Primeres veus crítiques de càrrecs del PP sobre la nova llei de l'avortament

La delegada del govern espanyol a Madrid, l'alcaldessa de Zamora i el president del PP de Guipúscoa es mostren en desacord amb alguns aspectes de la norma impulsada per Gallardón

La delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, en una imatge recent / EFE
Efe
26/12/2013
2 min

MadridCristina Cifuentes: prefereriria una llei de terminis

La delegada del govern espanyol a Madrid, Cristina Cifuentes, ha admès aquest dissabte que no comparteix l'opinió majoritària del seu partit, el PP, respecte de l'avantprojecte de llei de l'avortament, ja que és més partidària d'una regulació de terminis en lloc de la de supòsits. També ha confessat que "és un tema molt complicat" i que entén que ha d'acceptar la mesura impulsada perquè el PP és el seu partit.

En una entrevista aquest dimecres a RNE, Cifuentes ha recordat, tanmateix, que el text està en fase inicial i que cal una tramitació parlamentària en què hi pot haver modificacions, i ha recordat que de tota manera el text proposat pel ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, i aprovat pel consell de ministres respon al compliment d'un compromís del PP en el seu programa electoral.

En tot cas, Cifuentes creu que calia modificar "la llei socialista", ja que no comparteix aspectes d'aquest text, que és el que encara està vigent, com el fet que les menors de 16 anys puguin avortar sense coneixement patern i que també es pugui dispensar com a mètode anticonceptiu la "píndola de l'endemà sense prescripció mèdica".

L'alcaldessa de Zamora: es queixarà al ministre

No ha estat l'única opinió crítica dins del PP, ja que l'alcaldessa de Zamora, Rosa Valdeón, ha assegurat a l'agència Efe que elevarà al ministeri de Justícia la seva disconformitat amb la reforma que ha promogut l'executiu de Rajoy, a través del ministre Alberto Ruiz-Gallardón.

"És veritat que la llei anterior pot necessitar una actualització, però el que no és raonable és que s'elimini l'avortament quan hi hagi risc de malformació del fetus", ha assenyalat Valdeón, que forma part de la directiva del PP.

Segons la seva opinió, és "una incongruència" que en el sistema sanitari públic espanyol, "que és del millor que hi ha al món", es facin proves per veure l'estat del fetus i, en el cas de detectar alguna malformació, no s'ofereixi la possibilitat de decidir lliurement si es vol interrompre l'embaràs.

I també el president del PP de Guipúscoa, Borja Sémper, ha admès que hi ha aspectes de la reforma de la llei que no li agraden i ha defensat que el projecte es voti "en consciència" perquè "els partits polítics no han de ser sectes".

El president del PP de Guipúscoa: l'aspecte de les malformacions, mal resolt

Sémper ha explicat a l'agència Efe que no creu "en un Estat que es fiqui en la vida de les persones fins al punt d'impossibilitar prendre decisions sobre la seva pròpia vida".

"La clau està en l'equilibri, a respectar el dret d'una dona a decidir sobre el seu propi cos i la seva pròpia vida i fer-lo compatible amb protegir a qui no pot fer-ho", ha opinat.

Segons la seva opinió, l'avantprojecte de llei "ha d'afinar una mica més" pel que fa al supòsit de malformacions en el fetus: "Hi ha situacions molt dramàtiques per a moltes parelles que han d'afrontar una situació extrema quan un metge els diu que el fetus té una malformació", ha ressaltat Sémper.

stats