El decret d'habitatge no oblida els hotelers: podran convertir edificis turístics obsolets en minipisos
La norma que l'Executiu treballa inclou l'habilitació de cases assequibles per als funcionaris desplaçats
PalmaEls propietaris d'edificis hotelers que hagin quedat fora d'ordenació, que no s'hagin adaptat a normes sobrevingudes i fins i tot els solars amb usos turístics que avui dia no siguin viables es podran acollir ara a un nou aprofitament urbanístic: adaptar l'edifici a ús residencial o, en el cas de solars sense edificar, aixecar-hi pisos. Això sí, sempre que els habitatges es venguin o es lloguin a preu taxat. Aquesta és una de les novetats més importants del decret llei que treballa l'Executiu autonòmic i que pretén impulsar una sèrie de mesures per afavorir l'accés a l'habitatge en un context de preus impossibles per a bona part de la població.
El decret de l'equip de la consellera d'Habitatge, Marta Vidal, no oblida els hotelers que o bé tenen algun edifici obsolet o bé un solar que per diferents motius ja no resulta rendible. Si acrediten davant de l'Administració aquesta situació de manca de viabilitat econòmica i turística, llavors podran aconseguir un nou ús, el residencial. El requisit, segons ha pogut saber l'ARA Balears, és que es destini a habitatge social. El decret llei permetrà un aprofitament d'un habitatge per cada 60m2 de superfície edificable, i preveu també, en casos que es considerin justificats, que el propietari de l'edifici o del solar faci minipisos que quedarien dispensats específicament de la superfície mínima que regeix per la generalitat de les edificacions.
Aprofitament de locals
Tal com estava previst, el document del Govern incorpora els compromisos principals que ja varen anunciar la presidenta, Marga Prohens, i la consellera d'Habitatge, Marta Vidal, al sector, i és la possibilitat de generar nous pisos a partir d'aprofitaments com els de locals comercials i la divisió d'habitatges existents. En aquest sentit, els propietaris de locals podran convertir-los en habitatges i els qui disposin de pisos prou grans els podran dividir. Això sí, en ambdos casos, en tractar-se d'edificacions existents, el text legal elaborat per la Conselleria d'Habitatge preveu que el preu màxim del metre quadrat sigui pràcticament el mateix que el de l'habitatge protegit. En concret, la norma fixa una ràtio d'increment de preu sobre el taxat d'un 10%, mentre que en el cas que les edificacions noves que també s'aprofitin de la norma i posin pisos de preu taxat al mercat, els podran vendre o llogar per un 30% més del preu corresponent als habitatges protegits.
Una de les altres mesures anunciades per Marga Prohens des del primer moment que va accedir a la presidència del Govern és posar habitatge a l'abast dels funcionaris i treballadors públics que, especialment en el cas d'Eivissa i Formentera, es veuen perjudicats pels preus inassumibles quan han d'anar a fer feina a les Pitiüses. En aquesta línia, el decret llei preveu la creació d'una figura, l'habitatge dotacional, que es vol posar a disposició dels funcionaris que hagin d'atendre obligacions laborals i no puguin pagar el lloguer. Es prioritzaran les necessitats dels docents i els sanitaris, que han reiterat els seus greus problemes a l'hora d'ocupar places públiques a les Pitiüses.
S'havia previst la possibilitat que aquest decret llei també inclogués una sèrie de mesures urbanístiques i també, fins i tot, de control de l'activitat turística, en aquest segon cas per tal de donar resposta a una petició específica del Consell d'Eivissa per poder actuar contra el lloguer turístic il·legal, però finalment l'Executiu ha considerat més prudent només abordar les mesures específiques d'accés a l'habitatge, "per molt que tot hi estigui relacionat", asseguren fons properes a l'equip redactor.
Les polítiques d'accés a l'habitatge van ser un dels anuncis més importants de Marga Prohens durant la campanya electoral, i es va comprometre a aprovar-les abans dels seus primers 100 dies.