Governabilitat a l'Estat

La decisió de Sánchez no apaga la incertesa per al món empresarial

La borsa continua amb tendència a la baixa, les grans empreses no es mullen i els sindicats celebren que Sánchez es quedi

Pedro Sánchez, dimecres al Congrés .
29/04/2024
2 min

La incertesa no agrada als mercats, i els últims cinc dies el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, l'ha deixada instal·lada al país. Finalment, Sánchez ha anunciat que seguirà al capdavant de l'executiu, però aquesta decisió no ha apaivagat la confusió dels inversors.

Tot i que el principal índex de la borsa espanyola, l'Íbex-35, ha obert la jornada d'aquest dilluns amb cert optimisme, s'ha anat desinflant i poc després de l'obertura ja ha començat a cotitzar en negatiu. A més, la declaració de Sánchez de seguir al capdavant del govern espanyol no ha fet canviar la tendència, i a les dues del migdia el selectiu perdia 84 punts, un 0,75%.

Sense anar més lluny, el mateix BBVA, que presentava resultats aquest dilluns, s'ha pronunciat amb ambigüitat en aquest sentit. El conseller delegat del banc, Onur Genç, ha explicat que "el que Espanya necessita és creixement, té un gran potencial de creixement de cara a futur [...], i al creixement no li agrada la incertesa, en general", tot i que ha insistit que el banc no fa valoracions polítiques.

Els sindicats, de celebració

Aquest escepticisme en els inversors després de l'anunci de Sánchez no es palpa en el món sindical, que celebren la decisió del líder espanyol i compren el discurs que el president ha fet durant aquest dilluns al matí, en què assegurava que continua "amb més força que mai".

De fet, responent a la pregunta "Val la pena?" que el mateix president espanyol es feia a la carta que va publicar dimecres passat, el secretari general del sindicat UGT, Pepe Álvarez, ha reaccionat amb un contundent "Sí que val la pena, president". A més, ha demanat treballar perquè la vida pública "deixi de ser un fangar". Així mateix, ha assegurat que també "val la pena" continuar amb una legislatura que en els últims quatre anys ha aconseguit que els treballadors guanyin drets.

En la mateixa línia s'ha posicionat el líder de CCOO, Unai Sordo, que ha valorat de manera "satisfactòria" la decisió de Sánchez i ha traslladat la necessitat de renovar el Consell General del Poder Judicial. "És necessària la democratització d'un poder de l'Estat que no pot estar blindat", ha recalcat.

Les patronals, a la banqueta

En general, però, el món empresarial i econòmic ha intentat no entrar en el debat. Una evidència més de la desvinculació de la gran empresa de l'actualitat política, que sembla que es miri el joc electoral des de la banqueta. Ni el Banc Sabadell –que va presentar resultats després de l'anunci de reflexió de Sánchez– va voler fer cap comentari al respecte, ni el comentari del BBVA és contundent, ni tampoc volen fer comentaris les patronals de les grans empreses, com Foment del Treball o la CEOE, que asseguren amb una coincidència que sembla assajada que "no fan comentaris sobre política".

D'altra banda, però, des de la patronal de les pimes catalanes, Pimec, opten per fer un petit comentari i asseguren que valoren "positivament la continuïtat de l'estabilitat política davant d'una possible crisi de govern". Amb tot, consideren "fonamental iniciar un debat seriós per posar fi a les campanyes de desprestigi i els judicis paral·lels, que no s'han iniciat ara i que han afectat greument les carreres i evolucions de molts altres dirigents i organitzacions al llarg de la història de la democràcia".

stats