La CUP, optimista en les negociacions amb JxSí: "Ja parlem de com eixamplar la base social de l'independentisme"

Albert Botran ha apuntat que encara que "no hi ha gaires qüestions tancades, estem on havíem d'estar en aquest moment"

El portaveu de la CUP al Parlament, Albert Botran, ha comparegut al costat de membres del secretariat i d'altres diputats / BEGOÑA FUENTES (ACN)
Laia Vicens
15/12/2015
3 min
Regala aquest article

BarcelonaMissatge d'optimisme de la CUP sobre les negociacions amb Junts pel Sí. Alguns diputats i membres del secretariat han comparegut davant dels mitjans de comunicació per informar de com avancen les trobades amb CDC i ERC, que han de servir per concretar un acord "global", que inclogui un pla de xoc social i la investidura del president de la Generalitat. El portaveu parlamentari de la CUP, Albert Botran, ha celebrat que en les converses es posi èmfasi en les mesures de contingut social que "han de servir per ampliar la base social del procés independentista". Aquesta és una reclamació que la CUP està repetint des de fa mesos i que ara, diuen, "és un enfocament prioritari que està al centre del debat" en la mesa de negociacions.

"Si totes dues parts partim d'aquest punt de vista serà més fàcil poder entendre'ns", ha apuntat Botran, que ha valorat "molt positivament" que totes dues formacions "parlin el mateix llenguatge". Així, s'ha posat ja sobre la taula la idea de construir un nou país amb un "model social i polític substancialment diferent i millor del que ens ofereix l'Estat". Aquesta era una reivindicació que la CUP estava fent des de feia setmanes: "No és un capritx de la CUP: eixamplar la base social del procés és la clau de volta perquè les converses tinguin transcendència política", ha apuntat Botran, que ha dit que ara que Junts pel Sí ha acceptat aquest enfocament les converses són "més fluïdes".

Botran ha explicat que les reunions avancen segons el calendari previst, perquè si bé "no hi ha gaires qüestions tancades", és el que hi havia programat fins ara. "És on hem d'estar en aquest moment. Estem en allò previsible i pactat des d'un bon inici", ha apuntat. La CUP preveu que en els propers dies es concreti la proposta de preacord. "S'estan concretant coses, però encara no s'ha tancat cap carpeta", ha resumit.

Quins temes són els més espinosos? Encara que des de la CUP han defugit donar detalls sobre temes concrets de les converses, han insinuat no hi ha una opinió unànime a Junts pel Sí en alguns capítols en què CDC i ERC han divergit sempre, com el consorci sociosanitari de Lleida, l'ATLL o els concerts a les escoles que segreguen per sexe. "No sé la seva posició oficial", ha dit Botran. Segons ha dit, aquests capítols s'han de tractar en properes reunions amb Junts pel Sí, amb qui es reuneixen cada dia.

Després que les bases es reunissin a Manresa en una jornada de debat nacional que va servir per ratificar el veto a Artur Mas i seguir explorant l'acord amb Junts pel Sí, la CUP s'enfrontarà el 27-D a una jornada a cara o creu. Des del teatre de La Passió d'Esparreguera, on la CUP celebrarà la seva assemblea extraordinària, s'haurà d'aprovar o no un eventual acord amb Junts pel , que ara treballen en una mesa única de negociació.

Per preparar la jornada més decisiva, la CUP celebrarà una ronda d'assemblees pel territori els propers 22 i 23 de desembre, en què els diputats de l'esquerra independentista explicaran els detalls d'un eventual acord amb Junts pel Sí per captar les sensacions del territori de cara al 27-D. Abans, aquest dissabte dia 19, el consell polític de la CUP es reunirà per començar a preparar l'organització de l'assemblea.

El 20-D, abstenció

En una roda de premsa enmig de la campanya electoral per al 20-D, en què la CUP no es presenta, els cupaires han advocat per l'abstenció, perquè consideren que participar a les generals és una "legitimació al marc polític i institucional que encarna la negació dels drets socials, nacionals i polítics dels Països Catalans".

Segons ha dit Natàlia Sànchez, del secretariat nacional, el 20-D pot presentar-se com una oportunitat perquè tant des de la dreta com des de l'esquerra s'obrin vies de negociació orientades a "subordinar el dret a l'autodeterminació a les majories institucionals que es puguin articular des de l'Estat". Davant d'aquest escenari, la CUP considera que les generals "no són útils per als objectius i necessitats" dels Països Catalans i per això, en un missatge directe a Democràcia i Llibertat, ha afirmat que per als cupaires "la sobirania no es demana ni es pacta amb un Estat demofòbic", sinó que es construeix dia a dia amb actes de desobediència "si és necessari".

El partit difondrà per les xarxes socials uns cartells en què es llegeix "20-D abstenció!", però no farà cap acte públic en aquest sentit.

stats