Les consultes populars desafien la Junta Electoral
El grup promotor assegura que nou municipis de Mallorca es podran expressar sobre si volen monarquia o república malgrat les prohibicions
PalmaLes consultes populars continuaran endavant en nou municipis de Mallorca, que permetran que els ciutadans puguin expressar quin model d’Estat prefereixen: monarquia o república. Aquesta és la decisió que va prendre ahir el grup promotor de la iniciativa, després de reunir-se a Palma per analitzar el vet de les juntes electorals de Manacor i Palma a les consultes d’Artà i Valldemossa, respectivament.
La proposta va rebre el suport de l’Obra Cultural Balear (OCB), tal com va assegurar el seu president, Josep de Luis. “Hem posat la nostra organització i tota la nostra infraestructura a disposició del grup promotor”, assegurà. Això significarà obrir la possibilitat a més pobles i a més illes. “Tenim la capacitat de fer possible que en tots el municipis de les Illes Balears es pugui fer aquesta consulta. Hi ha els mecanismes materials i jurídics perquè es dugui a terme”, va afirmar.
Vet dubtós
Els arguments esgrimits per la Junta Electoral de Manacor per negar la possibilitat que es realitzi a Artà són que la consulta popular suposa “una infracció de la Constitució, que exclou la república com a forma de govern”, i de “l’article 50 de la Llei electoral (LOREG)”. També manifestà que “no es poden admetre sol·licituds de consulta en què l’opció a triar sigui contrària a l’ordenament jurídic” i recordà que “la forma política de l’estat espanyol és la monarquia parlamentària”.
Per la seva banda, la Junta de Palma va vetar la consulta de Valldemossa apel·lant al segon apartat de l’article 53 de la Llei electoral, que prohibeix “la realització de publicitat o propaganda electoral mitjançant cartells, suports comercials o insercions en premsa, ràdio o altres mitjans digitals”. Les persones responsables d’aquesta iniciativa qualifiquen d’inversemblants els arguments que ha aportat la Junta Electoral.
En relació amb la Constitució, Aina Comas, d’Alternativa per Artà -una de les organitzacions implicades-, remarca que la Junta “s’ha excedit en les seves funcions. No és competència seva, sinó del Tribunal Constitucional”. Alhora comenta que cap de les agrupacions d’electors, ni de les entitats, ni tan sols l’únic partit polític -Independents d’Artà- que hi ha entre els que promouen la consulta es presenten a les eleccions generals.
Per part seva, Marina Llobera, de l’associació l’Ateneu de Pollença, explica que “la Llei electoral afecta els poders públics -per exemple, els ajuntaments- i els partits, els quals no poden fer publicitat durant el període establert per la llei, però no les entitats”.
Tampoc té sentit per a Comas el fet de qüestionar la República. “Què passa amb els partits que es presenten amb les sigles republicanes? Per què no els recorden que la forma política de l’estat espanyol és la monarquia?”, argumenta.
Per resoldre dubtes jurídics, el grup promotor ha consultat l’advocat Jaime Bueno i també el mateix Josep de Luis. Una de les primeres informacions al seu abast és que les multes per desobeir la Junta Electoral “van dels 300 als 30.000 euros”, assenyala Aina Comas.
La por de la consulta
“No entenem que l’opinió de la gent pugui representar un problema. Si genera pànic, el problema el té el poder”, assenyala Josep de Luis, de l’OCB. En aquest sentit també es manifesta Aina Comas. “El règim es posa nerviós. No volen permetre que això es pugui fer de manera oberta i democràtica”.
Sobretot es mostren sorpresos perquè la consulta “ és simbòlica, no vinculant i es durà a terme sense cens. Només demanam sexe, franja d’edat i si viuen en el municipi”, comenta Aina Comas. “Només volem generar un debat que fa 50 anys que s’està negant”, afegeix. “Donen a les consultes una entitat que no tenen. És com recollir firmes o fer una enquesta”, assenyala Marina Llobera. I afegeix: “Si pretenien amb aquestes maniobres fer-nos enrere, han aconseguit el contrari”.
Comas també comenta que és probable que els secretaris municipals que treballen per a l’Estat “tinguin instruccions d’informar de qualsevol acte que tingui a veure amb demanar a la ciutadania que expressi la seva opinió”.
El dia 31 de març és la data de la consulta de Valldemossa. Entre el 6 i 7 d’abril, les de Santa Margalida, Esporles, Artà, Porreres, Pollença, Llubí, Sencelles i Sineu. El grup promotor convida més municipis a sumar-s’hi i dir-hi la seva.