Salut
Política21/06/2024

La covid reapareix a l'estiu: repunten els casos i les hospitalitzacions

El departament de Salut recomana revacunar els malalts de càncer

BarcelonaLa grip va ser la gran protagonista de l'hivern després de tres anys de domini de la covid-19 i va desplaçar la resta de virus respiratoris. Fins ara, la malaltia que va posar cap per avall el món el 2020 ens havia donat pocs maldecaps aquest any. Però en les últimes setmanes, i a les portes de l'estiu, els casos i les hospitalitzacions per SARS-CoV-2 estan pujant. Actualment, hi ha gairebé 300 hospitalitzats i 9 estan en unitats de cures intensives. Si bé les consultes a les urgències dels hospitals i la proporció d’ingressos es mantenen "dins dels rangs esperats" de la conselleria de Salut, la malaltia pot ser especialment greu entre les persones més vulnerables, com els malalts de càncer.

En els casos de malaltia oncològica, la recomanació si la persona de risc no té la pauta de vacunació actualitzada és rebre una vacuna de reforç de covid ara. Cal remarcar que les dosis disponibles són de la temporada passada i encara no estan actualitzades a les variants actuals, però igualment aportaran protecció davant del virus fins que comenci la nova campanya de vacunació, prevista per a la tardor a tot el món, apunten fonts sanitàries.

Cargando
No hay anuncios

L'augment de casos i hospitalitzacions es deu a la circulació de la subvariant del virus FLiRT, que és més contagiosa que les seves predecessores i forma part de la variant anomenada JN.1, que és la predominant a Catalunya. Ara bé, des de Salut remarquen que el nombre d'ingressos està "molt per sota dels nivells observats en altres temporades" i és similar al de la mateixa setmana de l’any anterior. De fet, l'any passat Catalunya també va viure un increment de l'activitat de la covid-19 durant l'estiu, igualment catapultada per l'aparició de noves variants, i es va assolir un pic de 496 casos per 100.000 habitants en la primera setmana del setembre del 2023. Ara, en canvi, hi ha 91 casos per 100.000 habitants, si bé la tendència continua a l'alça.

Des del departament aclareixen que la situació a Catalunya és similar a la que s'observa en l'àmbit estatal i internacional. Així doncs, asseguren que es mantenen vigilants davant la situació epidemiològica a l'espera de l'arribada de la tardor per encetar una nova campanya de vacunació amb les dosis actualitzades a les noves variants, d'acord amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Cargando
No hay anuncios

Dosis addicionals

De la mateixa manera que les autoritats sanitàries recomanen vacunar-se a les persones de risc que no tinguin la pauta actualitzada, des de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol) i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) defensen en un estudi els beneficis d'administrar dosis addicionals a la població de risc com els pacients de càncer.

Cargando
No hay anuncios

La revista Nature Communications ha publicat els resultats d'aquesta recerca, que adverteix que els pacients oncològics tenen més risc de mort per covid-19, especialment els qui tenen càncer de pulmó, neoplàsies hematològiques o estan rebent quimioteràpia. Segons els autors de la investigació, aquests pacients desenvolupen menys anticossos protectors davant el virus que la població general, especialment després de rebre una sola dosi de vacuna.

En concret, la taxa de mortalitat i de complicacions greus entre els pacients amb càncer no vacunats és el doble que entre els que han rebut la primera dosi completa. Així i tot, aquesta diferència és menor que la que s’observa entre la població general immunitzada contra el virus i la no immunitzada. Per als autors, aquestes conclusions poden ajudar en el disseny de polítiques de salut pública que permetin protegir la població vulnerable.