El Consell, resignat a comprar el 50% dels llibres en castellà si vol rebre fons europeus
El govern espanyol ha establert aquesta quota obligatòria per poder emprar prop de 260.000 euros dels Next Generation
PalmaEl govern espanyol, a través del Ministeri de Cultura, ha obert una línia d’ajudes a fi de comprar llibres per a les biblioteques públiques estatals. Però no tot és tan senzill com sembla, perquè l’Estat, com a administrador d’aquests fons, ha interposat una sèrie de requisits o quotes. Així, als consells illencs no els quedarà més remei que comprar el 50% dels llibres en castellà. Aquestes partides d’ajudes provenen dels fons europeus Next Generation, destinats a la recuperació econòmica després de la pandèmia. En total, s’invertiran deu milions d’euros a adquirir ni més ni menys que 450.000 llibres.
És un requisit només dirigit a les comunitats amb llengües cooficials. L’altra meitat pot ser en català i, d’aquesta part, fins a un 10% pot ser tant en llengües estrangeres com en altres de cooficials de l’Estat. Per altra banda, a les comunitats monolingües, la compra ha de ser d’un 90% en castellà, mentre que es deixa un 10% per comprar llibres en altres llengües de l’Estat o estrangeres. És la primera vegada que des de Madrid s’estableixen quotes per comprar llibres per a les biblioteques públiques. A les Illes, fins ara sempre havien estat les conselleries de Cultura les encarregades d’adquirir els llibres amb el seu propi criteri.
Així i tot, aquest 50% en “altres llengües” no va venir així de sèrie. Segons ha explicat la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura del Govern, hi ha hagut negociacions per arribar-hi. En un primer moment, l’Estat només volia autoritzar un 13% de quota per a llibres en català, però amb la pressió de Catalunya, el País Basc, Galícia i les Illes es va aconseguir arribar al 50%. L’esmentada Conselleria ha expressat desacord amb la imposició de quotes: “Defensam la llengua pròpia”, han dit. Però, alhora, reconeix que, partint d’un 13% i arribant a un 50%, s’ha aconseguit quelcom.
El Departament de Cultura del Consell de Mallorca ha estat més crític. En fa una valoració negativa i alerta que, “una vegada més, el govern d’Espanya fa una política lesiva cap a les competències de l’autogovern de Mallorca”. S’ha reconegut molest davant una mesura “contrària a reconèixer la diversitat lingüística i cultural de l’estat espanyol”. El Departament de Cultura s’ha mostrat taxatiu davant l’actuació del govern espanyol i ha assegurat que “només té la voluntat d’imposar la seva visió uniformitzadora i paternalista cap a les institucions d’autogovern”.
La partida es va aprovar finalment en la Conferència Sectorial de Cultura, el 23 de juliol. Segons sembla, els criteris de partida eren el nombre de títols diferents publicats, segons les xifres del mercat del llibre a Espanya. Ara bé, tot i haver aconseguit reformular aquest criteri, n’hi havia un altre en el qual hi havia desacord. Es tracta del repartiment dels deu milions d’euros totals, que es farà per nombre de biblioteques, sense tenir en compte el nombre d’usuaris. Aquest fet penalitza les comunitats que tenen més habitants, més concentració de població i més rigor a l’hora de considerar què és una biblioteca. El repartiment ha estat universal per a les 4.605 biblioteques de l’Estat, de manera que han tocat uns 2.170 euros per cada una. Les Illes tenen 119 biblioteques públiques i rebran 258.414 euros, el 2,58% del total. Aquesta quota està per sota de la d’Astúries, per exemple, que té 100.000 habitants menys.
La compra
Els fons Next Generation han arribat amb un decàleg de condicions per complir al peu de la lletra i és quelcom que no havia passat mai. Segons explica el Departament de Cultura, el Consell disposa d’una partida anual per adquirir llibres en qualsevol llengua. No hi ha cap legislació que faci garantir cap nombre de llibres en català a les biblioteques, però asseguren que, “essent la llengua pròpia de Mallorca, representa un percentatge destacat”.
Així doncs, el Consell adquireix els llibres sempre seguint la pauta de seleccionar el subministrador que hagi guanyat el concurs públic per comprar llibres i material audiovisual per a les biblioteques. Llavors, a partir del Consell com a punt de sortida, els llibres parteixen i arriben a totes les biblioteques municipals de la geografia que tenen un conveni signat amb l’Ajuntament i el Consell, i que també formen part de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Mallorca.