Crisi de Vox a les Illes Balears

Demanen al PP la retirada del Pla de segregació lingüística i mantenir la Llei de memòria després del trencament amb Vox

El trencament de Vox de l'acord de governabilitat amb l'Executiu Prohens ja ha provocat les primeres reaccions de la societat cívica

Edició d'una foto de Jorge Campos i Marga Prohens.
12/07/2024
2 min
Regala aquest article

PalmaEl trencament de manera unilateral per part de Vox de l'acord de governabilitat amb l'Executiu Prohens ja ha provocat les primeres reaccions de la societat cívica. Per començar, Memòria de Mallorca ha demanat la retirada urgent del suport a la proposició de llei de Vox per la derogació de la Llei de memòria i reconeixements democràtics. L'OCB, a més a més, exigeix la retirada del Pla de segregació lingüística i la revocació de totes les mesures regressives contra la llengua catalana d’aquest primer any de legislatura. L'STEI Intersindical, per part seva, també reclama al Govern que retiri tots els acords subscrits amb Vox, incloent-hi l’Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística.

En concret, Memòria de Mallorca també demana el cessament immediat del president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne. Expliquen que des del principi de la legislatura se'ls ha comunicat i admès en diverses ocasions, per part de diferents responsables del Govern del PP, que si fos per ells no es derogaria la llei, però que hi havia un acord i que això no es podia tirar enrere. Recorden que la Llei de memòria democràtica es va aprovar també amb els vots del PP l'any 2018 i que "ningú ha demanat que es derogui, a excepció del 13% que representa al Parlament l'extrema dreta de Vox". "Ara ja no hi ha excuses ni per mantenir l'acord de derogació", argumenten. Tampoc no hi ha excusa, esgrimeixen, per per mantenir al càrrec Le Senne, protagonista d'uns "fets lamentables i contraris a un estat de dret", que es produïren en seu parlamentària quan va esqueixar una fotografia de víctimes que patiren greus violacions contra els drets humans.

L'OCB, així mateix, demana a Prohens que retorni al consens estatutari amb relació a la llengua, que "compleixi l’obligació que tenen els poders públics de protegir-la i promocionar-la, i deixi d’utilitzar-la com a element de confrontació". "Exigim a la presidenta Prohens que se situï al costat de la majoria social d’aquest poble i deixi d’agenollar-se davant aquesta minoria intolerant antimallorquina que ara li ha retirat el suport", ha escrit l'entitat al seu perfil a xarxes socials.

En un sentit similar a les altres associacions, l'STEI reclama que es tirin enrere mesures com l’Oficina de Garantia de la Llibertat Lingüística, la derogació de la Llei de memòria democràtica i el Pla pilot segregador a les escoles que s’hi han adherit, un pla que, segons recorden, va obtenir el rebuig d'òrgans com el Consell Escolar de les Illes Balears i el Consell Social de la Llengua Catalana. També sol·liciten que Le Senne deixi de ser el president del Parlament per "l’actitud d’odi i menyspreu cap a unes víctimes de la Guerra Civil i d’altres de caire homòfob". 

A més, l’STEI Intersindical sol·licita que els 60 milions d’euros que s’havien de destinar al pla educatiu es dediquin a resoldre "les mancances" del sistema educatiu de les Illes, com també que es retorni a les funcions i competències de l’anterior Oficina de Drets Lingüístics. El sindicat fa una crida al PP balear perquè governi des "del diàleg i la voluntat de negociació" i faci fora de les institucions i de l’acció de govern "les polítiques d’odi, de segregació, de minorització de la llengua catalana i de foment de les desigualtats".

stats