DANA al País Valencià

Mazón no dimiteix i carrega tota la responsabilitat de la catàstrofe en el govern espanyol

Els socialistes valencians ofereixen al PP els seus vots per triar un nou president

El president valencià, Carlos Mazón, al costat de la seva vicepresidenta, Susana Camarero
Daniel Martín Fernández i Nerea Pedrón
16/11/2024
4 min

ValènciaL'Agència Espanyola de Meteorologia i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) perquè van avisar tard i malament. Per al cap del Consell, Carlos Mazón, aquests són els únics responsables de la resposta tardana de la Generalitat davant la catàstrofe que el dimarts 29 d'octubre va causar més de 200 morts al País Valencià. Així ho ha defensat aquest divendres el polític conservador en una compareixença a les Corts en què també ha aprofitat per deixar clar que no pensa dimitir. Ben al contrari, pretén mantenir-se en el càrrec i encapçalar la reconstrucció de les zones afectades. Només si fracassa en aquesta temptativa, ha avançat, renunciarà a presentar-se a la reelecció el 2027.

Per iniciar el seu pla, el president valencià crearà una macrovicepresidència i una conselleria específica d'Emergències. Ho farà, previsiblement aquest cap de setmana, en una estratègia dissenyada per recuperar la iniciativa i, així, intentar deixar enrere les polèmiques que envolten la seva gestió. També l'exigència perquè abandoni el càrrec que ara fa una setmana li van traslladar gairebé 140.000 ciutadans en diverses manifestacions.

Tot i que ha demanat "disculpes", Mazón ha centrat la intervenció a criticar el govern espanyol. Aquesta estratègia, ja evidenciada els últims dies, ha fet virar un PSPV que inicialment s'havia mostrat disposat a donar-li suport de forma transitòria i aprovar-li els pressupostos de l'any que ve. Aquest divendres, els socialistes s'han adreçat directament al PP per exigir un canvi al capdavant del Consell i li han ofert els seus vots per trobar un relleu a Mazón i convocar eleccions quan s'hagi superat la crisi el 2025. "Vostè és un obstacle per a la reconstrucció. No pot continuar al capdavant de la Generalitat perquè és un president acorralat per les seves mentides", ha resumit el portaveu socialista, José Muñoz.

Convençut que la millor defensa és un bon atac, Mazón ha apuntat cap als òrgans del ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Especialment contundent ha estat amb la CHX, a la qual ha responsabilitzat d'aplicar una autèntica "apagada informativa" entre les 17.13 h i les 18.43 h. "No ens van trucar, i només van enviar un correu a les 18.43 h per dir-nos que augmentava brutalment el cabal del barranc del Poio –fins als 1.686 litres metres cúbics per segon–", ha emfatitzat el cap del Consell, que ha subratllat que el desbordament d'aquesta rambla va inundar els municipis de la comarca de l'Horta Sud. En aquestes crítiques, el dirigent del PP ha obviat que el cabal d'aquest barranc és consultable en temps real per internet.

En la mateixa línia, Mazón ha defensat que la CHX "tenia l'obligació d'informar i d'avisar del risc de desbordament, i el mínim que es pot demanar és que la informació vingués acompanyada d'una alerta". De nou, ha obviat que la tasca d'aquest organisme no és emetre les alertes, i aquesta funció està reservada a la Generalitat a través del servei de Protecció Civil. Per espolsar-se les responsabilitats, també ha qualificat l'episodi de pluges de “colossal i incomparable”.

Pel que fa a les crítiques sobre per què no va suspendre la seva agenda, inclòs un dinar de tres hores amb una periodista, Mazón ha contestat que no ho va fer perquè la resposta a la crisi la dirigia la consellera d'Interior i Justícia, Salomé Pradas. "La vaig mantenir sabent que la consellera s'havia desplaçat a zones afectades i que estava en contacte amb la delegació del govern [espanyol]", ha assegurat. A més, ha responsabilitzat el trànsit de la seva arribada al centre d'Emergència a les 19.30 h, dues hores més tard de la seva constitució a les 17 h.

Malgrat el cúmul de retrets, Mazón ha evitat incloure al PP en les crítiques per l'oblit del pla de millora del barranc del Poio que la CHX tenia previst executar per evitar possibles inundacions de l'Horta Sud. El programa, ja enllestit el 2006 amb un pressupost de 150 milions, es va quedar en el calaix arran de la crisi econòmica del 2007, quan l'executiu l'encapçalava José Rodríguez Zapatero. Ni els governs de Mariano Rajoy ni de Pedro Sánchez el van recuperar.

Pel que fa a les peticions, Mazón ha insistit a sol·licitar 31.000 milions d'euros. Segons ha defensat, aquesta xifra neix d'un "càlcul rigorós" dels tècnics i no és un "caprici". Per al cap del Consell, els 834 milions en ajudes (i més de 10.000 milions d'euros en previsió) anunciats pel govern espanyol no són suficients.

Crítiques de l'oposició

A més del PSPV, el més bel·ligerant amb Mazón ha estat el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, que ha defensat que l'única manera d'assumir responsabilitats que té el cap del Consell és "dimitint". "Amb 200 morts sobre la taula, vostè demanaria la dimissió del president si no governés", li ha etzibat el polític valencianista. Baldoví també li ha retret que convoqués el comitè d'emergències a les cinc de la tarda quan "a Utiel i Requena ja estaven inundats". A més, ha recordat que durant la DANA que el 2019 va afectar les comarques del Baix Segura i la Vall d'Albaida, l'anterior executiu del PSPV, Compromís i Unides Podem van convocar aquest mateix òrgan "quatre dies abans".

A més de la compareixença de Mazón, una altra novetat clau d'aquest divendres ha estat que el Centre de Coordinació d'Emergències no hauria enregistrat la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) de la tarda del 29 d'octubre, segons ha avançat el diari Las Provincias. Es tracta d'un contingut audiovisual que pot resultar fonamental en les investigacions judicials que analitzaran les actuacions del Consell. I és que cal recordar, que a hores d'ara, el Tribunal Superior de Justícia –i també el Suprem– ja ha començat a rebre querelles. Compromís n'ha anunciat una de pròpia.

Protesta a les portes de les Corts

Des de mitja hora abans de l'inici del parlament de Mazón, a la porta de les Corts diversos centenars de ciutadans han tornat a reclamar la dimissió del president. "Ara que havíem fet país, ens l'han destrossat", lamentava la Carmen, que hi ha acudit amb el seu marit Paco, frustrats pels esdeveniments de les últimes setmanes. Un cop ha avançat la sessió i en constatar que Mazón no deixaria el càrrec, el desencís ha afectat alguns dels concentrats. "No dimitirà", ha cridat el Paco perquè la resta de manifestants s'assabentessin de la notícia. Tots ells esperaven la dimissió d'un president que afirmen que "els ha decebut com a màxim representant del poble valencià".

Protesta contra Carlos Mazón davant les Corts Valencianes
Diverses persones increpant les autoritats a l'exterior de les Corts abans de l'inici del ple.
stats