"intenta establir" entre els polítics i els ciutadans. Mentre que el diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha dit que "avui demanam que ens ajudin perquè les Balears deixin d'estar al mapa de la corrupció i passin a formar part del mapa de la radicalitat democràtica". El sobiranista també ha aprofitat la intervenció per denunciar el monocultiu turístic balear, la dificultat per accedir a un habitatge i els problemes de connectivitat de Menorca.

El diputat al Congrés pel PP, l'eivissenc Miguel Ángel Jerez, ha lamentat que no s'eliminin els aforaments a totes les comunitats i ha aprofitat per criticar que el president espanyol, Pedro Sánchez, "només ha proposat reformes gasoses que no s'han concretat". El líder del PSOE va anunciar després de la moció de censura de 2018 contra Mariano Rajoy que estudiaria una reforma constitucional per eliminar els aforaments a tot l'Estat, però no s'ha duit a terme. El conservador també ha criticat que els illencs volen un govern fort que no els abandoni i que lluiti per aconseguir vacunes. Sobre això, el diputat del PSIB al Congrés Pere Joan Pons ha ironitzat demanant als membres del PP que com poden demanar un govern sòlid si l'expresident popular José Ramon Bauzá ha canviat de partit i ara és eurodiputat. El socialista ha comentat l'acord per impulsar la reforma: "És una clara demostració que en política es poden aprovar iniciatives des de la unitat total, malgrat les diferències ideològiques que ens separen".

D'altra banda, el diputat del grup de Ciutadans al Congrés Miguel Ángel Gutiérrez ha afirmat que el seu partit sempre ha demanat l'eliminació d'aforaments a tot l'Estat, i ha criticat que no es faci el mateix al Congrés i el Senat. També ha aprofitat per dir que a l'acord per governar la Comunitat de Madrid entre la seva formació i el PP es preveia aquesta supressió, però ha culpat Isabel Díaz Ayuso i el seu equip de no voler dur-ho al ple. La diputada d'Unides Podem al Congrés, Antònia Jover Díaz, ha defensat l'eliminació d'aforaments perquè "ens iguala a tots davant la llei", i ha proposat que és el moment de fer el mateix a totes les institucions i acabar amb la inviolabilitat del rei. "Cal tenir poca vergonya per no fer-ho", ha apuntat.

stats