Migració

El Consell d'Europa renya Espanya per les morts de Melilla i la 'llei mordassa'

La comissionada de Drets Humans, Dunja Mijatovic, lamenta que els migrants no tinguin cap manera legal de travessar la frontera

Imatge dels agents policials retenint els migrants durant l’assalt a la tanca de Melilla que va acabar en tragèdia.
29/11/2022
2 min
Regala aquest article

MadridLa comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, ha emès un comunicat crític amb les autoritats espanyoles per la mort de 23 migrants el juny passat quan intentaven travessar el pas fronterer entre Nador i Melilla. "A la pràctica sembla que no hi ha cap altra manera d'entrar a Melilla i demanar protecció a les autoritats que no sigui nedant o saltant la tanca, cosa que posa en perill la teva vida", afirma Mijatovic, que va visitar Espanya la setmana passada i encara redacta l'informe definitiu.

"Si bé tots els estats tenen dret a controlar les seves fronteres i a cooperar amb altres estats per controlar-les, això s'ha de fer amb ple compliment de tots els estàndards internacionals de drets humans aplicables", afirma. Mijatovic lamenta que aquesta situació també es dona en altres països del Consell d'Europa i que els fets de Melilla demostren la necessitat d'adoptar mesures en aquest aspecte.

Precisament, una investigació periodística de diferents mitjans europeus, entre els quals hi ha El País, revela que almenys una de les morts es va produir en territori espanyol i que els agents de la Guàrdia Civil, lluny d'ajudar els ferits, els van colpejar i lliurar als policies marroquins. De fet, aquell dia es van produir 470 devolucions "en calent" a la frontera, cosa que va criticar el Defensor del Poble i també la comissària Mijatovic.

El ministeri de l'Interior ha posat en dubte la credibilitat de la investigació, perquè considera que es "difonen hipòtesis i conjectures a les quals els falta qualsevol base provatòria seriosa", apunten fonts d'aquest departament, que també defensen l'actuació de la Guàrdia Civil i asseguren que va ser "absolutament proporcional, professional i ajustada a dret". Insisteixen, en aquest sentit, en què l'acció dels agents no va tenir "cap incidència en les morts", que reiteren que no es van produir en territori espanyol. Davant d'aquesta nova investigació periodística, el vicesecretari institucional del PP, Esteban González Pons, ha tornat a demanar la dimissió de Marlaska o que el president espanyol, Pedro Sánchez, el cessi. "Les mentides en democràcia es paguen amb dimissions", ha dit González Pons.

Sobre la 'llei mordassa' i la d'habitatge

Al comunicat, la comissària considera que "Espanya ha de promoure els drets socials, garantir millor els drets a la llibertat d'expressió i de reunió i millorar els drets de les persones migrades i demandants d'asil". Mijatovic celebra que s'hagin fet passos, per exemple, en el camp de la llibertat sexual amb la reforma de la llei de l'avortament, però urgeix els grups del govern a reformar la llei mordassa, actualment bloquejada pel PSOE al Congrés, i es mostra preocupada pels casos d'ús desproporcionat de la força dels cossos de seguretat, per l'ús de material antidisturbis i per la identificació deficient dels agents de l'ordre.

Mijatovic també insta el govern espanyol a prendre mesures per garantir el dret a l'habitatge, com ara aprovant la llei que negocien el PSOE i Podem o mantenint de la prohibició dels desnonaments que es va aprovar durant la pandèmia. La comissària també demana una investigació a fons de les morts a les residències per covid-19. Crida l'atenció també que Mijatovic assenyali que ha comprovat que hi ha "diferències territorials" pel que fa al sistema públic de salut: diu, en concret, que en algunes regions s'estan portant a terme "privatitzacions de serveis" en una clara al·lusió a la política del PP a la Comunitat de Madrid.

stats