L'assemblea de la CUP no resol la investidura de Mas: empat en la votació definitiva

L'esquerra independentista convoca un consell polític ampliat per desencallar la situació

L'assemblea de la CUP a Sabadell, amb els diputats i exdiputats de la formació a la primera fila / CÈLIA ATSET
Laia Vicens / Gerard Pruna
27/12/2015
5 min

SabadellTres mesos després de les eleccions, havent celebrat una assemblea de prop de 12 hores i amb dues votacions prèvies en què s'ha imposat el 'no', la votació decisiva de la CUP ha acabat en un empat. Els partidaris d'investir Artur Mas i els que apostaven per anar a unes noves eleccions han sumat 1.515 vots. Com que no hi havia previst un mecanisme per desfer l'empat, l'esquerra independentista ha convocat un consell polític ampliat, amb representants de les territorials i el secretariat nacional més el grup d'acció parlamentària –un grup de persones que fiscalitza l'actuació dels diputats–, i que serà l'encarregat de prendre la decisió definitiva. Abans, però, es reuniran un altre cop les assemblees territorials.

La decisió s'ha pres després d'una tercera votació que no ha acabat sent definitiva tot i no acceptar vots nuls (en la segona votació han votat nul 6 persones) ni en blanc (han votat en blanc 14 persones) i on ja només s'ha debatut el 'sí' a Mas amb pla de xoc, o el 'no' definitiu a la investidura.

Clica aquí per llegir la reacció dels representants de la CUP al resultat de la votació

El frec a frec entre el 'sí' i el 'no' ja s'havia evidenciat en les anteriors dues votacions, tot i que sempre amb el 'no' imposant-se. En la segona ronda, només dos vots havien separat una i l'altra. L'opció de dir 'no' a la investidura i demanar a JxSí que proposi un candidat alternatiu o es convoquin unes noves eleccions ha obtingut 1.512 vots (49,8%), mentre que l'opció d'acceptar l'acord i la investidura n'ha obtingut 1.482 (48,71%). Al darrere amb només 28 vots (0,92%) hi ha quedat l'opció d'acceptar Mas però no el pla de xoc.

Això significa que, sumant escenaris i opcions, el 'sí' a la investidura de Mas havia crescut 42 vots en relació a la primera votació, mentre que el 'no' a reelegir l'actual president en funcions ha perdut 9 suports. Aquestes fluctuacions es poden explicar per diversos factors: en la segona ronda han votat 41 persones més que en la primera votació (les inscripcions s'han tancat a les quatre de la tarda) i les 103 persones que en la primera votació han votat l'opció descartada (refusar l'acord i buscar l'abstenció de CSQP) han repartit el seu vot en la segona votació.

De fet, la divisió s'ha fet evident quan, en anunciar-se els resultats, bona part dels assistents ha començat a cridar "independència", uns crits que han estat contestats amb crits d'"anticapitalistes". Són, en realitat, les dues ànimes de la CUP: els favorables a investir Artur Mas ho argumenten amb el fet de tirar endavant el procés independentista aprofitant la majoria absoluta del 27-S, mentre que els contraris a reelegir-lo, del sector més escorat a l'esquerra, argumenten que és el símbol de les retallades i les privatitzacions.

Les votacions de la primera ronda

La primera ronda, que ha servit per eliminar el quart escenari –consistent a refusar la investidura de Mas i la proposta d'acord per buscar l'abstenció de Catalunya Sí que es Pot i investir un "nom de consens"– i que ha rebut només 103 vots, ja ha evidenciat aquesta divisió. El 'no' a l'acord amb JxSí i anar a unes noves eleccions ha rebut 1.418 vots i el 47,42%, mentre que el 'sí' a l'acord ha obtingut 1.359 vots i el 45,17%.

