La CUP aixeca el veto al PSC
Els cupaires negocien el decret d'habitatge amb els socialistes per l'emergència habitacional

BarcelonaLa CUP sempre ha posat un preu molt alt als diferents governs de la Generalitat. L'exemple més clar és que només ha aprovat uns pressupostos des de la seva arribada al Parlament el 2012. Va ser el 2017 i l'aval dels anticapitalistes a Junts pel Sí va ser a canvi del referèndum que s'acabaria celebrant aquella tardor. Ni abans ni després la formació assembleària ha secundat uns comptes per la negativa de les grans forces independentistes a atendre les seves peticions. Tampoc ara, amb el PSC al govern, la CUP va mostrar la seva predisposició a aprovar-los, tot i que finalment els socialistes han prorrogat els comptes per manca de suports. La presidenta dels cupaires al Parlament, Laia Estrada, va dir que veia "pràcticament impossible" negociar els pressupostos amb l'executiu de Salvador Illa en la primera i única reunió amb la consellera d'Economia, Alícia Romero.
Després d'aquella reunió protocol·lària, però, la CUP torna a negociar amb el PSC, segons ha pogut saber l'ARA. I no ho fa pel suplement del crèdit que es requereix per la manca de pressupostos, sinó pel decret d'habitatge que el Govern vol convertir en projecte de llei. La CUP aixeca, d'aquesta manera, el veto al PSC, tot i que no s'ha cansat d'acusar-lo de ser "el més espanyolista i de dretes de la història". Però què ha canviat? L'emergència habitacional. "El nostre model de país és molt diferent, però hi ha qüestions clau com aquesta que s'han de poder discutir perquè el malestar social és evident", exposa la diputada Laure Vega, que posa d'exemple els milers de persones que es van tornar a manifestar dissabte a Barcelona. Que el PSC hagi arribat a la Generalitat ho canvia tot. "És diferent ser un partit que ser al Govern i ara té la responsabilitat de donar una resposta en matèria d'habitatge quan és el principal problema del país", subratlla Vega, que considera que l'executiu ha d'escollir si es posa "al servei de la ciutadania o dels fons voltor".
Després d'una primera reunió ara fa dues setmanes, les dues parts han acordat reunir-se aquesta mateixa setmana abans del ple de dimecres per intentar arribar a un acord. "Els vam veure receptius i es van avenir a parlar-ne", afegeix la representant cupaire, que recorda que Illa va dir que "no li tremolarien les cames" a l'hora d'impulsar mesures per garantir el dret a l'habitatge. Que la CUP s'hagi prestat a negociar ara amb el PSC també és fruit del Procés de Garbí, amb què els anticapitalistes van refundar-se després de les últimes patacades electorals. "La CUP ha de tenir un paper rellevant i les reclamacions socials han de tenir una traducció al Parlament", destaca Vega. "L'antipolítica és no fer res que no tingui a veure amb la teva vida", afegeix en aquest sentit.
Les tres mesures que reclama la CUP
La CUP ha posat sobre la taula tres mesures per donar suport a la futura llei. En primer lloc, la regulació dels contractes de temporada i habitacions. "Són el forat que té actualment la LAU i on els especuladors troben el "feta la llei feta la trampa" i s'estan utilitzant per fer fora llogaters de casa seva i poder apujar el preu perquè en aquests dos casos no s'aplica el topall de l'índex de preu dels lloguers", denuncien els cupaires. En aquest sentit, exigeixen que els contractes de temporada únicament s'apliquin a l'ús de l'habitatge en casos d'usos recreatius, de turisme o per temporada de vacances i que la resta d'arrendaments es regeixin per la mateixa legislació que els contractes d’habitatge.
El segon punt és blindar el règim de protecció oficial de forma retroactiva. "No té sentit plantejar construir habitatge públic mentre perdem el que ja vam construir", defensa la CUP. I, finalment, la formació anticapitalista reclama un cos d'inspectors que es dediquin a fer prevaldre la llei. Un cos que revisaria les ofertes fraudulentes o les clàusules abusives. "De res serveix legislar si després no fem complir la llei", afirmen des de la CUP.
Comuns també pressiona
Comuns també condiciona el seu vot a favor al decret al fet que es reguli el lloguer de temporada i d'habitacions i es mantingui el règim de protecció oficial per als habitatges que el tenen ara, especialment en zones tensionades. El grup que lidera Jéssica Albiach s'ha reunit aquest dilluns amb la consellera de Territori, Sílvia Paneque, per tractar d'arrencar dels socialistes un compromís en aquest sentit. Després de la reunió, fonts dels Comuns constataven "avenços positius". Ara bé, no garanteixen encara el seu vot i s'emplacen a seguir negociant: "Els Comuns considerem que és especialment rellevant que la proposta de lloguers de temporada i habitacions sigui realment eficaç i això no està garantit en aquests moments". El partit vol que la nova regulació es materialitzi en un màxim de tres mesos. Segons les mateixes fonts, el Govern ha estat d'acord en posar un límit temporal als treballs parlamentaris per aprovar la nova normativa en cas que finalment la cambra doni el vistiplau al decret llei.
Des del PSC confien a poder tancar un pacte a temps i asseguren que estan d'acord amb el "gran gruix" de mesures per l'habitatge que planteja el grup d'Albiach. "Som optimistes i creiem que s'acabarà aprovant al Parlament", ha dit la portaveu del PSC i número 2 del partit, Lluïsa Moret.
Reticències del Govern
Fins ara, el Govern ha expressat reticències tant en la regulació del lloguer de temporada a través de la llei catalana com en la protecció retroactiva dels pisos de protecció oficial, argumentant que pot plantejar problemes de "seguretat jurídica". De fet, l'executiu català ha plantejat als grups estudiar totes aquestes qüestions durant la tramitació com a projecte de llei del decret d'habitatge. Això, però, només passarà si els grups accepten primer convalidar-lo al ple d'aquesta setmana. El Govern ja ha hagut d'encaixar un primer gol de l'oposició aquest dilluns: ha retirat el decret per estudiar la viabilitat dels càmpings en zones inundables, després de no haver aconseguit prou suports per evitar la derrota parlamentària que hagués viscut al Parlament a la votació aquesta setmana.
Qui ha acceptat donar els seus vots perquè el decret no decaigui és Esquerra, segons ha anunciat el vicesecretari de comunicació del partit, Isaac Albert. Els republicans asseguren que el Govern s'ha compromès a tramitar el decret com a projecte de llei a canvi "d'introduir" el redactat "inicial" que plantejaven els republicans per regular els lloguers de temporada. D'aquesta manera, ERC votaria el decret a canvi d'introduir els canvis que ells proposen via esmenes, uns canvis que van en la línia del que demanen els cupaires.