Mobilitat
Política 10/09/2024

El Constitucional autoritza contractar amb menys de 30 minuts els VTC a les Balears

El Tribunal ha considerat la prohibició vigent a les Illes contrària a la llibertat d'empresa

ARA Balears
2 min
Un dels cotxes d'Uber que ja circula per Palma aquest dijous.

PalmaEl Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la prohibició vigent a les Balears de contractar amb menys de 30 minuts d'antelació els serveis de lloguer de vehicles amb conductor (VTC) per considerar aquesta norma contrària a la llibertat d'empresa. El ple de l'alt tribunal, per unanimitat, ha estimat la qüestió d'inconstitucionalitat que va plantejar el 2023 la Secció Tercera de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem respecte al decret aprovat pel Govern balear el febrer de 2019.

Segons ha informat el Constitucional i ha recollit EFE, tots els magistrats han donat suport al criteri del ponent, Enrique Arnaldo, per a qui la prohibició de contractar serveis de VTC amb menys de mitja hora d'antelació vulnera l'article 38 de la Carta Magna. En aquesta línia, el tribunal ha analitzat les diferències existents en les regulacions balears que ordenen els serveis de taxi i els de VTC i ha conclòs que les normes d'aquest segon sector resulten discriminatòries.

La sentència entén que la fixació d'un temps mínim de precontractació per als VTC es planteja en el decret autonòmic d'acord a fins constitucionalment legítims, com ara cercar l'equilibri entre taxis i VTC, millorar la gestió de la mobilitat i garantir bones condicions en la prestació de serveis.

Això no obstant, el Constitucional assenyala que la mesura triada per a aquests objectius, és a dir, la precontractació mínima amb mitja hora d'antelació, no està justificada i no és adequada. D'aquesta manera, remarca que no es justifica la manera en què aquesta prohibició de contractar menys de mitja hora abans del servei contribueixi a aconseguir els objectius que es plantegen en el decret i que no és adequada perquè situa els VTC en una posició de desavantatge competitiu en el sector de la precontractació de serveis de transport.

A més, els magistrats signants de la sentència argumenten que no ofereix una tutela al consumidor perquè restringeix l'activitat d'algunes de les empreses que presten aquests serveis, ni preserven el règim de precontractació, que ja forma part de les condicions dels mateixos VTC. Per aquests motius, consideren el decret de l'Executiu balear contrari a l'article 38 de la Constitució, que garanteix la llibertat d'empresa.

El Govern analitzarà la sentència del TC

La Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat del Govern ha assenyalat que analitzarà la sentencia del TC que avala la suspensió dels 30 minuts de precontractació mínima dels VTC establerts a la llei balear del 2019. Des de la Conselleria han indicat que, a l'espera de rebre el text de la sentència per poder analitzar-la amb profunditat, el comunicat del Constitucional mostra que va en línia amb altres sentències anterior respecte d'altre normatives d'altres comunitats autònomes.

Una qüestió que, han assegurat, ja es va dir en el moment de negociar la modificació de la llei a principis d'any. Així, la Conselleria ha recordat que el Govern va manifestar que no tocaria aquesta mesura de la llei, a l'espera del pronunciament dels tribunals. Segons han exposat, l'objectiu de la modificació de la norma era frenar l'allau de noves llicències VTC a les Balears i millorar el servei del taxi.

Així mateix, han destacat que es fa feina amb llicències temporals, zones de prestació conjunta i que s'ha contractat la creació, posada en marxa i manteniment d'una aplicació pública per dispositius mòbils de gestió dels serveis de taxi. "Continuarem fent feina amb el sector del taxi des del diàleg com hem fet fins ara", han conclòs.

stats