Memòria democràtica
Política 20/06/2024

Centenars de persones demanen la dimissió de Le Senne a les portes del Parlament: "Fora feixistes de les institucions!"

Els concentrats duien camisetes amb la foto d'Aurora Picornell i també cridaven: "Le Senne i Prohens són el mateix!"

4 min
Manifestació demanant la dimissió de Gabriel Le Senne a les portes del Parlament

PalmaUnes 400 persones s’han concentrat a les portes del Parlament per reclamar-ne la dimissió del president, Gabriel Le Senne. Els participants també han carregat contra la presidenta del Govern, Marga Prohens, qui han assenyalat com a “responsable” de les polèmiques de Le Senne per haver esquinçat una fotografia de la dona represaliada i assassinada pel franquisme, Aurora Picornell. “Sense el PP no seria vicepresident” o "Prohens i Le Senne són el mateix", han cridat els concentrats que duien camisetes de les roges del Molinar i pancartes que reproduïen la frase de Picornell "amb quines bales matareu les idees?". En el mateix sentit, han aprofitat per demanar també la dimissió dels populars.

Els manifestants han deixat que no donaran "ni oblit ni perdó" a Le Senne, qui ahir va dir que no havia esqueixat la imatge “a propòsit” i que la seva intenció era “retirar el cartell”. Els membres de la protesta han sortit al carrer amb fotografies de nombroses víctimes de la dictadura franquista acompanyades amb la bandera de la República. Una senyora portava el retrat del seu avi, assassinat pels franquistes l’agost del 1936. "Havia arribat de Múrcia feia tan sols quatre mesos, ma mare el cercava per tot i el va trobar estès al cementiri”, ha explicat a l’ARA Balears. “No en vàrem poder recuperar mai el cos, deu estar a la fossa comuna”, ha lamentat.

Le Senne dimissió

Mentre en el Parlament la presidenta del Govern, Marga Prohens, iniciava una compareixença sobre la Mesa del pacte de sostenibilitat, entre els manifestants a les portes de la institució hi havia l'expresident autonòmic Francesc Antich, al costat d'altres socialistes, com el secretari d'Organització del PSIB, Cosme Bonet, i la portaveu en el Consell de Mallorca, Catalina Cladera. També hi eren el president de l'Obra Cultural Balear (OCB), Antoni Llabrés; l'exsecretari autonòmic de Memòria, Jesús Jurado, i l'economista i conseller del Banc d'Espanya, Carles Manera. Se'ls hi han sumat també tots els diputats dels grups socialista i MÉS per Mallorca, excepte els dos portaveus que han quedat en el ple per respondre a la compareixença de Prohens.

"Ens obliguen a manifestar-nos"

L'historiador Miquel Vidal, representant de les fundacions Darder Mascaró i portaveu de la Plataforma per la Memòria Democràtica, ha defensat la protesta, després del que va fer Le Senne el dia que es debatia admetre a tràmit la derogació de la Llei de memòria de Mallorca: "Ens obliguen a manifestar-nos". Segons Vidal, "el que va passar amb el president del Parlament és totalment antidemocràtic i impropi d'un parlament democràtic i sa; només li'n queda la dimissió".

"Les imatges són molt clares, ell sap perfectament que són imatges de víctimes, les agafa i les arrenca sense cap pudor. A qui hauria de demanar disculpes és a Aurora Picornell, a la seva memòria i els seus familiars i a totes les víctimes de la dictadura i, com que no ho ha fet, només li'n queda la dimissió", ha insistit Vidal.

L'historiador ha criticat l'al·legació de Le Senne que va voler retirar les fotos que mostraven en la mesa del Parlament perquè eren partidistes i ha qüestionat "si les víctimes d'una dictadura, represaliades, torturades i assassinades i que han estat gairebé 90 anys en una fossa comuna són partidistes".

"No es tracta de publicitat de cap partit polític, sinó de reivindicar persones que van ser assassinades per una dictadura", ha defensat.

Arran de les paraules de Marga Prohens, que des de l'hemicicle ha volgut expressar el seu "rebuig i pesar" pels fets succeïts dimarts passat, la portaveu de la Plataforma per la Memòria Democràtica, Maria Antònia Oliver, ha assegurat que "aquestes paraules no serveixen de res a la plataforma". En el mateix sentit, ha demanat a Prohens que elabori "una declaració institucional condemnant els fets". "Això passa perquè deixen que l'extrema dreta ocupi càrrecs importants i governi les institucions", ha lamentat.

La diputada socialista i vicepresidenta segona del Parlament, Mercedes Garrido, ha destacat que "el carrer li ha dit a Marga Prohens que no pot continuar ni un minut més amb aquest president del Parlament". En aquesta línia, ha recordat que els grups de l'oposició han presentat una moció per apartar el president de la Cambra. Un escrit que no es va admetre a tràmit aquest dimecres en la Mesa del Parlament.

Els socialistes esperen que el PP doni suport a l'escrit, ja que consideren que Le Senne "no pot continuar ni un dia més". "Avui no hauria d'haver presidit aquesta sessió plenària", ha lamentat Garrido i ha insistit que, després d'arrencar la foto de Picornell, està "totalment incapacitat i inhabilitat per exercir el càrrec".

La diputada, juntament amb l'altra membre socialista de la Mesa, Pilar Costa, han deixat els seus ordinadors oberts amb les imatges que van exhibir dimarts passat. "Avui no les ha tocades, no devien estar tan malament", han retret.

El portaveu adjunt del PSOE en el Parlament, Marc Pons ha remarcat que Le Senne "només té una opció: dimitir". "Mai no havíem vist el vicepresident pegar una manotada a un ordinador i rompre una fotografia d'una referent com Aurora Picornell", ha lamentat. A més, ha retret a la presidenta del Govern que "no pot governar amb un partit feixista". "Prohens ha d'assumir ja la responsabilitat", ha afegit.

D'altra banda, el diputat de Vox en el Parlament, Sergio Rodríguez –qui va assegurar que la Falange va protegir el poeta Federico García Lorca abans del seu assassinat–, ha sortit a fumar durant la manifestació i els manifestants s’han dirigit a ell amb crits de “fora d’aquí”. El portaveu de la formació d’extrema dreta en el Consell, Toni Gili, juntament amb el conseller David Gil, han creuat per davant la concentració i han saludat amb un somriure els manifestants com a provocació.

Derogació de la Llei de memòria democràtica

La majoria del PP i Vox es va imposar aquest dimarts i va donar llum verda a la tramitació parlamentària de la derogació de la Llei de memòria democràtica. Els populars varen cedir la iniciativa a l'extrema dreta, assegurant que ho feien per complir amb l'acord d'investidura. Ho feren amb el renou de fons de les entitats memorialistes, que al migdia es varen concentrar a les portes del Parlament, i malgrat l'advertiment d'Amnistia Internacional (AI), que va alertar que eliminar la normativa posa en risc el dret a la veritat, la justícia i la reparació de les víctimes de violacions dels drets humans. Mentre l'oposició va carregar contra la "submissió del PP a Vox", l'extrema dreta es va desbocar durant el debat. El president del Parlament, Gabriel Le Senne (Vox) va arrencar i esquinçar un cartell amb fotografies de dones assassinades per la dictadura, les Roges del Molinar, i va expulsar les dues membres de la mesa que l'havien col·locat, les diputades socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa.

stats