Menors no acompanyats
Política10/09/2024

El Consell de Mallorca té paralitzats 4 milions d'euros de fons europeus destinats a menors

La institució espera que la conselleria d'Afers Socials acordi l'actualització del conveni amb el govern espanyol

PalmaEl Consell de Mallorca té paralitzats prop de 4 milions d'euros provinents de fons europeus destinats a menors desprotegits. El motiu? Malgrat que els fons estan assignats, encara no s'ha signat l'actualització del Conveni de col·laboració entre la Conselleria d'Afers Socials i Esports i l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) que permetria executar-los. Segons fonts de l'IMAS, la institució insular ha enviat dues cartes a la Conselleria reclamant la posada en marxa dels projectes, i el departament ha respost que no pot fer-ho fins que rebi abans una autorització del govern espanyol –aquest diari s'ha posat en contacte amb el govern espanyol i el govern balear, i al tancament de l'edició estava a l'espera de resposta.

La partida destinada a menors vulnerables que recull el conveni preveu la creació d'un mínim de 50 places residencials en centres de menors i recursos d'atenció per a menors en situació de desprotecció. Aquests recursos també inclouen l'atenció dels menors migrants no acompanyats, davant les necessitats dels quals el Govern de Marga Prohens ha advertit que no té recursos suficients per acompanyar-los. A més, aquests 4 milions també comprenen la reforma d'un centre de menors a Mallorca, la compra d'un solar per a la construcció d'un centre d'acollida de menors estrangers, i la compra d'habitatges per a menors a l'illa. D'altra banda, la mateixa partida també inclou 5,8 milions d'euros destinats a la reforma d'un mínim de 95 places de residències públiques per a gent gran a Mallorca, la major part dels quals també estan pendents de la signatura del conveni.

Cargando
No hay anuncios

El Consell va denunciar a l'agost de 2023 que aquests recursos estaven a punt de perdre's perquè el conveni vigent establia que s'havien d'executar completament o parcialment abans del 31 de desembre de 2023. Amb tot, el govern espanyol va aprovar una addenda per ampliar el termini d'execució dels fons europeus assignats al conjunt de l'Estat fins al 2026, que permetria executar aquestes partides. Abans, però, la burocràcia requereix l'actualització del conveni, que no s'ha dut a terme. El Parlament va aprovar el febrer un dels punts d'una proposició no de llei del PSIB que instava el Govern a actualitzar el conveni per mobilitzar aquests fons. No obstant això, continua essent una assignatura pendent. Tal com ha sabut l'ARA Balears, el grup parlamentari del PSIB va registrar ahir una sol·licitud de compareixença de la consellera Catalina Cirer perquè expliqui els motius pels quals el conveni encara està aturat.

L'IMAS ha ampliat dues vegades els pressupostos per atendre els menors

Segons fonts de l'IMAS, l'organisme treballa perquè, tan bon punt el conveni estigui signat, la partida es mobilitzi. La institució, que té un pressupost de 287,9 milions d'euros per a 2024, ha hagut de fer dues modificacions de crèdit degut a l'augment de menors migrants que arriben a les Illes sense els seus pares. Enguany n'han arribat 302, motiu pel qual tant el Govern de Prohens com el Consell de Mallorca han fet una crida al govern espanyol denunciant falta de recursos per atendre'ls. En total, s'han reforçat extraordinàriament els comptes de l'IMAS amb dues partides de quatre i vuit milions d'euros (en total, dotze milions) que s'han destinat íntegrament al departament de menors.