El Consell de Menorca vol canviar la llei del Camí de Cavalls per crear serveis per als excursionistes

Més per Menorca demana que "no es desvirtuï" l'essència del sender, i el GOB, que l'encant d'aquest paisatge "és que sigui natural"

Imatge del parc aquàtic a Biniancolla.
Iván Martín
28/08/2023
2 min

MAÓEl nou equip de govern del Consell de Menorca ha traslladat a la consellera de Territori del Govern balear, Marta Vidal, la voluntat de modificar la llei del Camí de Cavalls, aprovada l'any 2000, amb l'objectiu de crear serveis per a les persones que emprin aquest sender de 185 quilòmetres.

El canvi de la llei arribaria amb la modificació del Pla Territorial Insular (PTI), aprovada el mes de maig, i que preveu la creació d'àrees d'avituallament de dimensions reduïdes i sense instal·lacions fixes. De la mateixa manera, incorpora el reglament per a l'obertura d'agroestades a les finques, document bàsic previst per dur-ho a terme. Cal recordar que el govern d'esquerres del Consell va comprar l'any 2021 les bateries de Favàritx, i una de les actuacions que es pretenien potenciar és el projecte d'un alberg. D'altra banda, una mesura que correria paral·lela a aquestes actuacions és l'impuls d'una nova llei d'espais singulars, com el Llatzaret i Sant Felip. Mitjançant la normativa, es fomentaria l'organització d'activitats per rellançar aquestes ubicacions.

La formació política Més per Menorca ha reaccionat a la proposta del Consell i ha explicat en un comunicat que "crear estructures a les platges verges per donar serveis als excursionistes amaga antigues ambicions del PP per fer possible, de nou, un urbanisme a la carta". El partit menorquinista avisa que aquesta idea tampoc no és una petició dels excursionistes i adverteix que pot "desvirtuar l'essència del Camí de Cavalls". Finalment, deixen clar que no permetran que "es malmeti l'entorn natural, s'hi incrementi la pressió humana i, amb subterfugis i paraules enganyoses, s'hi augmenti la massificació de les platges verges, s'hi permetin construccions encobertes i afavoreixin l'especulació urbanística i turística".

Qui també "discrepa" de la necessitat de dotar el Camí de Cavalls de serveis és el GOB. El responsable de l'Ordenació Territorial dels ecologistes menorquins, Miquel Camps, assenyala que la prioritat és abordar els trams que presenten erosions i solucionar-ho: "Fa anys que demanam empedrar el camí en trams puntuals, que podria durar dècades i estaria integrat gràcies als materials de la zona. Transformar el camí perquè la gent hi pugui trobar quioscs, bancs o fanals és no entendre la filosofia del sender". A més, Camps explica que "qui vulgui fer una cervesa té totes les urbanitzacions abans d'arribar al camí", i afegeix que "l'encant del paisatge del Camí de Cavalls és, precisament, que no hi hagi serveis, que sigui natural".

stats