Política06/11/2019

Un debat descafeïnat remata la campanya a mig gas per al 10-N

Els candidats al Congrés per les Balears posen sobre la taula poques propostes i no van més enllà de les acusacions als partits rivals

Maria Llull
i Maria Llull

PalmaEl debat descafeïnat entre els candidats al Congrés per les Balears ha rematat la campanya electoral per a les eleccions generals del pròxim 10 de novembre. Poques han estat les propostes que han explicat els representants dels partits polítics, molt més preocupats per acusar els rivals que per explicar què faran en cas de governar, i sense anar més enllà de les promeses que es repeteixen cada cita electoral. Pere Joan Pons (PSIB-PSOE), Marga Prohens (PP), Antònia Jover (Unides Podem), Joan Mesquida (Ciutadans), Guillem Balboa (MÉS-Esquerra) i Antonio Salvá (Vox) gairebé no han anat molt més enllà de l''i tu més', argument que marca la política espanyola des de fa anys.

Mentre que els representants de les formacions d'esquerres s'han presentat com a única garantia de progrés a l'Estat, des de la dreta s'ha criticat la manca de gestió de Sánchez, aprofitant les darreres dades de l'atur o la manca d'iniciatives dels diputats socialistes des de l'abril passat –de fet, aquest darrer argument ha estat el mantra de Joan Mesquida al llarg del debat–.

Cargando
No hay anuncios

Alguns dels candidats, com Antònia Jover, d'Unides Podem, han necessitat recórrer als papers per explicar els seus posicionaments, fet que ha encotillat encara més les intervencions. A més, la periodista Elena Gregori, l'encarregada de moderar, ha hagut de recordar en diverses ocasions que allò era un debat, perquè els polítics s'interpel·lassin els uns als altres.

El debat s'ha dividit en sis blocs: finançament, economia i fiscalitat; ocupació i habitatge; igualtat, benestar social i immigració; salut i educació; medi ambient i cultura; i model d'estat i Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a l'economia i la fiscalitat, les propostes de la dreta s'han centrat a abaixar els impostos. Ciutadans i PP han anunciat que eliminaran l'impost de successions i donacions, i Pere Joan Pons ha defensat la meitat del REB que va aprovar el govern de Pedro Sánchez davant dels atacs de Mesquida i Prohens. Per descomptat, gairebé tots els partits han recordat que cal modificar el sistema de finançament, excepte Vox.

En el bloc d'ocupació i habitatge, Margalida Prohens ha fet ús de les darreres dades de l'atur, amb un creixement interanual del 0,7% a les Balears, per atacar la gestió dels socialistes. Només Guillem Balboa i Antònia Jover han parlat de reformar les dues reformes laborals: la del 2010 del PSOE i la del 2012 del PP. El PSOE també s'ha apuntat a una pujada del salari mínim, defensada sobretot per MÉS-Esquerra i Unides Podem.

Cargando
No hay anuncios

La dreta ha insistit en propostes prou conegudes en matèria d'habitatge: incentius fiscals i lluita contra l'ocupació.

En el capítol d'igualtat, benestar social i immigració, Antonio Salvá ha parlat d'invasió d'immigrants, com ja és habitual en l'extrema dreta. Però s'ha trobat amb l'oposició de bona part dels seus companys de debat, malgrat que Marga Prohens i Joan Mesquida han dit poca cosa respecte d'aquest tema.

Cargando
No hay anuncios

Una nova llei educativa ha estat el tema estrella pel que fa a educació i sanitat. Com seria? Poc s'ha explicat més enllà d'apel·lar al consens. Els copagaments sanitaris han centrat alguns moments de tensió entre PP i PSOE, amb un Mesquida que ha presentat el seu partit com l'alternativa al bipartidisme, com si ell no hagués format mai part del govern del socialista José Luis Rodríguez Zapatero.

Salvá no ha perdut l'ocasió de defensar que s'eduqui en "espanyol i mallorquí", no en català. A més, el representant de Vox ha volgut fer pedagogia i ha explicat que el mallorquí "és més antic que el català, té un diccionari i moltes coses més". "El mallorquí és mallorquí", ha sentenciat davant la mirada atònita de Guillem Balboa.

Cargando
No hay anuncios

En l'apartat de cultura i medi ambient, s'ha vist que aquests dos temes van a la coa de les preocupacions dels partits polítics. Almanco, Guillem Balboa sí que ha pogut defensar la legislació ambiental que MÉS per Mallorca ha impulsat des del Govern balear, que, com ha recordat Marga Prohens per atacar els socialistes, ha rebut l'oposició de l'executiu de Pedro Sánchez en forma de recursos d'inconstitucionalitat. Per part seva, entre les fites culturals assolides pel PSOE, Pere Joan Pons ha destacat que "s'ha potenciat el sector dels videojocs", entre altres raons, per la seva "facturació potent".

I, malgrat que el darrer apartat anava de model d'estat i Catalunya, poc s'ha parlat de model d'estat. Aquí tot ha entrat dins allò previsible: la dreta ha reclamat el 155, i l'esquerra s'ha mostrat dividida, amb Podem demanant diàleg, el PSOE referint-se a un nou pacte territorial i MÉS-Esquerra reivindicant el dret dels pobles a decidir. Vox ha defensat que les competències de les comunitats autònomes tornin a Madrid, i PP i Ciutadans han fet electoralisme demanant amb insistència a Pere Joan Pons amb qui pactarà Pedro Sánchez l'11 de novembre. Sigui electoralisme o no, Pons no ha contestat.

Després ha arribat el torn del minut d'or, perquè els candidats poguessin demanar el vot per al seu partit. Pere Joan Pons ha dit que el PSOE és l'únic partit amb un "projecte progressista sòlid"; Marga Prohens ha sentenciat que votar el PP és votar "futur, economia i constitució"; Guillem Balboa ha volgut fer palès que no es pot votar "qui ha creat els problemes" cercant una solució; Antonio Salvá ha tornat al mantra de Catalunya i centralitzar l'Estat; Joan Mesquida ha assegurat que Cs és l'únic partit que "ha superat parlar de vermells i blaus", i Antònia Jover ha acabat sense deixar de llegir, en aquest cas dient que "l'únic instrument útil és el vot a Podem".