Turisme
Política17/06/2024

El delegat del govern defensa l'actuació de la Guàrdia Civil al Caló del Moro: "És el procediment habitual"

Alfonso Rodríguez apunta que el motiu de l'actuació dels agents va ser la inexistència de comunicació prèvia sobre la concentració

PalmaEl delegat del govern espanyol a les Balears, Alfonso Rodríguez, ha explicat aquest dilluns que la Guàrdia Civil va demanar el DNI a assistents a la concentració d'aquest diumenge al Caló del Moro contra la massificació a les platges "per intentar saber qui eren els promotors de la concentració". "És el procediment habitual en aquests casos", ha defensat.

Cargando
No hay anuncios

En aquesta línia, Rodríguez ha apuntat que qui vol manifestar-se ho ha de comunicar a la Delegació del govern espanyol perquè la institució pugui organitzar la concentració. "El que va passar ahir és que no hi va haver comunicació prèvia, per tant, la Guàrdia Civil, d'acord amb les seves competències, va decidir identificar alguns dels que es varen concentrar per intentar saber qui eren els promotors de la concentració". El delegat ha insistit en el fet que en aquests casos no és necessari que la Delegació requereixi la seva actuació de manera directa. "Arran de la inexistència de comunicació prèvia, els agents d'ofici varen actuar en un procés absolutament normal i ordinari", ha remarcat.

Cargando
No hay anuncios

Rodríguez ha insistit en la necessitat que se sol·liciti a la Delegació del govern espanyol l'autorització de concentracions perquè des de la institució es pugui facilitar. "Si algú va a la platja i planta la tovallola enterra, no es pot interpretar com a concentració, però quan s'estenen pancartes o es fan proclames, la Guàrdia Civil pot interpretar que sí í i pot demanar l'autorització de la manifestació, i si no ha estat autoritzada així, pot intentar identificar els promotors d'aquesta", ha exposat.

"Només va ser una identificació"

La Delegació es troba pendent de rebre l'informe del cos armat, tot i que Rodríguez ha assegurat que "tot apunta que només va ser una identificació". Des de les 8 hores del diumenge, la platja del Caló del Moro va quedar ocupada pels mallorquins que s'hi varen reunir, en una actuació reivindicativa convocada pel col·lectiu Mallorca Platja Tour amb l'objectiu de recuperar els arenals per als residents i protestar contra la massificació turística que viu l'illa i l'Arxipèlag.

Cargando
No hay anuncios

Rodríguez ha recordat que el procés a seguir en aquests casos és sol·licitar la concentració amb temps (si és urgent amb 24 hores, i si no ho és, amb deu dies). "Si això no es fa, els agents poden optar per identificar els qui poden ser els organitzadors per si hi hagués algun problema posterior". Per últim, el delegat ha lamentat que hi hagi gent que "hagi utilitzat aquests fets per confondre la ciutadania i fer rèdit polític a les xarxes". "No intentem treure avantatge polític d'una cosa que realment no té més transcendència", ha conclòs.

Mallorca Platja Tour condemna l'actuació de la Guàrdia Civil: "Va ser totalment intimidatòria"

El col·lectiu Mallorca Platja Tour ha expressat la seva opinió i ha condemnat l'actuació de la Guàrdia Civil i de la Policia Local: "Va ser totalment intimidatòria". La plataforma ha emès un comunicat a través de la xarxa X en què defensa que la trobada "no va ser en cap cas una manifestació". "Vàrem fer una trobada pacífica, cívica i festiva. Uns varen ballar ball de bot, mentre altres feien mamballetes, altres varen fer un capfico i altres varen menjar pa amb oli".

Cargando
No hay anuncios

Així, han remarcat que va ser "una trobada pacífica en un indret públic, com va passar a la Ràpita l'1 de juny" i han denunciat la intervenció dels cossos de seguretat, assegurant que hi havia joves "visiblement preocupats". "Les dues pancartes i les paraules que la gent va anar dient formen part del nostre dret d'expressar-nos". En l'escrit també indiquen que els agents varen identificar els mallorquins "d'una manera aleatòria" mentre que "deixaven pas als turistes".

Cargando
No hay anuncios

MÉS qualifica d'"incomprensible" la resposta de la Delegació

Per la seva banda, el portaveu de MÉS per Mallorca al Parlament, Lluís Apesteguia, ha mostrat el seu suport a totes les persones que es varen concentrar en aquest indret i ha denunciat "la incomprensible resposta" per part de la Delegació del govern espanyol i de la Guàrdia Civil. Apesteguia ha afirmat que el diputat de la formació al Congrés, Vicenç Vidal, demanarà explicacions al Ministeri d'Interior.

En la mateixa línia s'ha pronunciat la diputada de Podem al Parlament, Cristina Gómez. La formació ha registrat una bateria de preguntes al govern espanyol per "exigir responsabilitats per l'actuació de les forces de seguretat". "Les platges no són espais de trànsit urbà, per tant, no cal demanar permisos per reunir-s'hi", ha defensat.