Política26/11/2015

Unió retreu al govern espanyol que no hagi convidat Mas a la reunió del pacte antijihadista

C's, Unió i UPyD s'han sumat al pacte firmat el febrer per Rajoy i Sánchez. Fernández Díaz assegura que CDC no hi és "perquè no vol" però que "no es pot desnaturalitzar el pacte"

Mariona Ferrer I Fornells
i Mariona Ferrer I Fornells

MadridImatge d'unitat de la majoria dels partits espanyols en contra del jihadisme, però amb matisos, queixes i lamentacions de com el govern del PP està gestionant l'assumpte. Ciutadans, Unió i UPyD han subscrit aquest dijous el pacte antijihadista firmat el febrer per Mariano Rajoy i Pedro Sánchez a la Moncloa. L'acte, però, no ha tingut ni molt menys el punt solemne i institucional de l'acord entre PP i PSOE. Fins a deu partits s'han reunit al ministeri de l'Interior amb Jorge Fernández Díaz per parlar de terrorisme. Sorprenentment, la reunió ha estat a micro obert i l'ha retransmès en directe TVE.

Tots els partits han subscrit el pacte menys Podem, que ha assistit a la reunió en qualitat "d'observador". El portaveu del partit, Rafa Mayoral ha demanat que el pacte s'obrís a organitzacions socials i ha condemnat qualsevol intervenció bèl·lica. Des d'Unió, Josep Sánchez Llibre ha retret al govern espanyol que no hagués trucat al president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, per convocar-lo a la reunió. "Sembla un error polític que no s'hagi trucat a Mas", ha dit a Fernández Díaz, qui li ha respost que "en el pacte antijihadista tothom té les portes obertes".

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va ser l'encarregada de trucar un per un als líders del partits, però al final tant Rajoy com ella s'han volgut desvincular de la reunió i seguir amb els actes de campanya. També Pedro Sánchez no ha estat en la trobada, que només ha comptat amb el líder d'un partit: Albert Rivera, de Ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

Rivera ha dit que no és el temps de "discrepàncies", mentre que UPyD ha demanat al govern espanyol que actuï ja. Són els dos partits que estan a favor d'una intervenció militar. Des del PSOE, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha dit que l'objectiu del pacte és "la màxima unitat dels demòcrates".

Des del PP, el portaveu al Congrés, Rafael Hernando, ha assegurat que "més seguretat és més llibertat".

"No es pot desnaturalitzar el pacte"

Cargando
No hay anuncios

"Com més siguem en aquesta taula serà millor per als demòcrates, la llibertat i la seguretat", ha conclòs Fernández Díaz mentre els partits ja començaven a firmar el pacte. Ja en roda de premsa, el ministre de l'Interior ha assegurat que CDC, de la mateixa manera que ERC i el PNB, no eren a la reunió "perquè no volen". El govern espanyol manté les "portes obertes" a futures adhesions però alerta que "no es pot desnaturalitzar el pacte".

Tots els partits han sortit en roda de premsa al ministeri de l'Interior després de la reunió, però ho han fet per separat.

Homs ironitza sobre l'actitud de Rajoy

Cargando
No hay anuncios

L'exconseller de Presidència de la Generalitat i candidat de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha ironitzat sobre l'exclusió de CDC de la reunió. "Sembla que ja apliquen la desconnexió", ha dit denunciant així la "voluntat excloent" de Rajoy per no parlar amb Mas ni haver convidat el seu partit.

Aznar insta a l'atac

Sempre oportú quan olora algun símptoma de debilitat en el president espanyol, Mariano Rajoy, José María Aznar va tornar ahir a posar pressió sobre el seu successor al capdavant del PP i a intentar imposar-li la línia dura. L'expresident va fer una crida a passar l'atac davant l'amenaça jihadista i va reclamar “no quedar-se de braços plegats” davant l’amenaça jihadista. “No es pot pretendre mantenir un model de benestar plàcid tapant-se els ulls davant les amenaces que ens afecten”, va dir durant la presentació d’un llibre editat per la FAES. Aznar intentava així empènyer el govern espanyol a moure fitxa i seguir el passos d'altres països com Alemanya que ja han acordat donar suport militar a França enviant soldats a Mali.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy, però, segueix caut i esgrimeix que fins que no rebi una petició formal de França no mourà fitxa. És el que va assegurar com a comentarista esportiu a la COPE dimecres el vespre, en què va fixar un objectiu: "anar contra el Dáesh".

A Espanya, on pesa el record de la foto de les Açores i la guerra d'Iraq, la proximitat de les eleccions espanyoles del 20 de desembre condicionen qualsevol pas. PP i PSOE malden per intentar evitar que una decisió militar pugui revifar l'esperit del "No a la Guerra" i perjudicar-los electoralment.

Cargando
No hay anuncios

Per ara, la plataforma No en el nostre nom ha convocat aquest dissabte a Madrid una manifestació “contra el terrorisme, la guerra i la islamofòbia”. El manifest el subscriuen, entre d’altres, els alcaldes de Barcelona, Cadis i la Corunya, Ada Colau, Jose María González, Kichi, i Xulio Ferreiro, respectivament, l’actor Juan Diego Botto i el presentador de televisió Chechu Monzón, El Gran Wyoming