FINANÇAMENT
Política10/04/2014

Montoro convocarà les comunitats autònomes per negociar el nou finançament després de Setmana Santa

El ministre ha avançat que el model ha d'evitar "diferències o greuges en funció del lloc de residència" d'un ciutadà

Efe
i Efe

MúrciaEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit aquest dijous a Múrcia que just després de la setmana santa convocarà el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per tractar la reforma del finançament autonòmic, que, ha assenyalat, estarà a punt abans que acabi l'any.

Montoro, que assisteix a Múrcia a la presa de possessió del nou president de la comunitat, Alberto Garre, ha afirmat, a preguntes dels periodistes, que la reforma anirà en la línia d'evitar "diferències o greuges en funció del lloc de residència" d'un ciutadà, perquè hi hagi equiparació en termes d'igualtat d'accés als serveis públics amb independència del lloc on resideixin. Ha recordat que aquesta es promourà a partir de la reforma fiscal que prepara l'executiu central i que remetrà a les Corts de l'Estat en forma de projectes de lleis al juny. El ministre ha afegit que aquesta reforma fiscal "tindrà unes primeres conseqüències en termes d'ordenament dels fets tributaris que formen part del finançament no només autonòmic, sinó també local, i de fet convocarà pròximament a la Comissió Nacional de Corporació Local.

Cargando
No hay anuncios

El nou president murcià ha dit, per la seva banda, que "cal modificar el sistema de finançament autonòmic". Montoro ha reconegut el gran esforç que ha fet tant Múrcia com la resta d'autonomies, i ha remarcat la seva màxima que "cada un ha de fer la seva tasca a casa, però aquestes tasques han de ser acompanyades". Així, ha destacat que és important que els proveïdors estiguin segurs que s'estan atenent "les seves normals demandes de pagament", i en aquest sentit ressalta el paper del fons de liquiditat autonòmic (FLA).

Preguntat pel risc que es posin al límit serveis públics bàsics amb futures retallades, el ministre ha advertit que no es pot confondre contenció del dèficit amb supressió de serveis públics bàsics. I ha assegurat que Espanya està sostenint el seu estat de benestar, ja que més de la meitat del que gasta l'Administració és en prestacions socials, al costat de 50.000 milions d'euros per a educació, i entre 70.000 i 75.000 per a sanitat.

Cargando
No hay anuncios

Així mateix ha indicat que no és el mateix un ajust en recessió, com el 2012, any en què calia guanyar la confiança dels mercats i els objectius de dèficit eren molt ambiciosos, que fer-ho en l'actual moment econòmic de recuperació. Sobre això, ha comentat que abans del 30 d'abril remetrà a la Comissió Europea el programa d'estabilitat en un escenari de creixement econòmic.