Polèmica
Política09/08/2024

Terracor descarta irregularitats en les condicions legals dels seus temporers

El conseller de Vox investigat per explotació laboral es desmarca de l'empresa denunciada

ARA Balears

PalmaEl grup Terracor ha descartat que s'hagin comès irregularitats en les condicions en què es troben els treballadors temporers d'aquesta empresa agrícola, de la qual va ser soci fins al mes passat el secretari general de Vox a les Balears, Toni Gili, número dos de la formació. L'entitat ha respost així al reportatge publicat aquest divendres sobre la investigació d'Inspecció de Treball sobre les condicions laborals i de vida dels treballadors temporers d'aquesta empresa mallorquina.

Cargando
No hay anuncios

La web elDiario.es publica aquest divendres diverses fotografies i el relat dels temporers de Terracor. Segons els treballadors entrevistats, el salari ronda els sis euros l'hora i les jornades s'allarguen de manera habitual fins a les 12 hores, a més de viure en espais molt precaris i insalubres.

"Sempre hem posat el nostre afany més gran a complir amb la normativa vigent. Comptem amb l'aval de la Unió de Pagesos, que són els que tramiten els permisos de treball dels treballadors davant del ministeri supervisant el compliment de totes les normatives", han detallat des de Terracor en un comunicat. L'organització també ha assegurat haver-se sotmès i superat els programes voluntaris de verificació dels habitatges dels treballadors de temporada de la Coordinadora Organitzacions Agricultors i Ramaders, que supervisa les condicions d'aquests treballadors a través del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Cargando
No hay anuncios

A més, Terracor s'ha referit al fet que la recent certificació per part de Globalgrasp, que avalua els riscos a les pràctiques socials, ha confirmat que les condicions dels seus treballadors s'ajustaven a la legalitat vigent.

Inspecció de treball no pren cap mesura cautelar

Terracor també ha precisat que aquest divendres, cap a les 14.30 h, a les seves instal·lacions s'ha realitzat una inspecció de treball i que, un cop ha finalitzat, no s'ha procedit a cap mesura cautelar sobre els allotjaments inspeccionats. "A Terracor continuarem treballant amb dedicació per garantir que les nostres pràctiques s'alineïn amb les expectatives legals i socials i romanem a disposició de les autoritats per a qualsevol aclariment addicional", recull el comunicat.

Cargando
No hay anuncios

Des d'aquesta entitat han afirmat ser "conscients" que aquesta situació s'ha magnificat amb la intenció de danyar la reputació de Gili, exsoci de l'organització i número dos de Vox a les illes. "Aquest tipus d'acusacions a qui realment afecta és els treballadors de les empreses del grup Terracor i les seves famílies, així com les empreses del sector en general", conclou el text.

Cargando
No hay anuncios

Gili també es desmarca

Per la seva banda, Toni Gili, també portaveu de Vox al Consell de Mallorca, s'ha desmarcat de l'empresa agrària: "S'han difós vincles inexistents". Així ho ha expressat en un missatge a xarxes socials. Al compte d'X, Gili ha lamentat que s'estigui desviant "l'atenció del que veritablement importa".

Cargando
No hay anuncios

Gili ha rebutjat així el seu vincle amb l'empresa, com també ho va fer quan es va assenyalar la companyia –integrada per diferents societats– per rebre subvencions per a la retolació en català que ell havia criticat al Consell.

En un comunicat distribuït pel seu partit ha negat "categòricament qualsevol dret de propietat sobre l'empresa al·ludida". Amb tot, a la pàgina web de l'empresa, Gili, que és enginyer tècnic agrícola, apareixia com a soci i responsable de l'àrea d'innovació i producció de verdures. L'apartat corresponent de la web ja no està disponible. En el seu currículum publicat a la pàgina del Consell de Mallorca no apareix l'empresa en la seva experiència professional, ja que només s'hi va fer constar un genèric "diversos".