Antoni Noguera: "No volem que Palma mori d'èxit"
Al debat de l'estat de la Ciutat, el batle de Palma ha reivindicat la zonificació turística, ha parlat de diàleg i transparència i ha promès desmantellar Son Banya abans de l'estiu
PalmaCort ha dut a terme aquest dimarts el debat de la ciutat, en què el batle ha fet un discurs de defensa d'una ciutat moderna, viva i respectuosa amb el medi ambient.
Entre les seves reivindicacions ha destacat l'eliminació de la la Llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions, l'anomenada Llei Montoro, que segons el batle ha tret competències i autonomia als ajuntaments i n'ha coartat la capacitat de despesa i de contractació.
A més, també ha exigit la retirada immediata dels dos recursos que presentà l'anterior delegada del govern, Maria Salom, contra la carrera professional i les clàusules socials.
Per això ha instat el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè materialitzi "un canvi real en la relació amb les administracions locals". Per a Noguera, el nou govern de Sánchez és una bona notícia.
Quatre grans eixos
El batle de Palma ha subratllat quatre grans eixos sobre els quals se sustenta la seva política municipal. Entre ells, la cultura com a eix transformador, la mobilitat sostenible, la lluita contra el canvi climàtic, la diversificació econòmica i una ciutat més justa.
Pel que fa a la cultura, Noguera ha destacat els projectes de l'antiga presó de Palma, les torres del Temple i can Ribes, antics punts negres que ara "esdevenen oportunitats per a la ciutadania", una manera també de "descentralitzar l'oferta cultural".
En aquest sentit el batle ha reivindicat la cultura com a eina per passar a l'acció i per obrir-se al món. Així mateix, també ha recordat el projecte de la Caixa de la Música, futura seu de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, ubicada al districte creatiu de Nou Llevant.
Quant a la mobilitat i la sostenibilitat, Noguera ha recordat la important inversió en transport públic, amb la incorporació de trenta nous autobusos de la flota de l'EMT.
En el discurs, el batle ha dit que "el transport públic i la bicicleta han de ser els símbols dels pròxims quinze anys" i ha reconegut que la situació és greu, ja que les Illes Balears tenen l'índex de vehicles més alt de tot l'Estat. Així, mentre que la mitjana estatal és de 630 vehicles per cada mil habitant, a les illes en tenim 850, per cada mil habitants. "La dictadura del cotxe encara és entre nosaltres", ha sentenciat.
"Aberracions urbanístiques"
Antoni Noguera també s'ha vanat d'haver aturat les "aberracions urbanístiques" de les Fontanelles, can Tàpera i el port petit del Molinar, tres espais que "han protagonitzat les lluites dels col·lectius ecologistes els darrers anys".
A més, també ha parlat de la recuperació del bosc de Bellver i de la rehabilitació del Carnatge, gràcies als Pressupostos Participatius, que han ajudat a condicionar l'espai amb la retirada de 1.800 tones de residus, entre d'altres intervencions.
"Que Palma no mori d'èxit"
Noguera ha dit que l'objectiu del seu consistori és garantir que Palma sigui una ciutat d'èxit però "que no mori d'èxit". En aquest sentit ha reivindicat la zonificació aprovada, que estableix la prohibició del lloguer turístic en habitatges plurifamiliars en tota la ciutat.
El batle ha declarat que aquesta ha estat "una mesura valenta, contundent i capdavantera", que assegura la bona convivència entre els residents i els turistes, "perquè entenem que si feim una ciutat per a qui l'habita, també ho serà per a qui la visita", en referència a la plataforma per la lluita contra la massificació turística a Ciutat.
Son Banya
Una de les promeses que ha fet Noguera ha estat la d'esbucar definitivament el poblat de Son Banya abans de l'estiu. El batle ha dit que "no es pot permetre aquesta fàbrica d'exclusió social enmig de la ciutat", un "supermercat de la droga" on viuen 193 infants amb un 80% d'absentisme escolar. En aquest sentit, ha anunciat que demà s'aprovarà l'esbucament a la Junta de Govern, que estava pendent fins ara del vist-i-plau del jutjat.
Altres arguments esgrimits per Noguera a l'hora de defensar la seva política municipal han estat la política d'habitatge, amb la creació de l'Oficina Antidesnonaments, que ha evitat 1.282 desnonaments de famílies. S'ha compromès també a augmentar de l'1% actual al 10% el nombre d'habitatges socials.
Ha parlat de les millores de les condicions laborals del funcionariat, d'una Palma igualitària, LGTBI, inclusiva i acollidora i ha conclòs amb una referència a l'expresident de l'Uruguai, José Mújica, que definia la política com la lluita per a la felicitat de tothom.
"El paper d'aquest govern de la gent és esperonar la societat, despertar-la del seu son i acompanyar-la cap a una acció transformadora i solidària per fer de Palma la millor ciutat del món". Així ha conclòs Noguera el seu discurs, que ha durant al voltant de quaranta minuts i que ha obtingut com a resposta forts aplaudiments.