Pressupostos

El Consell de Menorca confecciona el seu segon pressupost del mandat sense tenir-ne garantida tampoc l’aprovació

Amb 181 milions, és el més alt de la història de la institució i prioritza acabar la carretera general, a la qual destinarà 11 milions d’euros

El president del Consell de Menorca, Adolfo Villafranca, aquest divendres durant la presentació pressupostos.
David Marquès
22/11/2024
3 min

MaóEl govern del PP en minoria ha presentat aquest migdia els pressupostos del Consell de Menorca de 2025, uns comptes que aquesta vegada sí que espera aprovar, després d’haver hagut de prorrogar durant el darrer any els que va heretar de 2023. El president Adolfo Vilafranca ha dit que “és un projecte de pressupostos que pot agradar a tothom”, no només a Vox, perquè conté “moltes iniciatives sense color polític i a favor de Menorca. Qui està en contra d’augmentar els recursos socials, de millorar la carretera general o de fer inversions clau en la gestió de l’aigua?”, ha demanat i ha dit estar “obert a incorporar les esmenes constructives que se’ns presentin”.

El pressupost, “el més alt de la història de la institució”, puja a 1.860.963 euros, un 11,7% superior al de 2024, que finalment no es va poder aprovar. S’ha confeccionat amb tres prioritats essencials, com són “avançar en benestar social, donar un impuls a la sostenibilitat i invertir en infraestructures per tal que siguin modernes, segures i adequades a les necessitats de Menorca”. La “prioritat”, de fet, són les infraestructures en mobilitat, en especial els 11 milions que s’invertiran a millorar la carretera general, unes obres que han de resoldre la intersecció de Talatí i el pont a mig construir de Rafal Rubí i que Vilafranca espera veure iniciades l’any que ve.

“Vam perdre definitivament els 25 milions del conveni de carreteres, no és recuperable i l’Estat ni tan sols ens ha donat resposta”, ha apuntat, així que s’agafa al “compromís” del Govern balear per poder finançar les obres. També s’invertiran 2,3 milions en el vial d’accés al Cós Nou del port de Maó i mig milió en reformar l’aparcament de Serpentona. El president també ha anunciat que es redactarà el projecte de l’estació d’autobusos de Ciutadella i que aquest desembre s’aprovarà el pla de transports amb l’esperança de poder adjudicar abans d’un any les noves concessions de bus. En total, el departament de Mobilitat gestionarà 32,7 milions d’euros.

L’àrea que més pressupost tindrà és la de Medi Ambient i Reserva de la Biosfera, amb 53 milions i mig, inclosos els vint que es destinaran a actuacions de millora del cicle de l’aigua. Aprofitarà les aigües regenerades de la depuradora Maó-Es Castell, destinarà 2,5 milions a l’autoconsum energètic i 2,8 a desenvolupar plans d’emergència per fer front als incendis forestals. També s’incrementarà la plantilla de Bombers fins a disposar de 22 efectius, es començarà la reforma del parc de Ciutadella i es comptarà amb 1,6 milions per desenvolupar el punt d’atenció amb aparcament i itineraris guiats a les antigues bateries militars de Favàritx.

La següent àrea en pressupost serà la de Benestar Social. Part dels seus 35,4 milions serviran per posar en marxa el segon centre de protecció de menors a Maó, per tal de poder-los atendre d’una manera més individualitzada i eficaç, i posar en funcionament el centre de crisi de Menorca, destinat a l’atenció a les víctimes de violència sexual.

Els 23,2 milions en Cultura i Esports permetran crear el futur centre d’interpretació de la Menorca Talaiòtica a Ciutadella, restaurar el castell de Santa Àgueda, reformar la pista d’atletisme de Maó i mantenir les ajudes a la gratuïtat de l’educació infantil (1 milió). Així mateix, s’augmenta fins als 600.000 euros la partida de beques als joves que estudien fora i es crea una nova ajuda de 200.000 euros per menjadors a escoles infantils.

La reforma de la seu del Consell a Ciutadella (1,2 milions) és la iniciativa més destacada de l’àrea d’Economia, que gestionarà 20,3 milions, orientats sobretot a dinamitzar i promocionar el producte local. Presidència disposarà de 10,1 milions per avançar en la recuperació de l'Enclusa i la compra de l’Aeroclub de Menorca i, també, per mantenir els acords de comàrqueting que permeten tenir rutes directes amb París i Londres durant tot l’any.

El repte de l’Ordenació Territorial i Turística, amb 6,1 milions de pressupost, serà modificar el PTI, facilitar l’accés a l’habitatge, comprar sòl i incrementar les ajudes al lloguer. També es reserven 1,8 milions per fer un esforç inèdit en detectar el lloguer turístic il·legal.

Ni un euro per indemnitzar el parc aquàtic: “Esgotarem la via judicial”

Els comptes insulars no preveuen cap partida per tal d’indemnitzar la promotora del parc aquàtic de Biniancolla, una problemàtica que torna a amenaçar la institució després que s’hagi conegut que el Tribunal Superior rebutja el recurs de l’empresa i dona via lliure a l’Ajuntament de Sant Lluís per clausurar-lo.

El promotor afectat reclama 30 milions al Consell i el Consistori, però el president Vilafranca ha dit que confia “no haver de pagar” ni un sol euro. “Esgotarem la via judicial per evitar que els menorquins hagin de fer front a una indemnització milionària”.

stats