Cort dona llum verda al parc de la façana marítima
La modificació puntual del PGOU que permetrà alliberar els dos solars annexos a Gesa s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i els vots en contra de Ciutadans i el Partit Popular
PalmaEl projecte de parc de la façana marítima té ara una normativa urbanística que el legitima i l'avala. En el ple extraordinari de l'Ajuntament de Palma d'aquest dimarts s'ha aprovat la modificació del Pla General d'Ordenació Urbanística, que preveu alliberar els dos solars annexos a l'edifici de Gesa, ara propietat d'Endesa, per fer-hi un gran parc. La idea és que la companyia elèctrica cedeixi aquests terrenys a canvi de tres solars situats al barri de Nou Llevant, on podrà construir 1.059 habitatges.
"Seran moltes les generacions de palmesans que podran gaudir d'aquest parc", ha declarat Hila, que ha defensat el projecte, resultat "d'un treball molt rigorós dels tècnics d'Urbanisme".
La modificació puntual del PGOU s'ha aprovat amb els vots en contra de tots els regidors a l'oposició, Ciutadans i el Partit Popular.
El portaveu de Ciutadans, Josep Lluís Bauzà, ha dit que aquesta modificació només té com a objectiu prorrogar la moratòria urbanística que va aprovar-se el 2017 i que impedeix construir a primera línia de mar. Aquesta moratòria finalitza dia 21 de desembre i és per aquest motiu que l'Ajuntament de Palma ha volgut aprovar la modificació del pla per evitar que Endesa iniciï qualsevol acció en els seus solars. Bauzà ha criticat que aquesta modificació només respon a la voluntat d'autopropaganda de l'Executiu per iniciar la campanya política. També ha qüestionat que el projecte només reservi un 22% de l'espai completament lliure i la resta sigui per a equipaments municipals, la funció dels quals encara s'ha d'especificar. Ciutadans ha dit que defensa un parc a primera línia però amb un projecte que no suposi l'endeutament de l'Ajuntament de Palma, i és que encara s'han de concretar les indemnitzacions que Endesa reclama a Cort per no haver pogut construir durant el temps que han durat les negociacions.
D'altra banda, els populars també han indicat que són favorables al parc de la façana marítima. "Tots volem un parc, qui no vol un parc?", ha interpel·lat la regidora popular, Lourdes Bosch. Bosch ha explicat que el projecte de modificació és una "mentida" i ha insistit en el fet de la proporció del 22% d'espai lliure. La regidora popular també ha qüestionat que els habitatges que farà Endesa a Nou Llevant siguin a preus assequibles.
La modificació rep el suport dels veïns
La plataforma Parc Sí ha assistit al ple extraordinari per defensar el projecte de parc a la façana marítima. La portaveu de l'entitat, Paula Casadesús, ha explicat que la plataforma és transversal i té com a objectiu comú defensar una ciutat verda i lliure d'edificis. Parc Sí ha volgut fer una crida a tots els grups polítics d'aquest consistori, "no vulgueu ser còmplices d'un retrocés urbanístic, fruit d'una visió a curt termini de la realitat. Tingueu amplitud de mires", han declarat. Casadesús ha fet referència a la tendència urbanística actual, no només europeu sinó mundial, "d'invertir en espais verds i públics" integrats a la ciutat.
També la Federació de Veïns de Palma ha volgut donar suport a la modificació puntual del PGOU. Així i tot, han criticat que el projecte inclogui uns edificis per a equipaments municipals que podrien permetre fins a quatre pisos. "Volem un espai completament verd", ha sentenciat Joan Forteza, el president de la federació. Forteza ha insistit a no cedir davant les pressions d'Endesa i defensar els interessos dels ciutadans de Palma. En aquest sentit, ha explicat que la companyia és la primera beneficiària dels tots els serveis de ciutat i per això ha demanat a Cort que no accedeixi als seus xantatges. "Potser hauran de dir a Endesa que comprarem l'electricitat a una altra companyia", ha dit Forteza.
ARCA s'ha sumat a la defensa d'un parc sense equipaments. La portaveu de l'entitat, Àngels Fermoselle, ha dit que "mantenir lliures de més construccions les parcel·les d'aquest fragment de façana marítima de l'entorn de Gesa és l'obligació de tots els partits polítics". Fermoselle també ha demanat que l'edifici de Gesa sigui adaptat a molts usos, preservant la façana i la part superior recuperada, sense cap rètol ni distorsió i que totes les plantes es mantiguissin diàfanes.