Diplomàcia

Dels autòcrates als guerrers de Xian: les relliscades de Feijóo en política exterior

El PSOE aprofita les badades del líder del PP per subratllar la seva "insolvència" en l'àmbit internacional

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a Brussel·les
04/04/2023
3 min

MadridCada acte de Pedro Sánchez en l'escena internacional està calculat al mil·límetre i l'equip de la Moncloa que hi ha al darrere ha anat creixent en nombre d'efectius a mesura que s'acosta la gran cita de la presidència espanyola de la UE, que arrenca l'1 de juliol. I el cert és que Sánchez ha aconseguit fer-se un nom i ha aprofitat bé oportunitats com la que li va brindar exercir d'amfitrió de la cimera de l'OTAN el juny de l'any passat. En canvi, cada intervenció del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, sobre política internacional ha acabat en relliscada, cosa que ha aprofitat el PSOE per subratllar la seva "insolvència" en aquest terreny. Vegem en detall quines han estat les badades més destacades del gallec.

Feijóo i els "autòcrates" iberoamericans

Coincidint amb la presència de Pedro Sánchez a la XXVIII Cimera Iberoamericana, Feijóo va criticar que el president "rendís homenatge" a "governants realment autòcrates", en referència probablement a figures com la del president veneçolà, Nicolás Maduro. Feijóo obviava, però, que a la cita també hi participava el rei Felip VI i que tots els presidents espanyols han respectat el format d'aquestes cimeres.

Ràpidament, els internautes van rescatar fotografies de Feijóo amb el líder cubà, Raúl Castro.

I, per descomptat, Pedro Sánchez va aprofitar l'ocasió per recordar-li que el rei també participava en la cimera: "També ell està retent homenatge a autòcrates?", es va preguntar abans de subratllar la "insolvència" del líder gallec.

Feijóo i els guerrers de Xian

També va ser sonada la intervenció de Feijóo en què va criticar l'absència del ministre de Cultura i del president del govern espanyol en la inauguració d'una exposició a Alacant sobre els guerrers de Xian. Aquell dia, Sánchez estava sent rebut pel president xinès, Xi Jinping, a Pequín.

A la mateixa hora que Feijóo feia aquestes declaracions des d'una fàbrica de sabates d'Elx, de fet, Sánchez es convertia en el primer líder occidental que visitava Xi després que aquest presentés el seu pla de pau per Ucraïna davant de Vladímir Putin. En aquest cas, el calendari va afavorir l'agenda diplomàtica del president espanyol i va tornar a deixar en evidència el cap de l'oposició.

Crítiques a Brussel·les

El viatge que va fer el líder del PP a Brussel·les durant la celebració de la moció de censura de Vox al Congrés també va provocar moltes reaccions. Especialment, quan Feijóo va dir que la reforma de les pensions plantejada per Emmanuel Macron a França, que ha provocat manifestacions de rebuig a tot el país, era millor que la que havia aprovat el govern espanyol.

El cas és que Feijóo va fer aquestes declaracions just després de reunir-se amb el comissari europeu d'Economia, Paolo Gentiloni, que és qui ha avalat la proposta espanyola sobre pensions. A Brussel·les, però, el líder popular va dir més coses. També va qüestionar que Espanya pugui assumir la presidència rotatòria de la Unió Europea al juliol a causa de les posicions d'Unides Podem sobre la guerra d'Ucraïna, i fins i tot va afirmar que a la Xina eren conscients de les divisions dins de l'executiu espanyol.

Des del PP s'intenta contrarestar aquesta bona imatge de Sánchez a l'exterior fent servir l'altaveu del Parlament Europeu i, ara també, fent parlar Feijóo de qüestions internacionals per fer-lo aparèixer com un líder sòlid, com un estadista. De moment, però, amb un èxit escàs.

stats