La CUP registrarà abans de dimarts una marca blanca per evitar ser exclosa d'una hipotètica llista unitària
Els cupaires decidiran el 12 de novembre en assemblea si es presenten el 21-D i en quin format
BarcelonaEl consell polític de la CUP s'ha reunit aquest matí a Perpinyà per abordar l'estratègia de la formació de l'esquerra independentista en les eleccions del 21 de desembre. Tanmateix, d'aquesta trobada no en surt si la CUP participarà en els comicis ni com ho farà, ja que qui prendrà la decisió serà una assemblea nacional extraordinària el 12 de novembre. Tot i això, per no ser exclosos d'una hipotètica llista unitària, la formació de l'esquerra independentista ha anunciat en una roda de premsa, recollida per l'ACN, que abans d'aquest dimarts, dia 7, registrarà una marca blanca. D'acord amb el calendari electoral, la data límit per presentar coalicions és dimarts, i per fer-ho com a partit polític o agrupació d'electors, el dia 17 de novembre. D'aquesta manera, els cupaires asseguren que podran dur a terme el que decideixi la militància el dia 12, sigui l'opció que sigui, també si decidís presentar-se en una llista unitària. Un escenari que ha defensat públicament Poble Lliure però que no avalen altres sectors de la formació.
La portaveu del secretariat nacional de la CUP, Núria Gibert, ha reconegut que "treballem amb totes les opcions" i espera que fins al dia de la decisió no torni l'anomenat "'pressing' CUP". "Volem prendre les decisions des del treball i la política i no a través de les declaracions d'altres partits", ha reblat Gibert.
Què decideix el consell polític?
Malgrat que no ha decidit si la CUP participa en les eleccions, el consell polític sí que ha estat una primera presa de contacte amb la militància per saber com afronta la convocatòria electoral. La CUP ha dit per activa i per passiva que no considera legítimes les eleccions i que les "confrontarà", ja sigui amb mobilitzacions al carrer, en forma de candidatura electoral, o les dues coses alhora. Després del debat, fonts cupaires admeten que està "tot obert".
El consell polític també tenia sobre la taula qui podrà participar en l'assemblea nacional i com es faran les llistes en cas que la CUP decideixi que vol concórrer el 21-D. Les dues qüestions són transcendents. La primera, segons fonts cupaires, pot condicionar el resultat de l'assemblea nacional, ja que s'ha de decidir si només té dret a pronunciar-se la militància de la CUP, o si també els simpatitzants amb quota, o si s'obre la decisió també a les organitzacions de la Crida Constituent. Aquestes organitzacions –les més conegudes són Poble Lliure i Endavant però també hi ha Arran, Constituents per la Ruptura o Crida Constituent– es van presentar a les eleccions donant suport a la CUP.
El consell polític també decidirà com es faran les llistes si l'assemblea decideix anar a les eleccions. Hi ha diverses opcions sobre la taula: fer primàries –un procés que la CUP normalment fa amb mesos i s'hauria de comprimir en dies–, llistes tancades proposades per les territorials, la mateixa llista que es va presentar a les eleccions del 27 de setembre o la d'una candidatura amb càrrecs electes municipals. Les dues últimes opcions plantegen problemes de compatibilitat amb els estatuts de la CUP: els diputats només poden ser-ho durant una legislatura i no es pot exercir més d'un càrrec a la vegada.
Poble Lliure aposta per una "candidatura àmplia"
Per la seva banda, l'organització de l'esquerra independentista Poble Lliure ha fet aquest dissabte a primera hora un comunicat en què aposta per construir una "candidatura" àmplia a les eleccions del 21 de desembre per implantar la República Catalana. També per oposar-se a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i per reclamar l'alliberament de tots els presos polítics.
En un comunicat, Poble Lliure s'emplaça a treballar per dissenyar l'acció governamental després de les eleccions, que hauria d'implantar, segons l'organització, les estructures i la legalitat republicana, a més de treballar pel seu reconeixement internacional.
Les propostes de les assemblees locals i territorials
Ahir, les assemblees territorials es van reunir per prendre posició sobre aquestes qüestions i també per debatre sobre vuit propostes que han fet assemblees locals sobre les eleccions del 21 de desembre. Entre aquestes propostes hi ha no presentar-se a les eleccions –una opció que segons els consultats no genera consens a l'organització–, presentar-s'hi en solitari o concórrer-hi teixint aliances amb sectors de l'anticapitalisme –en què es podrien sumar sectors de Podem– o de l'espectre independentista amb una candidatura unitària.
Després del consell polític, en què s'haurà posat en comú què pensen les territorials, el secretariat de la CUP ordenarà totes les propostes perquè es posin a votació de l'assemblea nacional.