DANA al País Valencià
Política15/11/2024

Mazón no dimiteix i carrega tota la responsabilitat de la catàstrofe en el govern espanyol

Els socialistes valencians ofereixen al PP els seus vots per triar un nou president

Daniel Martín Fernández i Nerea Pedrón
i Daniel Martín Fernández i Nerea Pedrón

ValènciaL'Agència Espanyola de Meteorologia i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) que no van avisar a l'hora i de la manera necessàries. Aquests són per al president valencià, Carlos Mazón, els únics responsables de la resposta tardana de la Generalitat Valenciana davant la catàstrofe que el dimarts 29 d'octubre va causar més de 200 morts al País Valencià. Tot i que ha demanat "disculpes", no ha assumit errors i ha explicat que la remodelació de govern que prepara –crearà una macrovicepresidència i una conselleria específica d'Emergències– pretén reforçar l'executiu davant l'objectiu de la reconstrucció. La seva compareixença ja ha estat valorada per l'oposició, que li reclama la dimissió. Els socialistes valencians s'han adreçat directament al PP per exigir un canvi de president i li han ofert els seus vots per trobar el relleu a Mazón i convocar eleccions quan s'hagi superat la crisi, durant el 2025.

En una compareixença de dues hores i mitja a les Corts per explicar la seva gestió durant la crisi, el polític conservador ha criticat durament els òrgans del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Especialment contundent ha estat amb la CHX, a la qual ha responsabilitzat d'aplicar una autèntica "apagada informativa" que va durar dues hores i mitja. En concret, des de les 17.13 h fins a les 18.43 h. "No ens van trucar, i només van enviar un correu a les 18.43 h per dir-nos que augmentava brutalment el cabal del barranc del Poio –fins als 1.686 litres metres cúbics–", ha emfatitzat el cap del Consell, que ha recordat que el desbordament d'aquesta rambla és el que va inundar els municipis de la comarca de l'Horta Sud. Ha passat de puntetes per la seva absència fins a les 19.30 h del centre de comandament de l'emergència, reunit des de les 17 h (amb la participació de la CHX, entre d'altres) i no ha esmentat que el cabal del barranc del Poio era consultable a temps real per internet.

Cargando
No hay anuncios

Mazón ha denunciat que "algú pensés que n'hi ha prou amb un correu" i que la CHX no fes "ni una trucada ni una paraula d'avís, sinó un simple correu entre 200". "La Confederació tenia l'obligació d'informar i d'avisar del risc de desbordament, i el mínim que es pot demanar és que la informació vingués acompanyada d'una alerta", ha afegit, tot obviant que aquest organisme anava actualitzant periòdicament la informació i que la seva tasca no és emetre les alertes, una tasca reservada a la Generalitat a través de Protecció Civil.

Sobre la seva gestió, Mazón ha defensat que la Generalitat sí que va alertar la ciutadania els dies previs amb missatges com "no agafar el cotxe o no acostar-se a rambles i barrancs". Missatges a través de les xarxes socials que, contràriament al que li retreia a la CHX, en aquest cas sí que considera que eren suficients. En aquest sentit, ha afirmat que es van repiular les advertències de l'Aemet el diumenge 27 d'octubre i el dilluns 28 d'octubre davant de les informacions que li feia arribar aquesta institució. "Es feia seguiment a partir de la informació que ens anava arribant", ha repetit el cap del Consell.

Cargando
No hay anuncios

La consellera, al capdavant

Mazón no va suspendre la seva agenda, inclòs un dinar de tres hores amb una periodista, perquè la resposta a la crisi la dirigia la consellera d'Interior i Justícia, Salomé Pradas, ha explicat Mazón. "Vaig mantenir la meva agenda sabent que la consellera s'havia desplaçat a zones afectades i que estava en contacte amb la delegació del govern [espanyol]", ha dit. A més, ha responsabilitzat el trànsit de la seva arribada al centre d'Emergència a les 19.30 h, dues hores més tard de la seva constitució a les 17 h.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat el cúmul de retrets, Mazón ha defensat que ell vol defugir la batussa política. "No busquem assenyalar ningú, busquem solucions". "La nostra comunitat mereix una col·laboració àgil i sincera", ha insistit, contraposant la suposada "voluntat d'actuar amb rapidesa" de la Generalitat Valenciana amb una reticència a la col·laboració de l'Estat. De fet, ha reivindicat "la via dels fets i no promeses" i ha criticat altra vegada que alguns governs "debatin de competències i responsabilitats", en la que ha estat una clara referència a l'executiu espanyol.

Tot i les reiterades crítiques al govern espanyol, ha estat notori l'oblit de Mazón del pla de millora del barranc del Poio que la Confederació Hidrogràfica del Xúquer tenia previst executar per evitar possibles inundacions de l'Horta Sud. El programa, ja enllestit el 2006 amb un pressupost de 150 milions, es va quedar en el calaix arran de la crisi econòmica del 2007, quan l'executiu l'encapçalava José Rodríguez Zapatero. Un pla que ni els governs de Mariano Rajoy ni de Pedro Sánchez van recuperar.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a les peticions, Mazón ha reclamat a l'Estat que ampliï les ajudes i ha insistit a sol·licitar 31.000 milions d'euros. Segons ha dit, aquesta xifra neix d'un "càlcul rigorós" dels tècnics i no és un "caprici". Per exemple, per reposar els 100.000 vehicles destruïts per l'aigua. L'executiu estatal ja ha anunciat 834 milions en ajudes (i més de 10.000 milions d'euros en previsió), però el president valencià, Carlos Mazón, ho veu insuficient.

En l'àmbit dels anuncis, Mazón ha avançat una remodelació del govern valencià que crearà una vicepresidència que s'encarregarà de la recuperació de la DANA i una nova conselleria d'Emergències i Interior, un canvi que sembla, sobretot, una modificació del nom, ja que les competències d'Emergències ja les té l'actual conselleria de Justícia i Interior.

Cargando
No hay anuncios

Protesta a les portes de les Corts

Mentre Mazón compareiexia a les Corts centenars de persones s'han manifestat a les portes de Parlament valencià. "Mazón dimissió", "El president, a Picassent", "No teniu vergonya" i "Mazón a la presó" són algunes de les consignes que han cridat els assistents a la protesta, que reclamen la dimissió del president valencià per la seva controvertida gestió de la DANA.

Protesta contra Carlos Mazón davant les Corts Valencianes

This browser does not support the video element.

La concentració ha comptat amb l'assistència dels diputats de Compromís, que s'hi han afegit abans de la compareixença de Mazón. El portaveu valencianista al Parlament, Joan Baldoví, ha defensat que Mazón només té "una eixida digna, que és dimitir". "Evidentment, una persona que no ha sabut gestionar el dia de la catàstrofe, que ha demostrat que tampoc sap gestionar els dies posteriors a la catàstrofe, que ha mentit reiteradament a tots els valencians i valencianes i que l'únic que està pensant és com salvar el coll, és algú que no mereix ser president de cinc milions de valencians i valencianes”, ha afegit.