Parlament
Política 13/12/2023

Vox manté el pols amb el PP i tomba vint articles dels pressupostos

L'abstenció de l'extrema dreta fa decaure bona part del projecte en comissió i els populars hauran de tornar a negociar els suports

3 min
Antoni Costa i Marga Prohens, aquest dimarts al ple

PalmaNo hi ha res tancat i les negociacions continuen. Vox ha advertit que no acceptarà cap quantitat inferior als 20 milions que ha posat damunt la taula per aplicar la segregació lingüística dels alumnes. En el ple d'aquest dimarts, el vicepresident i conseller d'Economia, Antoni Costa, ha assegurat que hi haurà acord: "La lliure elecció de llengua forma part de l'acord de governabilitat amb Vox, i a partir del gener els pressupostos entraran en vigor", ha remarcat. Tot i això, en la votació de les esmenes i l'articulat dels pressupostos que s'ha fet aquest dimarts en comissió, les diferències al bloc de la dreta s'han fet evident. L'abstenció de Vox -juntament amb els vots contraris de l'esquerra- ha fet decaure una vintena d'articles dels pressupostos, un fet insòlit segons diverses fonts parlamentàries. Això no vol dir que els comptes decaiguin, però el PP està lluny de tenir-ne afermat el suport: haurà d'esgotar els terminis un cop més i tornar a introduir aquests articles en el debat definitiu dels comptes a través de la figura del vot particular.

En paral·lel, Vox també s'ha abstingut en nombroses esmenes presentades pel PP als comptes. L'extrema dreta també ha votat a favor de dues esmenes del PSIB i MÉS per Menorca per eliminar el plus de 18.000 euros per als càrrecs que venen a les Illes des de la península.

Tot i les diferències en el vot en comissió, fonts de la formació d'extrema dreta es mostren optimistes sobre les converses amb el PP per dotar l'elecció de llengua de partida pressupostària, encara que els conservadors es resisteixen a tancar la xifra en els 20 milions i han intentat retallar-la, cosa que Vox ja ha advertit que no consentirà. Tot i això, des de la formació d'extrema dreta es mostren confiats que el PP cedirà. Els populars, per la seva banda, es limiten a assegurar que hi haurà acord: no posaran en risc l'aprovació dels primers pressupostos del mandat de Marga Prohens.

Prohens diu que complirà el programa "sense demanar perdó"

En resposta a una pregunta parlamentària de MÉS per Mallorca, Costa ha posat damunt la taula l'increment de 95 milions d'euros en els comptes per Educació. "Això li sembla un desastre?", ha preguntat: "Només li interessa el tema lingüístic per confrontar". Per la seva banda, la presidenta Marga Prohens ha assegurat en resposta a una pregunta de Més per Menorca sobre el rumb de la legislatura que l'Executiu "complirà amb el seu programa de govern i els seus acords parlamentaris sense demanar permís ni perdó", i ha dit que deixa a l'esquerra "les banderes i la propaganda". Ho ha assegurat després que el diputat menorquí, Josep Castells, hagi lamentat "episodis xocants", com "la contractació d'un alt càrrec sota investigació per agressió sexual, o la difamació cap al president del Consell de Formentera, perquè els molesta", en al·lusió a les acusacions del Govern al diputat formenterer Llorenç Córdoba de condicionar el seu suport a un increment de sou.

Sigui com sigui, la presidenta també ha contradit la portaveu del grup parlamentari de Vox, Idoia Ribas, després que la diputada d'extrema dreta hagi dit que l'informe PISA "recalca la importància de la llengua materna en el procés d'aprenentatge". Prohens li ha respost que de l'estudi "no es desprèn que tenir dues llengües tingui un impacte sobre els resultats": "No es veu la correlació entre tenir més d'una llengua d'ensenyament i els resultats". Ha assenyalat, en aquest sentit, que tenir més d'un idioma "és una riquesa". Tot i admetre que els resultats de l'informe PISA a les Balears (el nivell de ciències, matemàtiques i lectura dels alumnes ha caigut set punts) "no agraden", ha dit que hi ha comunitats monolingües amb "pitjors resultats".

stats