Ruptura PP-Vox

El conseller de Vox a Extremadura es queda al govern del PP: així afecta la ruptura a les sis comunitats

El president del País Valencià cessa els tres consellers d'extrema dreta i pretén governar en solitari

2 min
El líder de Vox, Santiago Abascal, entrant a l’hemicicle del Congrés dels Diputats aquest dijous.

MadridL'anunci de la ruptura dels pactes autonòmics amb el PP que va fer Santiago Abascal aquest dijous al vespre ha provocat una cadena de decisions i de moviments a les sis comunitats autonòmes en què Vox o bé formava part dels executius (Castella i Lleó, Múrcia, Extremadura, País Valencià i l'Aragó) o bé era determinant (Illes Balears).

La primera deserció a Extremadura

L'únic conseller de Vox a Extremadura, Ignacio Higuero, que té la cartera de gestió forestal i món rural ha comunicat aquest divendres al matí que no desobeeix la instrucció del líder del partit d'extrema dreta i es queda al govern del PP. En una compareixença acompanyat de la presidenta popular, María Guardiola, Higuero ha explicat que "entén" la decisió de la direcció de Vox, però "no la comparteix i no la pot defensar". Per això, abandonarà la formació d'Abascal i es mantindrà en el carrec.

Guardiola ha defensat que els motius que al·lega Abascal per trencar no tenen res a veure amb l'acord de govern que van subscriure fa un any PP i Vox a Extremadura i ha manifestat la intenció d'acabar la legislatura. D'aquestes sis comunitats on governa el PP, a Extremadura és a l'única on va ser segona força a molt poca distància del PSOE, amb qui va empatar en escons. Tanmateix, Guardiola no ha esperat que hi hagi una moció de censura contra ella.

Reestructuració al País Valencià

També ha comparegut el president del País Valencià, el popular Carlos Mazón, que ha manifestat la determinació de continuar governant en solitari. Mazón va ser el primer a reaccionar aquest dijous al vespre publicant el cessament dels tres consellers de Vox sense deixar-los marge per dimitir. El president valencià ha comunicat que elimina la vicepresidència que ostentava Vox, la de Cultura i Esports, que estava a carrec del polèmic torero retirat Vicente Barrera, que Mazón ha qualificat "d'amic". Redueix també de deu a nou el nombre de conselleries del seu govern després de la sortida "unilateral" de Vox i ja ha nomenat els substituts.

L'Aragó continuarà en solitari

A l'Aragó, la portaveu del govern de coalició, Mar Vaquero, va sortir aquest dijous al vespre a descartar un avançament electoral i va anunciar una reestructuració "immediata" del gabinet del popular Jorge Azcón. 

A l'espera de Castella i Lleó i Múrcia

Abascal ha garantit que tots els vicepresidents estan determinats a dimitir, també els de Castella i Lleó i Múrcia. El govern del murcià Fernando López Miras encara no s'ha pronunciat i qui ha convocat una roda de premsa és el PP de la comunitat. Qui compareix a Castella i Lleó és el vicepresident de Vox Juan García-Gallardo.

Incògnita a les Balears

Tot i no formar part del govern de la popular Marga Prohens a les Illes Balears, hi ha la incògnita de com l'afectarà la retirada del suport parlamentari anunciada també per Abascal. La presidenta balear compareix al migdia. El líder de Vox que qui no té cap instrucció de deixar el càrrec és el també polèmic president del Parlament balear, Gabriel Le Senne. "No és cap incoherència", ha dit Abascal a Telecinco.

stats