Política16/03/2021

El Constitucional rebutja suspendre l'ordre estatal de detenció contra Puigdemont

El tribunal també denega la llibertat de Turull, Rull i Sànchez

ARA
i ARA

BarcelonaNou cop de porta de la justícia espanyola als presos polítics i exiliats. El Tribunal Constitucional ha rebutjat per unanimitat suspendre l'ordre de detenció estatal contra l'expresident Carles Puigdemont -que manté vigent el jutge del Suprem Pablo Llarena- i també ha denegat la llibertat dels exconsellers Jordi Turull i Josep Rull i de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez. En el cas de Puigdemont, el Constitucional ha desestimat el recurs de súplica que l'expresident i l'exconseller Toni Comín van presentar per poder trepitjar territori espanyol sense perill d'acabar en dependències policials. De fet, l'ordre de detenció era un dels obstacles que impedien als exiliats tornar de Bèlgica tot i la seguretat de tenir immunitat parlamentària. Uns privilegis de ser eurodiputats, però, que van perdre tot just fa una setmana.

Cargando
No hay anuncios

La resolució del Constitucional, a la que ha tingut accés Efe, és una nova pedra en el camí del retorn de Puigdemont i Comín a Catalunya. El ponent de la qüestió, el magistrat Cándido Gómez Pumpido, assenyala que si aixequés les ordres de cerca i detenció acordades "estaria negant la legitimitat dels pressupostos jurídics que han portat a la jurisdicció ordinària a la seva adopció i manteniment". Alhora, el Constitucional considera que la suspensió de les ordres de detenció "produiria pertorbacions reals de l'interès general en la persecució de les conductes que estan sent investigades". És a dir, que si la decisió anés en contra del posicionament del Suprem podria posar en dubte la necessitat de jutjar Puigdemont i Comín pels delictes que estan acusats i, al mateix temps, negaria els arguments que han portat al Suprem a activar les ordres de detenció. Després de ponderar els interessos en joc, els magistrats anteposen "la naturalesa cautelar privativa de llibertat" davant el perjudici irreparable que suposava l'ordre de detenció segons l'argumentari de la defensa de Puigdemont i Comín.

Cargando
No hay anuncios

La sentència també rebutja plantejar una qüestió prejudicial davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), on precisament fa una setmana es va dirigir Pablo Llarena buscant l'aval de Luxemburg sobre la viabilitat de les euroordres -després de la seva opinió decidirà si les manté, les retira o n'emet de noves-. "No apreciem que, per a la resolució d'aquest recurs de súplica, sigui necessària la reexpedició prejudicial proposada en favor de la interpretació de les disposicions del Dret de la Unió que han estat al·legades sobre el dret a la tutela judicial efectiva cautelar", assenyala la resolució.

Cargando
No hay anuncios

Denega la llibertat de Sànchez, Turull i Rull

El Constitucional també ha rebutjat el recurs presentat el passat mes de gener per la defensa de Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez que demanava la seva immediata posada en llibertat. Per justificar-ho, la defensa esgrimia els mateixos arguments que va donar la justícia belga per denegar l'extradició al també exconseller Lluís Puig: que el Suprem no era competent per jutjar-los i que s'havia vulnerat el seu dret a la presumpció d'innocència.

Cargando
No hay anuncios

La conseqüència directa d'aquests arguments hauria de ser "la declaració de nul·litat de la sentència de data 14 d'octubre de 2019 -la del Suprem al Procés-, dictada en vulneració de drets fonamentals" i, mentre el Constitucional no es pronunciï sobre l'estimació del present recurs d'empara, sol·liciten la suspensió dels efectes de la sentència condemnatòria i per tant "la immediata posada en llibertat" de tots ells. Tot i això, el tribunal ha desestimat de forma unànime aquesta pretensió per extemporània.

Cargando
No hay anuncios

Recentment, en la primera resolució que el Constitucional va dictar sobre la sentència de Tribunal Suprem al Procés -que va rebutjar el recurs de l'exconsellera de Governació condemnada per desobediència, Mertitxell Borrás-, el TC va avalar la competència de l'alt tribunal per la valoració d'aquest procediment, en atenció a la condició d'aforats dels encausats. Un veredicte que contrasta amb els arguments de la justícia belga, que van fallar que Puig havia de ser jutjat per la justícia ordinària.