Consens per reconvertir l'Ibanat en un nou cos d'emergències
La proposta, nascuda d'El Pi, ha estat esmenada per l'esquerra i votada favorablement per tots els grups
PalmaTots els partits del Parlament han consensuat aquest dimarts una moció presentada originalment per El Pi per crear un nou cos integral d'emergències basat en l'actual equip tècnic de l'Ibanat. Els grups han instat el Govern a “estudiar la viabilitat” d'aquest cos, que reciclaria la infraestructura de l'actual cos de gestió forestal, que estaria coordinat per la Direcció General d'Emergències i s'hauria de coordinar amb la resta dels cossos de seguretat.
La idea és ampliar les funcions de l'Ibanat i, alhora, augmentar-ne el personal i els mitjans tècnics. La proposta d'El Pi ha estat modificada pels grups de l'esquerra i tots els partits hi han votat a favor excepte Ciutadans, que ha optat per l'abstenció en un dels quatre punts de la moció. El nou cos hauria de ser capaç de fer front a desastres naturals com ara inundacions, incendis i caps de fibló.
A més, la Cambra demana a l'Executiu que millori la coordinació entre les cossos d'emergència que depenen d'ell, així com tots els dels municipis, dels consells insulars o de l'Estat, i que “ prengui com a referència l’experiència adquirida des del 2005”, any en què va entrar en funcionament la Unitat Militar d'Emergències.
De tota manera, el que s'ha aprovat finalment determina que aquesta reconversió de l'Ibanat i la major coordinació entre els cossos s'haurà de fer “sempre d’acord amb les conclusions de la Comissió d’Estudi i Disseny del Model Autonòmic d’Emergències creada pel Consell de Govern de 23 de novembre”.
El text que s'ha aprovat també demana que s'actualitzin els plans de gestió d'emergències i que s'analitzi “el rol de l'Ibanat com a grup d'intervenció prioritari”, ja que no consta en alguns dels protocols més antics.
Sant Llorenç encara pesa
Tot i que El Pi ha insistit en el to “constructiu” i en les “propostes de futur”, totes les intervencions han al·ludit d'una o d'una altra manera a la torrentada que el nou 9 d'octubre va matar 13 persones al municipi de Sant Llorenç i els voltants.
En el mateix ple, el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal (MÉS), ha hagut de respondre a una interpel·lació del Partit Popular amb la mateixa qüestió de fons, les inundacions. El conseller ha insistit que la participació de l'Ibanat en la gestió de la catàstrofe es va coordinar de manera ràpida i es va decidir de manera ràpida. A més, ha negat les acusacions del PP, que insinuava una manca de coordinació amb la Direcció General d'Emergències, responsabilitat de la socialista Catalina Cladera.
En l'ordre del dia de la mateixa sessió plenària també s'ha fet comparèixer la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, per tractar del grau de compliment d'una iniciativa del Parlament que demanava al Govern que col·laboràs amb l'executiu espanyol per establir a les Balears una base permanent de la Unitat Militar d'Emergències (UME). Cladera ha confirmat, tot i que ja s'havia avançat, que els militars tindran una residència permanent a sa Coma, a Eivissa.