La crisi de govern a Menorca ja es fa notar al Parlament balear

El soci de govern Més per Menorca dimiteix en bloc entre acusacions de “xantatge” i “ingerència” al bàndol socialista

Francina Armengol i, en segon pla, el portaveu de MÉS per Menorca al Parlament, Josep Castells.
i Miquel Crespí / Iván Martín
12/04/2022
3 min

PalmaQueda poc més d'un any per a les eleccions autonòmiques, insulars i municipals de les Balears i sembla que els partits comencen a marcar perfil. L'executiu illenc i els consells insulars de Mallorca i Menorca han compartit la mateixa fórmula de govern aquesta legislatura: un pacte tripartit d'esquerres entre el Partit Socialista de les Balears (PSIB), Unides Podem (UP) i una formació ecosobiranista que a Menorca pren el nom de Més per Menorca, i a Mallorca, de Més per Mallorca. Tot i compartir nom i ideologia, són totalment diferents. El panorama era aquest fins aquesta setmana, però ara ha volat pels aires.

Els consellers i directors insulars de Més per Menorca van dimitir en bloc dilluns, deixant el govern menorquí en minoria i fent esclatar la primera gran crisi política en aquestes coalicions. El motiu és que la presidenta del Consell Insular, Susana Mora (PSIB), va desconvocar el cap de setmana un ple extraordinari previst per dilluns en què s'havia de debatre l'avantprojecte de llei de reserva de la biosfera, projecte estrella del govern menorquí que s'ha de votar al Parlament.

La proposta estava consensuada entre els tres partits, i de fet la van presentar conjuntament el 15 de març, malgrat tenir dos informes desfavorables de l'Estat i del Govern Balear per invasió de competències. Mora es mostrava disposada a continuar amb la celebració del ple, però la visita de dos consellers del govern autonòmic va provocar que fes marxa enrere en la decisió, cosa que ha fet saltar l'executiu menorquí pels aires.

La consellera balear de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido (PSIB), i el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir (Més per Mallorca), es van desplaçar dimecres a Menorca per explicar el que consideren una invasió competencial, però des de Més per Menorca s'ha interpretat com "un xantatge" i "una ingerència a l'autonomia del consell". "L'executiu autonòmic ha conegut en tot moment l'estat de tramitació de la proposta; és un canvi de guió imposat per Palma", critiquen.

El ressò al Parlament

Els ecosobiranistes menorquins posen el focus en el nucli dur del PSIB. En la sessió de control del Parlament balear d'aquest dimarts, el portaveu de la formació, Josep Castells, va reclamar a la cap de l'executiu, Francina Armengol, i a "alguns membres del seu govern", que "haurien de dedicar menys temps a interferir en la política menorquina i més temps a complir els acords". Armengol va evitar fer menció al trencament de la coalició, tot i que va reconèixer que "el Govern Balear està a favor que Menorca tingui aquesta llei".

De fet, aquesta llei és un dels acords a què va arribar el PSIB amb la formació menorquina per tancar el pacte de governabilitat a Menorca i assegurar-se el suport parlamentari a la cambra balear. Els menorquins van decidir llavors no entrar al govern de pacte amb Més per Mallorca i UP, i només arribar a acords puntuals al Parlament. Ara, la incertesa per la crisi menorquina pot fer trontollar les majories parlamentàries, ja que hi ha casos en què els dos vots de Més per Menorca poden ser decisius.

Aquest dimarts, coincidint amb la crisi política a Menorca, els dos diputats de la formació ecosobiranista de l'illa no van donar suport a la convalidació del decret llei conformat per 25 mesures i 106 milions d'euros per fer front a l'impacte de la guerra a Ucraïna. Una abstenció que, seguint una de les principals tesis, apunta a l'inici de la cursa electoral.

stats