Procés

Cuixart se'n va a viure temporalment a Suïssa

L'expresident d'Òmnium, que expandeix la seva empresa al país, liderarà des de Ginebra l'estratègia internacional de l'entitat

26/07/2022
3 min

Sant Just DesvernUn any després de ser indultat i sis mesos més tard de deixar la presidència d'Òmnium, Jordi Cuixart ha anunciat aquest dilluns que se'n va a viure "temporalment" a Suïssa. En un acte a l'Ateneu de Sant Just Desvern en el qual ha intervingut telemàticament, l'exlíder de l'entitat sobiranista ha explicat que s'instal·larà a Ginebra, tal com ja feia setmanes que s'especulava, i que des d'allà pilotarà l’estratègia internacional de l'organització a Europa. L'objectiu de Cuixart, que des del mes de febrer ja exerceix de president d’Òmnium Civil Rights Europe, és continuar denunciant la vulneració de drets fonamentals per part de l’Estat i centrar-se en el seu recurs al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) contra la sentència de l'1-O. Però el canvi de residència també coincideix amb l'expansió de la seva empresa d'embalatge, Aranow, que ha obert un centre d'innovació a Suïssa de la mà d'una universitat del país. La idea de Cuixart, amb tot, és sovintejar les visites a Catalunya.

"El front internacional és molt important perquè pot pressionar governs, i des de la societat civil ens faltava aquest organisme –ha dit en referència a Òmnium Civil Rights Europe–. Vull seguir sent útil amb la voluntat de defensar els drets civils de Catalunya, que formen part del «Ho tornarem a fer» que sempre hem defensat", ha afegit, deixant clar que no "hi haurà renúncies" en la lluita per la independència de Catalunya. Precisament ara fa un mes, l'expresident d'Òmnium ja va ser a Ginebra en el marc de la cinquantena sessió del Consell dels Drets Humans de l'ONU, on va fer una crida a la comunitat internacional perquè investigui l'ús de Pegasus. Cuixart va avisar que les mesures impulsades pel govern espanyol arran del Catalangate "no garanteixen que no torni a passar" i va alertar que l'Estat seguirà espiant "dissidents", una denúncia que ara pretén amplificar de manera permanent des de Suïssa.

A Ginebra coincidirà amb la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que la setmana passada es va posar a disposició del Tribunal Suprem per regularitzar la seva situació processal tot i que continuarà vivint i treballant a Suïssa. L'anunci de Cuixart també arriba després que a finals de maig el Tribunal Suprem acordés revisar la concessió dels indults als nou líders del Procés que van ser condemnats i empresonats per l'1-O. En un primer moment, la sala tercera va rebutjar l'admissió a tràmit dels recursos que van presentar el PP, Cs i Vox perquè considerava que no estaven legitimats per impugnar la mesura de gràcia, però un canvi en la composició de la secció que estudia el procediment va propiciar el nou criteri. Fonts de l'entitat, però, asseguren que la decisió de Cuixart no té cap relació amb la possible revocació dels indults. De fet, Cuixart no s'ha cansat de repetir que els indults no eren "la solució" i que cal aconseguir una amnistia que inclogui també els exiliats, amb l'expresident Carles Puigdemont al capdavant.

Cuixart també aprofitarà la seva estada a Ginebra per monitorar el seu recurs al TEDH, que continua obert com el de la resta de presos polítics, i amb el qual busca convertir el seu cas en una causa europea contra la "limitació abusiva" de drets fonamentals. La vulneració del dret a manifestació, del dret a un tribunal predeterminat per llei, a un judici just i a una defensa efectiva, i també del principi de legalitat i de la prohibició de detenció arbitrària, són alguns dels arguments inclosos al recurs que Jordi Cuixart va presentar al TEDH contra la sentència del judici del Procés. Un recurs que, a partir d'ara, defensarà també com a cara visible d'Òmnium en l'àmbit internacional.

stats