Política16/03/2017

El Congrés posa en evidència la debilitat del govern de Rajoy

L’oposició tomba el decret de la reforma de l’estiba, un bloqueig parlamentari inèdit des del 1979

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridEl Congrés va recordar ahir a Mariano Rajoy que aquesta legislatura no pot governar a cop de decret. L’oposició va tombar el decret que l’executiu popular havia aprovat el 24 de febrer per liberalitzar el sector de l’estiba després de setmanes de negociacions i d’estratègies parlamentàries per guanyar una votació que anava d’un vot. Un joc d’equilibris fracassat que ha convertit el decret de l’estiba en un assaig del que Rajoy pot trobar-se per tirar endavant els pressupostos. A banda d’un error tècnic el 2006 que va ser corregit, el bloqueig d’un decret a la cambra baixa no es donava des del 1979. Un resultat històric que posa en evidència la debilitat de Rajoy en el que el govern espanyol anomena la legislatura del diàleg.

Només el Partit Nacionalista Basc (PNB), que el vespre abans de la votació escollia el PP com a soci per als seus pressupostos autonòmics, va donar suport al decret de l’estiba, juntament amb Fòrum Astúries. Per la seva banda, Ciutadans tampoc va deixar escapar l’oportunitat de fer una demostració de força i va jugar fins a última hora amb l’ambigüitat per acabar anunciant, just a l’entrada de la sessió, la seva abstenció.

Cargando
No hay anuncios

Una demostració de força en un moment en què el binomi PP-Ciutadans ja venia debilitat per la retirada del suport de la formació taronja al govern de Múrcia. Per a l’executiu, aquesta abstenció minva encara més la confiança del PP en el seu soci de govern de cara als pressupostos.

L’oposició va tombar el decret, que modifica les condicions dels estibadors per complir la legislació europea, per la falta de negociació amb els treballadors. El ministre de Foment, Íñigo de la Serna, va asseure’s a la taula amb els estibadors dimecres, cedint a la pressió del PSOE, Ciutadans i els sindicats. Però no n’hi va haver prou. “Han de buscar una estratègia diferent”, els va recomanar Antonio Hernando, el portaveu socialista. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, lamentava que el govern hagués tirat endavant el decret sense el “decisiu” suport del PSOE, però agraïa que s’hagués assegut a negociar: “Aquest és el bon camí, però arriba tard”. L’executiu popular va retreure a l’oposició la “falta de responsabilitat política” i assegurava que C’s va intentar forçar fins a l’últim moment l’ajornament de la votació una setmana més.

Cargando
No hay anuncios

Fins a l’últim vot compta

Els dubtes sobre si C’s donaria suport al govern o s’abstindria van provocar que, fins a l’últim moment, la convalidació depengués d’un vot. Tres diputades de la comissió d’igualtat -d’ERC, Podem i Compromís- es van convertir en “heroïnes” per als contraris al decret després d’avançar la tornada d’un viatge a Nova York per garantir la victòria del no. Totes tres arribaven juntes a mig matí. Finalment, el decret es va tombar amb 143 vots a favor, 175 en contra i 33 abstencions, una més de les previstes perquè el diputat de Podem Íñigo Errejón es va abstenir per error.

Cargando
No hay anuncios

Fins a l’últim moment el govern espanyol va intentar que el PDECat li aprovés el decret, un interès sobtat que li va valdre els retrets del partit. El seu portaveu, Francesc Homs, recriminava a Rajoy que només recorri als “empestats” dels independentistes quan pren consciència de la seva “feblesa parlamentària” i subratllava que en tot moment l’executiu sabia que no tindria el seu suport.

Una multa milionària

Cargando
No hay anuncios

Després de constatar el fracàs en la votació, el ministre Íñigo de la Serna sortia de l’hemicicle amb Mariano Rajoy i lamentava altre cop la “falta de responsabilitat política” de l’oposició. De la Serna va criticar que l’objectiu dels grups fos “donar una garrotada al govern pagada per la butxaca de tots els ciutadans”, i insistia que l’Estat s’enfronta ara a una multa de 134.107 euros diaris per l’incompliment de la sentència europea que l’obliga a canviar la regulació.

Finalment, els estibadors van desconvocar les jornades de vaga que havien de començar avui i ara la idea del govern és forçar l’acord en una reunió anunciada per dimarts (a la qual els estibadors encara no han sigut convocats) i tornar-ho a intentar dijous. Si aquesta via no funciona, es veuria obligat a tornar a començar i refer el decret comptant amb l’oposició, complint el seu propi lema: que aquesta és la legislatura del diàleg.