Política19/02/2019

Ciutadans descarta pactar amb el PSOE i consolida els dos blocs

Sánchez respon a Rivera acusant-lo de tenir una “visió excloent del sistema democràtic”

D. S. U. / M. F. F.
i D. S. U. / M. F. F.

MadridEls dos blocs en lluita en les eleccions generals del 28 d’abril van quedar ahir consolidats per la decisió de Ciutadans de descartar qualsevol pacte amb el PSOE després dels comicis. La batalla serà entre Pedro Sánchez, el favorit en les enquestes, i una tríada de partits de dreta que aspiren a desallotjar-lo. Sobre el paper, no hi haurà opció a terceres vies, amb un hipotètic pacte postelectoral entre el partit taronja i els socialistes -encara que el PSOE canviés de líder-, després que ahir l’executiva del partit presidit per Albert Rivera descartés per unanimitat aquesta possibilitat. La decisió esmena, en part, el discurs que ha defensat el partit en les últimes setmanes, en què havia descartat pactar amb Sánchez, “part del problema”, però no amb el PSOE si canviava de lideratge.

Rivera va decidir esborrar aquesta possibilitat després que Sánchez i altres membres del PSOE s’haguessin anat allunyant de Ciutadans pel veto al seu líder. El partit no descartava intentar pressionar els quadres socialistes perquè descavalquessin Sánchez si les majories sumaven, en un pacte que passaria per ser un dels favorits dels poders econòmics. Però la jugada tenia molts números de conduir al bloqueig, perquè Sánchez no estava disposat a renunciar en cas que, com diuen les enquestes, fos el més votat el 28 d’abril. El líder socialista, que ja va ser víctima d’un motí al seu partit ara fa dos anys, es podria quedar, però, sense majoria d’esquerres per governar, davant d’una previsible caiguda de Podem. A més, el fet que la seva rival a les primàries, Susana Díaz, hagi mantingut el lideratge del PSOE andalús tot i perdre la Junta, hauria deixat sense arguments els rivals interns de Sánchez per tornar-li a arrabassar la secretaria general del partit.

Cargando
No hay anuncios

Però, més enllà de les possibilitats de bloqueig, el moviment de Rivera és una jugada destinada a presentar batalla a Pablo Casado per la dreta i deixa clar que la seva aspiració és optar a ser el futur president espanyol. L’objectiu de fons és liderar el bloc de la dreta per acabar presidint un govern tripartit amb el PP i Vox -ahir el secretari general de Cs, José Manuel Villegas, va evitar descartar un pacte amb la ultradreta- o, en cas que aquestes tres formacions no sumin, liderar l’oposició al líder socialista.

“Ciutadans no pactarà ni amb el PSOE ni amb Pedro Sánchez per a un futur govern d’Espanya. Sánchez ha d’anar a l’oposició després de governar gràcies al suport dels separatistes”, va justificar Villegas, que el va qualificar de “president ganga” per a les formacions sobiranistes. Segons ell, els espanyols han de triar entre “un govern Frankenstein” de Sánchez, Podem i els independentistes o un de liderat per Cs.

Cargando
No hay anuncios

Promeses incomplertes

Lluny de ser un cop a Sánchez, la decisió que va prendre ahir Ciutadans pot acabar reforçant l’estratègia del líder socialista, que confia que els votants d’esquerra es mobilitzin per impedir que la ultradreta accedeixi a la Moncloa. A més, el PSOE és conscient que el 2015 Albert Rivera i Cs ja van fer una proclama similar, quan van prometre que no pactarien mai amb Mariano Rajoy i finalment el van acabar investint president després dels comicis que es van haver de repetir el 2016.

Cargando
No hay anuncios

El president espanyol va acusar ahir Rivera de tenir una “visió excloent del sistema democràtic” per, de bones a primeres, descartar “milions de votants socialistes”. En una entrevista a TVE -la primera des que va anunciar la convocatòria electoral-, no va voler mullar-se sobre pactes: no va tancar la porta a arribar a acords amb l’independentisme, però també va puntualitzar que no es “tancava a entendre’s amb Ciutadans i Podem”. A diferència de la resta de partits, el president espanyol feia dies que estava a punt per entrar en precampanya i des de divendres no ha parat de tenir intervencions públiques. En l’entrevista, Sánchez va tornar a negar “un pacte amb l’independentisme” per la moció de censura i va ser especialment crític amb el paper d’ERC i el PDECat. “L’independentisme té por d’asseure’s a negociar -va assenyalar-. Estan bloquejats: ningú vol fer el pas de dir que la independència no és possible ni comunicar als elements més radicals que han mentit”.

El fet que Cs hagi exclòs el PSOE de cara a eventuals pactes postelectorals ha agradat al PSC, a qui l’acord d’investidura del 2016 amb els de Rivera va causar grans incomoditats. És per això que, sense pèls a la llengua, el secretari d’organització dels socialistes catalans, Salvador Illa, va deixar ben clar ahir que els socialistes no tenen “res a fer” amb “partits que es fotografien amb Vox”. “I, no només no hi tenim res a fer, sinó que el nostre objectiu és combatre aquesta dreta de tres caps”, va afegir en relació al PP i Cs. Els de Miquel Iceta escolliran els caps de llista a les quatre demarcacions catalanes el cap de setmana del 2 i 3 de març i Meritxell Batet es perfila, amb el ple suport de la direcció, per repetir com a candidata a Barcelona, informa Marc Toro.

Cargando
No hay anuncios

Borrell es fa pregar

Igual que el PSC, el PSOE prem ara l’accelerador per configurar les llistes, però el que Sánchez ja ha deixat clar a les federacions és que ell tindrà l’última paraula. No vol que els barons li marquin el tempo al Congrés, on va deixar l’escó després que el fessin fora de la secretaria general. El mes de juny de l’any passat ja va obligar els seus ministres a fer com ell i renunciar a les actes de diputats. Ara la intenció és que tots els que vulguin encapçalin una candidatura provincial. “El que vulgui tindrà un lloc”, assenyalaven ahir fonts de la direcció del PSOE, que també va reunir l’executiva federal per convocar un comitè federal per al 17 de març. Serà on s’aprovaran totes les llistes per a les generals i les europees.

Cargando
No hay anuncios

Un dels principals dubtes és el paper del titular d’Exteriors. Josep Borrell es resisteix a fer el salt a Brussel·les, tal com li ha demanat Sánchez. A finals de setmana, Madrid reuneix una convenció dels socialistes europeus i el PSOE hi acudirà sense tenir encara un cap de llista. “És una de les persones que té com a candidat natural aquesta condició”, va dir ahir Sánchez, empenyent-lo a Brussel·les. L’última paraula la tindrà el ministre.