El Consell de Menorca declara Punta Nati Bé d'Interès Cultural, excepte Son Salomó
La Comissió Tècnica Assessora de Patrimoni Històric també insta el Consell a restituir el paisatge i restaurar els béns etnològics una vegada finalitzi la vida útil de la planta fotovoltaica
CiutadellaEl Consell de Menorca, mitjançant la Comissió Tècnica Assessora de Patrimoni Històric, ha anunciat la decisió d'incoar un expedient de declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) a la zona de Punta Nati de Ciutadella, exceptuant l'àrea de Son Salomó, on està projectada una planta fotovoltaica que ja disposa de l'autorització d'interès general. L'objectiu de la proposta de declaració és el conjunt de béns de caràcter etnològic, a més del paisatge de l'entorn.
La institució argumenta que l'informe del Servei de Patrimoni del Consell de Menorca recomana no incoar la proposta de delimitació feta per la Societat Historicoarqueològica Martí i Bella, sinó una lleugerament diferent, d'uns 10 quilòmetres quadrats d'extensió i que inclou les finques agrícoles de Tres Alqueries, Son Salomó, Torre Nova d'en Lozano, Torre Vella d'en Lozano i Son Triay. La proposta d'exclusió respon a informes mediambientals, incorporats a l'expedient, i d'acord amb la voluntat del ple de la institució d'incrementar la producció d'energia renovable a l'actual legislatura.
D'altra banda, la Comissió Tècnica Assessora de Patrimoni Històric, a proposta del conseller Miquel Àngel Maria, ha instat el Consell que, una vegada transcorreguda la vida útil de la planta fotovoltaica prevista, de 30 anys, es restitueixi el paisatge de la zona i es restaurin els béns etnològics ubicats a l'interior del parc. El projecte de Son Salomó és l'únic en tramitació i permetrà produir el 20% de l'electricitat que es consumeix a Menorca. Tot i l'exclusió de la zona afectada, la planta tindrà una extensió de 9,3 quilòmetres quadrats.