Aquest resultat, unit al fet que el tercer escenari –investir Mas però no acceptar el pla de xoc– només ha rebut 109 vots, fa que la segona ronda de les votacions pugui ser decisiva i que una de les opcions es situï per sobre del 50% dels vots i s'imposi definitivament. Tot i això, cal tenir en compte que en les noves votacions hi participarà més gent que en la primera ronda, ja que el nombre d'inscrits a l'assemblea de la CUP ha anat avançant durant el dia. També hi ha hagut 4 vots nuls i 15 en blanc.

Els assistents a l'assemblea de la CUP a Sabadell voten en la primera ronda de votacions / CÈLIA ATSET

Les votacions s'han fet mitjançant 50 urnes i amb vot secret, ja que així ho ha decidit el 42,37% de les 2.261 persones que estaven inscrites a les deu del matí (fins a 3.357 tenen dret a vot i les inscripcions estan obertes fins a les quatre de la tarda). Un 57,63% ha escollit fer-ho a mà alçada, però el reglament de l'assemblea preveia que si el 25% dels militants ho demanava, el vot seria secret.

Les urnes que els assistents a l'assemblea decisiva de la CUP a Sabadell utilitzaran per votar els quatre escenaris que es debaten / CÈLIA ATSET

L'assemblea, que ha començat passades les nou del matí amb la presentació dels informes de l'equip negociador, ha començat amb un torn de debat obert consistent en 50 torns de paraula: uns 10 seran per a les organitzacions de la Crida Constituent, i els altres 40, per als militants de la CUP que vulguin participar en el debat, 26 dels quals s'han repartit equitativament per criteris territorials i de gènere, i la resta, per sorteig.

En els 15 minuts oberts a la premsa, s'ha viscut la divisió amb què la militància de la CUP afronta el debat d'aquest diumenge i s'han pogut sentir veus favorables a investir Artur Mas per seguir endavant amb el procés d'independència, i veus contràries a "revifar un cadàver polític com Mas i CDC", en paraules de la representant de Lluita Internacionalista.

El mateix punt de vista ha expressat el representant d'En Lluita, que ha argumentat que CDC i Mas no poden liderar el procés i que si la CUP els investeix s'estarà "escindint dels sectors combatius de les classes populars". A més, ha afegit que no els ha de fer por assumir un escenari de noves eleccions. Per contra, des de Poble Lliure, Guillem Fuster ha reconegut que la independència "està plena de contradiccions", però que tot i això cal fer "avançar el procés lligant curt els altres agents socials i polítics del país", en al·lusió a CDC.

El territori, també dividit

La divisió també s'ha fet palesa quan han pres la paraula representants de les territorials. Des del País Valencià, un cupaire ha arrancat els aplaudiments del pavelló en afirmar: "Marxeu, marxeu ja! No deixeu passar la oportunitat perquè després vindran les Illes i el País Valencià".

Una altra assistent ha recordat que els manifestants de les últimes Diades "no eren tots de la CUP" i ha reconegut que, encara que "la independència és d'esquerres", la CUP "no ho pot fer sola ni demà". Un dels participants ha començat la seva intervenció a totes: "Volem rock'n'roll? Volem canya o no volem canya?". Aquest mateix participant ha apostat per acceptar l'acord perquè "no és concebible" que forces "independentistes i rupturistes" no acceptin el pla de xoc i el full de ruta proposat per Junts pel Sí i perquè no investir suposa "sortir del partit i mirar-lo des de la llotja".

En canvi, també s'han sentit veus molt crítiques amb el fet d'investir l'actual president en funcions. "No és un acord, és un xantatge", ha apuntat un cupaire, que ha afirmat que la CUP "ha de seguir collant perquè Mas no farà guanyar el procés".

Lluita de pintades

La divisió d'opinions s'ha plasmat també als voltants de la pista d'atletisme coberta de Sabadell, on una pancarta de la CUP amb el lema "Governem-nos" tapava una pintada prèvia que deia "Fins mai, Mas".

Les paperetes amb les quals els assistents a l'assemblea de la CUP a Sabadell votaran sobre quatre escenaris possibles / CÈLIA ATSET
stats