Mas avisa que les posicions de JxSí i la CUP són "molt diferenciades" però vol evitar noves eleccions

El nou Parlament ja té data oficial de constitució per iniciar una legislatura decisiva: 26 d'octubre. El president en funcions avisa que si hi ha acord amb l'esquerra alternativa no serà "en tot i per a tot"

Artur Mas ha comparegut aquest dimecres al Palau de la Generalitat / PERE VIRGILI
Oriol March / Gerard Pruna
21/10/2015
3 min

BarcelonaEl president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat aquest dimecres el decret de constitució del nou Parlament. Serà el proper dilluns, 26 d'octubre, data límit segons els terminis legals, el dia en què arrencarà oficialment la nova legislatura, decisiva per al futur del país. La signatura del decret es produeix en un dia especialment agitat en la política catalana: la Guàrdia Civil està escorcollant la seu de Convergència des d'aquest matí, moment en què també ha detingut Andreu Viloca, tresorer del partit, pel presumpte cobrament de comissions il·legals a través de la concessió d'obra pública.

La constitució del Parlament es produirà en un moment en què Junts pel Sí i la CUP encara no s'han posat d'acord per a l'horitzó de la nova legislatura. Les converses avancen a través de quatre taules de negociació, però es manté l'escull sobre la investidura de Mas en la mesura que l'esquerra alternativa no el vol com a president. "Si hi ha acord, no serà en tot i per a tot. Vostès creuen que ens donaran una majoria estable per a tot? No. Haurem de parlar de moltes coses amb molta gent", ha assenyalat el dirigent nacionalista, que ha volgut posar en valor el seu paper com a president. "Me l'he jugada sempre al 100%", ha considerat.

"Les negociacions entre els dos grups que volen tirar endavant la legislatura són d'alta complexitat i requereixen temps i paciència per part de tothom si es vol que acabin bé. Si es tracta que acabin bé, i que aquesta majoria absoluta a favor de la sobirania pugui començar a funcionar per tirar endavant l'inici del procés de constitució d'un estat a Catalunya, això requereix temps", ha apuntat Mas en roda de premsa. "Les posicions són molt diferenciades. El puzle és molt complex", ha apuntat, tot i que ha assegurat que se sent "moderadament optimista".

Pel que fa a la demanda de la CUP de "revertir" privatitzacions, el president en funcions ha insistit que cal acompanyar aquesta decisió d'un "paper" que detalli de quina partida es treuen els diners per fer-ho. "Per pagar s'han de tenir diners, i per tenir diners s'han de treure d'algun lloc", ha apuntat. Segons el líder de CDC, no hi ha acord en la declaració de ruptura i tampoc en les mesures de xoc socials que demana l'esquerra alternativa.

El president en funcions ha apuntat que farà "tot el possible" per evitar l'escenari de noves eleccions anticipades, que s'haurien de convocar automàticament si no hi ha un president investit el proper 9 de gener. "No és impossible que això passi", ha indicat Mas, davant del desacord existent amb l'esquerra alternativa. El líder de CDC ha argumentat que no vol arribar a les eleccions espanyoles del 20-D sense acord sobiranista. "Si això acaba passant, vol dir que les coses no van del tot bé", ha afegit, i ha dit que dubta que el canvi de majories a Madrid permeti implementar el resultat del 27-S.

Nova cara al Parlament

Una de les cares visibles de la nova legislatura, l'onzena des de la restitució democràtica, serà Carme Forcadell, durament criticada per l'unionisme. L'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) serà la candidata que proposarà Junts pel Sí per presidir la cambra i substituir d'aquesta manera Núria de Gispert, que deixa la primera fila de la política.

stats