El Consorci Militar de Menorca es nega a cedir la Mola per a un homenatge a l'anarcosindicalista Salvador Seguí
Demanen que el Ministeri de Defensa doni explicacions i reconsideri la decisió
MAÓEl sindicat CGT ha denunciat la negativa del Consorci Militar de Menorca a cedir la fortalesa de la Mola de Maó per celebrar un acte d'homenatge a Salvador Seguí i Rubinat, amb motiu del centenari del seu assassinat a mans de membres del Sindicato Libre. Una delegació de CGT es va reunir el passat 8 de febrer amb el coronel Víctor Manuel Herrero, director del Consorci, amb la intenció d'aconseguir l'ús de la instal·lació per al pròxim 15 d'abril. El motiu de dur a terme l'acte a la Mola és pel fet que Salvador Seguí, 'el noi del sucre', va ser empresonat a la fortalesa entre els anys 1920 i 1922. La resposta del coronel va ser que aquesta sol·licitud s'havia de tramitar amb el Ministeri de Defensa i va demanar presentar-la per escrit, cosa que CGT va fer amb data de 12 de febrer.
El 3 de març es va rebre la resposta, que informava de la denegació de la petició. En l'exposició de motius va fer referència als Estatuts del Consorci: "La cessió de la Mola per part del ministeri es va fer amb l'objectiu de promoure el desenvolupament i la difusió d'activitats que tendeixen a la promoció de la història i cultura". El sindicat lamenta que el Consorci consideri que aquest acte no compleixi una de les premisses esmentades anteriorment: "I més quan es pot comprovar que la pàgina web del Consorci té una entrada específica dedicada a l'empresonament del 'noi del sucre', arran d'una sèrie d'articles publicats per Josep Portella durant el gener de 2016".
D'altra banda, el sindicat veu incoherent com aquestes mateixes instal·lacions poden acollir enllaços matrimonials, jornades gastronòmiques, sopars d'empresa, esdeveniments esportius o espectacles eqüestres, pagament prèviament una empresa privada que gestiona un equipament de titularitat pública. En aquest sentit, recorden que la figura de Salvador Seguí és un referent del moviment llibertari a Menorca i, per tant, una figura històrica destacable a l'illa, per l'onada de solidaritat que va despertar entre el moviment obrer menorquí durant el seu empresonament a la presó militar de la Mola de Maó.
Cal destacar-ne també la influència en el moviment obrer menorquí de la sèrie d'actes que va celebrar a diferents pobles de l'illa entre agost i setembre de 1922, culminats amb el gran míting en un teatre Principal de Maó ple a vessar, el 15 de setembre de 1922. Per tot plegat, CGT exigeix explicacions al Ministeri de Defensa "més progressista de la història d'Espanya", i que es reconsideri la denegació.