Parlament

Un darrer ple del Parlament amb la primera llei ciutadana i un examen al Govern d'Armengol

La cambra donarà llum verda a la Iniciativa Legislativa Popular 'Avui per demà' liderada pel GOB, i la majoria de partits faran balanç de la gestió del Pacte

El ple del Parlament en una imatge d'arxiu
28/03/2023
2 min

PalmaEls partits afronten aquest dimarts la darrera sessió del Parlament de la legislatura, abans que el 2 d'abril es dissolgui la Cambra i dilluns dia 3 el rei Felip VI convoqui les eleccions autonòmiques del 28 de maig, cosa que es farà efectiva l'endemà amb la publicació en el Butlletí Oficial de l'Estat. Aquest darrer ple es pot considerar històric per l'aprovació de la primera Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de la història de les Illes, la llei per al benestar de les generacions presents i futures coneguda com 'Avui per demà', liderada pel grup ecologista del GOB. "És un exemple per a tota la societat civil organitzada. És la primera, però esperem que no sigui la darrera", ha afirmat aquest dilluns el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà.

Aquesta nova normativa obligarà els governants a tenir en compte l'impacte de totes les polítiques amb vista al futur. Així, es crearà una comissió d'experts per avaluar-ne l'impacte. Una de les principals crítiques de l'oposició, que en línies generals està d'acord amb el fons de la llei, va ser la duplicitat d'organismes i l'augment de burocratització per tirar endavant les lleis, però des del Pacte s'ha consensuat entre les forces polítiques, i amb el mateix GOB, adaptar l'esperit de la normativa a la realitat parlamentària perquè no es doni aquesta excessiva burocratització.

El darrer ple també servirà per convalidar el decret de mesures urgents per pal·liar els efectes de la borrasca Juliette, que va causar grans desperfectes a finals del mes de febrer, i per, previsiblement, donar llum verda a una reforma del reglament del Parlament que s'ha topat amb la negativa de Més per Menorca i El Pi, principalment. Els primers, pel fet que es volen limitar les intervencions telemàtiques a les comissions parlamentàries, una qüestió que perjudicaria els diputats de les illes distintes a Mallorca, i els segons perquè prioritzen una unanimitat entre els partits per reformar el reglament.

Examen al Govern

A més, la pràctica totalitat de grups parlamentaris, a excepció de Vox, utilitzarà aquesta darrera sessió plenària per fer un examen al Govern de Francina Armengol, un balanç de la seva gestió. Les nou preguntes de control del PP tenen la mateixa estructura, i es dirigiran a distintes conselleries per debatre sobre la situació del medi ambient, la mobilitat o l'habitatge. Des del Govern, quasi amb tota seguretat, utilitzaran com a argument el polèmic dinar del PP balear amb l'exdirigent del partit José María Rodríguez, condemnat per corrupció en el cas Over.

Per la seva banda, Ciutadans fa incís en la sanitat pública, i la portaveu Patricia Guasp es dirigirà a Armengol per "vuit anys de govern sense solucions". El Pi se centrarà en la diversificació econòmica, ja que, segons sostenen, s'ha passat d'un pes del 40% del turisme en el PIB balear el 2016 a un 41% el 2022. "Necessitam un canvi per avançar de veritat en la diversificació de l'economia balear". A més, Més per Menorca destacarà "els reptes pendents" per a les Balears al final d'aquesta legislatura, amb l'habitatge com un dels temes centrals que el diputat Josep Castells apuntarà a Armengol.

stats