Cas Errejón

Des de quan coneixia Sumar les denúncies contra Errejón? Així es va precipitar la seva dimissió

La formació tenia constància d'almenys un cas previ del juny del 2023: "És evident que no se li va fer el cas que se li hauria d'haver fet"

MadridDimarts van saltar totes les alarmes amb la publicació a Instagram d'una denúncia anònima de violència masclista que apuntava, sense esmentar-lo directament, a Íñigo Errejón. La captura de pantalla del missatge de la víctima al compte de la periodista Cristina Fallarás parlava d'un "diputat", un "polític molt conegut" que "viu a Madrid" i és un "indignat social que mai treu el cap els dies del 8-M". Les mirades es van girar cap a Errejón. Com han sortit a dir altres polítics, activistes i periodistes que segueixen l'actualitat política estatal i fins i tot persones anònimes que hi han coincidit en altres àmbits a Madrid, no ha estat cap sorpresa que fos ell l'assenyalat perquè la fama el precedia de feia temps. A Sumar també van pensar en el seu portaveu al Congrés i van donar credibilitat a les acusacions. Per això, el mateix dia van decidir obrir una investigació.

Ara bé, si a ningú l'ha sorprès que fos ell i feia temps que se sabia com era Errejón, quina responsabilitat té Sumar per haver-lo situat com a portaveu al Congrés fa només nou mesos? El va nomenar Díaz conscient d'això i va decidir ignorar-ho? Una exmembre del nucli dur de Díaz a Sumar, María Eugenia Rodríguez Palop, ha reconegut a la Cadena SER que sabien l'existència d'una denúncia anònima prèvia, apareguda a X el juny de 2023 –en plena precampanya de les eleccions generals–, que acusava Errejón de comportaments similars en un festival a Castelló. "D'això se'n parlava fa un any", ha dit també aquest divendres al matí a TVE qui va ser amic seu i amb qui va fundar Podem, Pablo Iglesias, que assegura que Errejón "no era així" quan el va conèixer. Palop ha admès que "és evident que no se li va fer el cas que se li hauria d'haver fet" a aquest indici.

Cargando
No hay anuncios

La polèmica per la denúncia de fa setze mesos esquitxa també Més Madrid, formació creada per Errejón, però de la qual s'havia distanciat per discrepàncies amb Mónica García, l'actual líder i ministra de Sanitat, que també ha reconegut a X "no haver sabut fer prou". Entre les files de la formació madrilenya s'admet que eren conscients que Errejón tenia comportaments amb dones que, si sortien a la llum, el podien fer avergonyir i posar en evidència. Ara bé, asseguren que no pensaven que transcendirien fets tan greus com els que s'han sabut en les últimes 24 hores. Ara bé, segons publica El País, una exassessora d'Errejón que actualment és diputada del partit a l'Assemblea de Madrid, Loreto Arenillas, va intervenir per aturar aquesta denúncia del juny de 2023. La dona que l'havia publicat la va acabar esborrant. Davant d'aquestes informacions, el partit ha destituït Arenillas dels seus càrrecs orgànics i també ha suspès unes jornades que havia de celebrar aquest cap de setmana.

Cargando
No hay anuncios

En un missatge a X, Arenillas ha negat haver encobert el cas i ha explicat que se sent “víctima d’una immensa campanya de mentides” del seu partit. De fet, ha assegurat haver fet arribar a la secretaria d’organització de Més Madrid el comportament d’Errejón i que va ser el partit el que va descartar iniciar cap acció. Arenillas deixarà la seva acta de diputada.

Cargando
No hay anuncios

Però aleshores, si ja hi havia aquests indicis, ¿per què Díaz el va mantenir com a candidat dels comicis del 23 de juliol i el va situar com a cara visible de Sumar al Congrés pocs mesos després de formar l'executiu? De moment la vicepresidenta segona, que està de viatge oficial a Colòmbia, ha evitat les preguntes compromeses, s'ha limitat a expressar suport a les víctimes i es remet al comunicat que va fer Sumar dijous, que justificava que la formació va actuar davant les sospites. La secretària de Comunicació de Sumar, Elizabeth Duval, ha defensat a La Sexta que si haguessin sabut que podia haver existit un "delicte", "Errejón mai hauria anat a les llistes". "No ho sabíem, però hauríem d'haver-ho sabut", ha insistit.

48 hores fins a la dimissió

Segons la versió oficial, davant les informacions que van aparèixer dimarts, a Sumar es van posar a buscar informació sobre els fets. L'endemà de la publicació de Fallarás, Yolanda Díaz va trucar a Errejón per demanar-li explicacions, ell va reconèixer haver tingut els comportaments denunciats i que podien sortir més casos. La vicepresidenta segona del govern espanyol li va traslladar que són incompatibles amb Sumar. En paral·lel, Més Madrid reivindica que també el van interrogar i el van pressionar exigint-li la dimissió i el lliurament de l'acta de diputat. Ara bé, Errejón va trigar dos dies a fer el pas. Ja amb la investigació interna en marxa, va continuar amb la seva activitat habitual com a portaveu a la cambra baixa i va fer declaracions amb normalitat als passadissos del Congrés al final del ple de dimecres.

Cargando
No hay anuncios

Esquerra Unida, formació que integra el grup parlamentari de Sumar i de la qual mai ha format part Errejón, ha carregat contra les que sí que hi tenien vinculació directa, Sumar i Més Madrid. El seu líder, Antonio Maíllo, ha demanat responsabilitats a les persones que van "tenir algun indici" i "no van fer res". "Sí que he rebut informació que hi havia gent que ho sabia", ha dit en declaracions des d'Andalusia, en les quals ha defensat que cal obrir una reflexió col·lectiva a les organitzacions de l'esquerra. "Sumar deu una reparació al país", ha afegit el portaveu d'Esquerra Unida al Congrés, Enrique Santiago.

Allau de reaccions

L'endemà Errejón va enviar la carta que va publicar hores després a X a la direcció de Sumar, que es va reunir dijous al matí i va acceptar unànimement la dimissió. A dos quarts de tres de la tarda, Errejón va fer públic el comunicat en el qual anunciava que deixava la política i admetia, crípticament, haver tingut actituds "tòxiques" amb dones. A partir d'aquell moment va començar una allau de reaccions polítiques i també de nous testimonis que l'acusen de tocaments no consentits, violència psicològica, assetjament sexual o comportaments sexuals vexatoris. Dijous a la nit Fallarás deia haver rebut onze missatges més sobre ell en 24 hores. "Estat de xoc" és una de les expressions més repetides entre les persones que trepitgen les institucions a Madrid i sorgeix la reflexió: com pot haver estat deu anys a primera línia si tothom diu ara que ho sospitava?

Cargando
No hay anuncios

Al Palau de la Moncloa asseguren haver-se assabentat de la dimissió com tothom, a través del missatge a X d'Errejón. Fonts de l'equip de Pedro Sánchez expliquen que Díaz no ho va comunicar prèviament al president del govern espanyol perquè és un afer que no afecta l'executiu, perquè era portaveu parlamentari. Ara bé, el PP ja ha aprofitat l'avinentesa per assenyalar la "hipocresia" del govern espanyol i denunciar el "silenci còmplice" de les formacions de l'esquerra. El missatge pel qual ha optat la Moncloa és centrar-se en el suport a les víctimes i desvincular el cas dels partits. A la seu de la presidència del govern espanyol també consideren que no afecta gens la negociació en marxa dels pressupostos i fan pinya amb Díaz i Sumar.