Desembarcament teatral de ministres
Reyes Maroto i José Luis Ábalos arriben a les Balears sense anunciar cap mesura concreta, mentre que les ajudes directes del govern espanyol a empreses i autònoms queden en 855 milions
PalmaUn ministre cada 24 hores durant tres dies, però cap anunci concret, més enllà de la signatura d’alguns convenis i protocols sobre habitatge. Moltes fotografies i bones paraules, perquè la situació econòmica i social de les Balears a causa de la pandèmia mereix tot el suport del govern espanyol, o com a mínim una mica de teatre. La desfilada de ministres per l’escenari illenc va començar dijous, amb la titular d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto. El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va agafar el relleu, just abans de l’arribada de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. Ara bé, el repartiment va patir una retallada important, perquè finalment es trobarà a faltar l’actuació anunciada de la vicepresidenta d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. Si l’agenda no es torna a torçar, sí que vindrà a les Illes després de Setmana Santa.
Els dos anuncis importants que han marcat la recta final de la setmana es varen fer lluny de les Balears, a Madrid. D’una banda, és precisament Calviño qui va manifestar dijous al Congrés que els Expedients de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) s’allargaran fins a finals de 2021. La pròrroga d’aquesta mesura de protecció és cabdal per a les Illes, que han sofert una caiguda del PIB d’un 23,7% –segons els darrers càlculs del Govern– i un 46,9% més d’aturats el febrer respecte del mateix mes del 2019. El mes passat va acabar amb 38.649 treballadors en ERTO i la seva reactivació depèn de l’inici incert de la temporada turística.
Calviño va fer l’anunci el mateix dia que va aconseguir convalidar el decret llei del paquet d’11.000 milions d’euros d’ajudes per a empreses i autònoms afectats per la crisi del covid –7.000 dels quals seran ajudes directes–. La sorpresa a les Balears va arribar l’endemà, via BOE, i és que la xifra per a ajudes directes ha anat minvant: dels “gairebé” 1.000 milions que varen anunciar la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la secretària d’Estat d’Economia, Ana de la Cueva, s’ha passat a 855 milions. El vicepresident de l’Executiu balear, Juan Pedro Yllanes, ja la va retallar un poc dimarts al Parlament, però encara va ser massa generós, perquè l’havia deixada en 925 milions. Així i tot, Ábalos va criticar divendres que sempre es lamenti “el que no s’aconsegueix”. “Abans no hi havia res i ara tenim aquesta aportació importantíssima. No podem celebrar-ho?”, va demanar davant dels periodistes al Consolat de Mar.
Reyes Maroto es va reunir amb representants del sector turístic, amb l’empresari Miguel Fluxà com a amfitrió, en un dels hotels de la seva cadena. Després de la trobada, va assegurar que l’abril serà un punt d’inflexió en l’arribada de vacunes i la immunització massiva. Cal recordar que Armengol va tornar de Madrid el febrer “amb el compromís i la seguretat del govern espanyol” perquè les vacunes arribassin de manera massiva a les Illes abans que acabàs el març. Quant a prioritzar les regions turístiques, la ministra es va limitar a remarcar que aquesta decisió no depèn exclusivament del govern espanyol i que hi ha altres sectors que demanen vacunar-se, a més del turisme.
En aquest viatge de la presidenta, les Balears es varen oferir tant a Maroto com a la ministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, per ser una de les destinacions on provar el passaport sanitari. I alguns mitjans de comunicació ho varen donar per fet i varen afirmar que seria així. Però la ministra de Turisme no sols no va garantir dijous aquesta possibilitat, sinó que va deixar entreveure que el seu desig és que s’implanti a tot l’Estat a la vegada.
La batalla pel REB
Mentrestant, el debat sobre l’incompliment de Règim Especial de les Balears (REB) continua sobre la taula, a dies que s’esgoti el termini perquè el Parlament presenti el recurs d’inconstitucionalitat contra els pressupostos de l’Estat per no incloure el factor d’insularitat. “Som un govern molt compromès amb les diferències territorials”, va dir Maroto, a més d’esquivar la qüestió de l’incompliment del REB per part de l’Estat amb un driblatge: “Francina ho explicarà molt bé”. Va afegir que “cal cercar l’instrument adequat perquè les Balears tinguin aquest règim”. Aquest instrument bé podria ser la Comissió Mixta d’Economia i Hisenda, que s’havia de reunir per calcular el factor d’insularitat –la dotació econòmica que ha de col·locar les Balears en la mitjana d’inversions estatals– i que no ho ha fet, malgrat que això està inclòs en el REB que es va aprovar el febrer de 2019.
Maroto també va haver de respondre sobre aquesta qüestió al president de PIMEM, Jordi Mora, que considera “difícil d’entendre que enguany el REB no estigui als pressupostos de l’Estat”. “Només em va contestar que la pandèmia ho ha trastocat, però que és a l’agenda. No es va comprometre ni va donar terminis concrets”, apunta.
El Pi, el PP i MÉS per Mallorca varen advertir la setmana passada del perill que les visites dels ministres quedassin en “bones paraules” i un grapat de fotos, més enllà de trobar solucions a l’incompliment del REB i la necessitat de reformar el sistema de finançament i aprovar mesures per reactivar l’economia. De fet, segons ha pogut saber l’ARA Balears, la campanya que els ecosobiranistes varen llançar a les xarxes amb l’etiqueta #ElQueNoDiran ha provocat el malestar dels socialistes.