Cort convertirà Can Serra en un museu d'història de Palma
El Consistori pretén recuperar aquest edifici de gran rellevància històrica, arquitectònica i artística de Palma
PalmaL'Ajuntament de Palma ha presentat aquest dimecres el projecte de rehabilitació de l'edifici històric de Can Serra, que tindrà una inversió total de més de 10 milions d'euros procedents de l'Impost de Turisme Sostenible (ITS). La Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat treure a licitació la redacció del projecte i l'execució de les obres de rehabilitació i restauració de l'immoble.
El batle de Palma, Jaime Martínez, ha presentat el projecte de recuperació d'aquest històric edifici, en desús des de fa més de quatre dècades, amb l'objectiu de convertir-lo en un museu d'història de la ciutat. Martínez ha destacat que aquesta iniciativa forma part d'un "projecte de ciutat" i va en línia amb un objectiu "molt clar" de l'equip de govern com la candidatura de Palma perquè sigui Capital cultural europea el 2031.
"L'objectiu no és només rescatar aquest edifici i donar-li un ús per a tots els palmesans, sinó donar-li el contingut i valor que té amb la resta de la capital", ha incidit el batle, recordant que la recuperació de Can Serra formarà part de la xarxa d'espais expositius i de museus, que tindrà el centre neuràlgic en el Centre de la Interpretació de la Ciutat de Palma, la plaça Major que funcionarà en xarxa amb edificis com el de Can Serra, les torres del Temple i el projecte de museïtzació i reforma del castell de Bellver.
Quant al projecte de rehabilitació de Can Serra, la durada prevista del contracte és de 42 mesos, vuit dels quals es corresponen a la redacció dels projectes. Una vegada aprovats, es disposarà de 34 mesos per executar-ne l'obra. El pressupost base de licitació és de 10,4 milions d'euros i és finançat amb fons de l'Impost de Turisme Sostenible.
Amb les actuacions previstes, el Consistori pretén recuperar aquest edifici de gran rellevància històrica, arquitectònica i artística de Palma, considerat un dels exemples millor conservats de l'arquitectura gòtica civil de l'illa. Per aconseguir aquest objectiu, el contracte preveu diferents terminis d'execució. En primer lloc, es durà a terme la redacció dels projectes i, seguidament, es donarà pas a la fase d'execució de l'obra.
Aquesta darrera estarà dividida en diferents fases. Primer, una fase prèvia d'estabilització i consolidació de l'edificació, amb el corresponent apuntalament i reforç estructural que es consideri; la fase I, que preveu la restauració de Can Sunyer (la casa medieval) i el forn del segle XIII (forn de Can Candeler); la fase II, que recull la rehabilitació de Can Serra, i la fase III, corresponent a la construcció d'una nova planta de l'edifici auxiliar.
S'espera que el nou museu pugui compatibilitzar diverses funcionalitats com a centre d'interpretació de la casa i vida familiar de l'època medieval, museu d'arts decoratives i industrials, espai multiusos i de presentació d'exposicions temporals, espai de documentació de la vida privada i domèstica de Palma, a més de reserva d'obres d'art. A la presentació també hi han estat presents el regidor de Cultura, Javier Bonet, la regidora d'Infraestructures, Belén Soto, i el cronista de la ciutat, Bartomeu Bestard.
Història de Can Serra
L'edifici, de propietat municipal i catalogat Bé d'Interès Cultural (BIC) amb categoria de monument, és una casa medieval de les més significatives del gòtic civil de Mallorca. També s'integra en el Catàleg de protecció d'edificis i elements d'interès històric, artístic, arquitectònic i paisatgístic de Palma amb grau de protecció A1.
Can Serra, tal com es coneix en l'actualitat, és el resultat de l'agrupació d'edificis de diverses èpoques, que inclou una casa unifamiliar amb nombrosos elements medievals, i amb transformacions dels segles XVIII i XIX.
Detalladament, s'articula a partir d'un volum antic que abasta un període documentat entre els anys 20 del segle XIV i 1352, encara que no es descarta que la història d'aquest edifici s'iniciàs en el segle XIII. Era, en aquells dies, la casa de Berenguer Truyols i els seus hereus, fins que el 1352 la família Sunyer va comprar l'habitatge i la va ampliar a banda i banda dels carrers de la Gerreria i d'en Bosc, fet que provocà que l'antiga casa dels Truyols quedàs integrada a la nova casa dels Sunyer.
Gairebé 100 anys després, el 1447, aquesta darrera família va vendre la casa i, a partir de llavors, l'immoble va ser dividit, agrupat i reagrupat diverses vegades. No va ser fins a l'any 1750 quan l'edifici es va reunificar, ampliar, i quedà afegit el forn de Can Candeler.
Actualment, l'edifici consta de diversos espais que poden dividir-se en tres grups: Can Sunyer (part medieval), el forn del segle XIII (forn de Can Candeler) i la resta de dependències (edifici històric). Les façanes, portals, finestres, pintures, murals, arcs i altres elements ornamentals fan d'aquesta històrica infraestructura un dels millors exemples de casa medieval a Palma.