DESPRÉS DEL 26-M
Política01/06/2019

La cultura del Pacte s’imposa a les institucions menorquines

El Consell i tots els ajuntaments de l’illa excepte el d’Alaior i el del Migjorn aposten per acords entre formacions progressistes amb el bagatge d’una legislatura en què han minvat les desconfiances

Iván Martín
i Iván Martín

MaóEls equips negociadors de les tres forces d’esquerres que han estat durant els darrers quatre anys al capdavant del Consell de Menorca -Unides Podem, el PSOE i MÉS per Menorca- iniciaran les converses els pròxims dies amb l’objectiu de reeditar el Pacte d’estabilitat. Són unes negociacions que es preveuen fàcils, tenint en compte que els integrants dels partits polítics han compartit un mandat d’acord programàtic i s’han creat uns llaços afectius que quatre anys enrere eren de desconfiança. El conseller que ha guanyat el PSOE és clau per entendre el futur organigrama, mentre que l’any 2015 socialistes i MÉS per Menorca varen negociar en igualtat de condicions (empatant a tres) i varen acordar compartir la presidència. Així, els dos primers anys, Maite Salord fou la màxima autoritat insular i els dos darrers ho ha estat Susana Mora. Amb els resultats de diumenge passat, el PSOE obtindrà la presidència, tot i que MÉS per Menorca podria plantejar-se demanar-ne el darrer any. En qualsevol cas, la intenció del PSOE és mantenir Mora com a presidenta tot el mandat.

Tripartit al Consell

El tripartit del Consell serà una realitat. Fins i tot la presidenta en funcions, Susana Mora, ha anunciat aquesta setmana que la seva intenció és incloure la consellera d’Unides Podem, Cristina Gómez, dins l’organigrama executiu, malgrat que no és indispensable per sumar majoria. La líder socialista entén que “no tindria sentit deixar un partit d’esquerres fora del Pacte perquè hi ha projectes que necessiten consolidar-se en la pròxima legislatura”. Ara per ara, l’única oferta que hi ha damunt la taula és la del Partit Popular. Coia Sugrañes ha manifestat que “facilitarem la investidura de Mora a canvi de pactes puntuals en matèria de carretera general, PTI i lloguer turístic”, una proposta que, per cert, ha estat rebutjada per una de les persones que formaran part de l’equip negociador del PSOE, Damià Borràs. “El PP, quan perd, sempre fa propostes de pacte. També ho va fer el 2015 amb Àgueda Reynés, quan varen ser relegats a l’oposició de l’Ajuntament de Maó. En canvi, si ells governen, diuen que tenen legitimitat per dur a terme el seu programa i no escolten ningú”. MÉS per Menorca i Unides Podem guarden silenci i han rebutjat fer declaracions.

Cargando
No hay anuncios

El futur en els principals ajuntaments de Menorca no registrarà canvis en la configuració d’acords de governabilitat. De tota manera, les eleccions han reforçat el lideratge de Joana Gomila a Ciutadella i han impulsat Hèctor Pons a la batlia de Maó. En el cas de la capital de Ponent, la líder del PSM - MÉS per Menorca, Joana Gomila, ha aconseguit reforçar la seva figura amb un regidor més. Així, el PSM, el PSOE i Gent per Ciutadella reeditaran l’equip de govern que ha gestionat la ciutat els darrers quatre anys. Gomila ha deixat clar que comptarà amb Gent per Ciutadella, malgrat que no són necessaris per obtenir una majoria: “Volem reeditar el govern d’esquerres que ha treballat intensament en la darrera legislatura i cal enfortir-lo amb tots els grups progressistes. També conversarem amb l’oposició amb l’objectiu que tothom pugui aportar i permetre el creixement de Ciutadella”.

Pel que fa a Maó, Hèctor Pons serà el nou batle en detriment de Conxa Juanola, que amb Ara Maó continuarà configurant equip de govern. Pons i Juanola es necessiten, per la qual cosa arribaran a un acord. El socialista ho ha confirmat: “Estam condemnats a entendre’ns. Al marge de les negociacions que hi haurà i que hauran de tenir en compte els nous equilibris, els resultats d’Ara Maó continuen sent molt bons i estarem junts”. Damunt la taula hi ha projectes importants iniciats en el mandat anterior i que seran una realitat els pròxims quatre anys. Es tracta de la nova seu del Conservatori de Música i Dansa de Menorca a la Sala Augusta, la reconversió de l’antic hospital de Verge del Toro i el nou geriàtric als quarters de Santiago.

Cargando
No hay anuncios

Celebració precipitada

A la resta de municipis, el Partit Popular ha recuperat la batlia del Migjorn. Antònia Camps relleva el socialista Pere Moll, que no acabà la legislatura dins el PSOE a causa d’un conflicte intern que propicià que el poble més petit de Menorca finalitzàs el darrer any i mig de mandat amb un govern entre Moll i el PP. El recompte al Migjorn deixà l’anècdota de la jornada. Els representants socialistes varen celebrar la victòria per avançat i les paperetes finals varen capgirar els resultats, ja que atorgaven la batlia a Antònia Camps per tan sols cinc vots de diferència. D’altra banda, el PP també governarà amb majoria absoluta a Alaior. José Luis Benejam pren el relleu de Coia Sugrañes i els populars sumen tres legislatures amb victòria a les eleccions.

Cargando
No hay anuncios

A la zona de Llevant de Menorca hi haurà canvis importants. Al Castell, Joana Escandell (PSOE) recupera el municipi per a les forces progressistes després del domini del PP amb el suport d’El Pi. Escandell pactarà amb Som Es Castell. A Sant Lluís, el PSOE també aconsegueix la batlia. Carol Marquès necessitarà el suport de Volem Sant Lluís per ser batlessa. Cal recordar que en el darrer mandat les males relacions personals entre Montse Morlà (Volem) i les regidores socialistes acabà amb un govern en minoria.

Finalment, l’Entesa de Ferreries governarà amb majoria absoluta a Ferreries amb Joana Febrer. Tot i que el PSOE no és necessari per formar govern, Febrer ja ha dit que vol els socialistes a l’Executiu. En canvi, tot està obert al Mercadal. El triomf del socialista Francesc Ametller i l’ascens de l’Entesa fan pensar en un pacte d’esquerres. Però la realitat és una altra. Ametller ha governat els darrers anys en minoria i amb el suport del PP en qüestions elementals. La prioritat és arribar a un acord PSOE-Entesa, encara que no es descarta cap escenari. La particular relació d’Ametller amb els representants de l’Entesa no convida a l’optimisme. Cal recordar que es Mercadal va ser l’únic municipi de les Balears on les esquerres no varen aconseguir pactar l’any 2015.