45è aniversari de la Constitució

Sánchez i Feijóo es reuniran abans que acabi l'any per parlar del CGPJ i el finançament autonòmic

El Congrés celebra un acte marcat per l'amnistia, el bloqueig al CGPJ i el trencament Sumar-Podem

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, en l'acte del 45è aniversari de la Constitució
06/12/2023
4 min

MadridPedro Sánchez proposarà a Alberto Núñez Feijóo una reunió abans que acabi l'any per abordar la renovació del Consell General del Poder Judicial, la reforma del finançament autonòmic i l'eliminació del terme "disminuït" de l'article 49 de la Constitució. Així ho ha explicat en una conversa informal amb periodistes després de l'acte de commemoració del 45è aniversari de la Carta magna, marcat per l'alta tensió política que es viu arran de l'amnistia i la negociació amb l'independentisme a Suïssa, el bloqueig a l'òrgan de govern dels jutges i el trencament entre Podem i Sumar.

"Avui hem de dir que els espanyols ja no som iguals: quan en un país s'ataca la separació de poders, en aquest país no hi ha Constitució", ha denunciat el líder del PP només arribar al Congrés, i ha afegit: "Espanya no es pot decidir a Brussel·les i el control del govern espanyol, a Suïssa". Tot seguit, Sánchez ha recordat que la Comissió Europea ha urgit aquesta setmana a renovar el CGPJ i ha allargat la mà al líder del PP perquè "passi de les proclames als fets" i compleixi amb aquesta "obligació" constitucional.

No hi ha un especial optimisme a l'executiu que els conservadors s'avinguin a desbloquejar el CGPJ, atès que el PP ha posat com a condició que, simultàniament, es tramiti en paral·lel una reforma de la llei per modificar el sistema d'elecció dels vocals de procedència judicial. El PSOE està disposat a tornar a la casella de sortida de l'any anterior, quan es va estar a punt d'arribar a un acord, que incloïa que l'òrgan de govern dels jutges elaboraria en sis mesos una proposta de nou sistema que després estudiarien les Corts espanyoles i la Comissió Europea. El que Sánchez ha descartat és la rebaixa de la majoria de tres cinquens necessària al Congrés i el Senat per nomenar els vocals.

Pel que fa a la reforma del finançament, Sánchez vol començar a posar fil a l'agulla a un compromís de l'acord de coalició amb Sumar que necessitarà de l'entesa amb el PP. Tal com ha explicat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, el proper dilluns hi ha una reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, l'òrgan on s'haurà d'abordar aquesta qüestió, per bé que en aquesta primera trobada encara no constarà formalment en l'ordre del dia.

No hi haurà canvis a l'amnistia

Aquests fronts, juntament amb el del decret que s'aprovarà abans d'acabar l'any per mantenir algunes mesures per fer front a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, es desenvoluparan en paral·lel al tràmit de la llei d'amnistia. La setmana que ve tindrà lloc la presa en consideració al Congrés i es preveu que aquest mes es votin les esmenes a la totalitat que es puguin presentar. Fonts parlamentàries allunyen la possibilitat que s'habiliti l'última setmana de desembre per fer la votació definitiva de la norma, amb les esmenes a l'articular que s'haguessin pogut introduir. Aquest últim pas abans de passar al Senat quedaria, doncs, de cara al gener.

Amb tot, el PSOE deixa clar que no acceptarà canvis substancials a la llei d'amnistia. Fonts socialistes asseguren que sortirà tal com va entrar i que, si fos per ells, no farien cap modificació. Ara bé, Esquerra ja ha anunciat que vol fer alguna millora, sobretot en la qüestió de les causes per terrorisme, però el PSOE només s'hi avindrà si són de caràcter "tècnic" i "menor".

Ruptura Sumar-Podem

També han coincidit al Congrés les principals líders de Sumar, Yolanda Díaz, i de Podem, Ione Belarra, que ha defensat el pas del partit lila al grup mixt. "És una decisió difícil però imprescindible perquè Podem continuï sent útil per impulsar mesures feministes i ambicioses en l'àmbit social", ha subratllat Belarra. Per la seva banda, Díaz ha assegurat que el moviment dels cinc diputats de Podem "contribueix a la desafecció ciutadana": "Els progressistes no comprenen que es posin en perill polítiques públiques per interessos de part". Amb tot, ha demanat "altura de mires": "Estem segurs que qualsevol persona que defensi el bé del país no es confondrà d'adversari".

Més enllà de les polèmiques d'última hora, la jornada torna a posar a debat un text gairebé intocable però constantment discutit, ara com ara sense perspectives de reforma. La presidenta de la cambra baixa, Francina Armengol, ha considerat "legítim plantejar que la Constitució no s'ha de sotmetre a cap revisió", però també "que es defensi la seva renovació". "El que no està de cap manera en discussió és la nostra total obligació de complir-la", ha afegit. Armengol no ha fet referència al CGPJ, sinó a "tot el que queda per fer en igualtat, habitatge, serveis públics o medi ambient".

En l'acte, una dona víctima de violència sexual ha pres la paraula per explicar la seva experiència i llegir l'article 14 de la Constitució: "Els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaldre discriminació per raó de raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social". Armengol ha deixat clar que s'incompleix aquest precepte i Pedro Sánchez també ha elevat una "veu d'alarma" per una "violència estructural, la masclista, que s'ha d'erradicar i extirpar".

Armengol també ha defensat la "justícia social i econòmica" i s'ha referit al títol vuitè, el de la qüestió territorial. "Integra la diversitat que conviu al nostre país i la riquesa que suposa l'estat plural i deixa obert el camí per avançar en el procés d'acostar els ciutadans a la presa de decisions", ha defensat. Aquesta frase no ha agradat al PP. Com ja és habitual en els discursos d'Armengol, l'expresidenta balear ha fet una cita en català, aquesta vegada del poeta eivissenc Marià Villangómez: "Voler l'impossible ens cal, i no que mori el desig", ha conclòs.

stats