Política02/10/2018

Llibertat per al president de la Diputació de Lleida, que continuarà sent investigat per corrupció

Reñé es nega a declarar davant dels Mossos i no es planteja dimitir

Gerard Martínez
i Gerard Martínez

LleidaEl president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha quedat en llibertat aquesta tarda a l'espera de declarar davant del jutge després de la seva detenció a primera hora del matí, que ha agafat per sorpresa l'equip de govern de la corporació provincial, sobretot quan s'ha conegut que l'operació duta a terme al llarg del dia d'avui per la Unitat Central d'Anticorrupció de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra juntament amb el jutjat d'instrucció número 1 de Lleida se saldava amb 25 detinguts més dels partits judicials de Lleida, Solsona i Balaguer, que també han sortit en llibertat però que, com Reñé, continuaran sent investigats.

Segons la Fiscalia de Lleida, els fets objecte d'investigació podrien ser constitutius de diversos delictes contra l'administració pública, "especialment de suborns a funcionaris i frau en matèria de contractació, així com de blanqueig de capitals". De fet, tot plegat es remunta al 2015, any en què el sindicat CGT va fer públic un dossier amb documentació sobre un possible delicte de cobrament de comissions il·legals per part de l'empresa M y J Gruas que implicava el mateix Reñé quan aquest exercia la presidència del Consell Comarcal del Pla d’Urgell. Tot i que ambdues parts van negar les acusacions i les van emmarcar en una "campanya d'atac contra el procés sobiranista", tal com insistia Reñé, el cas va saltar a Anticorrupció i, a posteriori, a la Fiscalia de Lleida.

Cargando
No hay anuncios

Matí d'escorcolls i detencions

D'aquesta manera, els Mossos d'Esquadra s'han emportat detingut Joan Reñé pels volts de dos quarts de dues del migdia a través de la porta del Palau de la Diputació que dona al carrer del Carme, la qual cosa ha generat una gran expectació mediàtica, d'una banda, entre els vianants i, de l'altra, entre els periodistes i els fotògrafs, que cercaven la imatge del dia. Finalment, Reñé ha sortit sense manilles acompanyat dels agents i ha marxat amb un cotxe policial de paisà en direcció a la comissaria de la capital del Segrià, on s'ha negat a declarar, malgrat que més tard convocaria una roda de premsa per defensar la seva "honorabilitat" i "honestedat" i manifestar "no haver rebut cap comissió", alhora que ha anunciat que "en cap cas" no es planteja dimitir. Així mateix, els Mossos s'han endut documentació en almenys una caixa i també han bolcat la informació d'un ordinador.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que les diligències per part del jutjat d'instrucció número 1 de Lleida es troben sota secret de sumari, se sap que en total s'han produït 26 detencions, entre les quals destaquen les d'Enrique Regaño, cap de Vies i Serveis, que els Mossos s'han endut, també sense emmanillar, cap a les onze del matí després d'escorcollar les dependències de l'edifici de l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs; l'assessor d'Infraestructures de la Diputació, Ramon Lleonart, i la cap d'Organització i Gestió, Marlen Minguell, en aquest cas, emmanillada. Fonts consultades per l'ARA apunten que la policia catalana també hauria detingut el responsable del servei d'Enginyeria, Joan Vidal; el cap del servei d'Infraestructura Viària, Antonio Fernández; el responsable de l'àrea de Medi Ambient, Xavier Fontalva, i el capatàs de Vies i Obres, Celestí Colell, arrestat al seu domicili, a Solsona. També s'han realitzat una desena d'escorcolls, entre els quals un al Palau de la Diputació, un altre a la seu del Patronat de Turisme, on justament hi ha l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals, i un altre a la seu de Carreteres de la Generalitat a Lleida.

L'operació hauria esclatat després de més de tres anys d'investigació de la fiscalia. I és que els investigadors tenen indicis que Reñé i la seva número dos a la Diputació haurien cobrat durant anys nombroses comissions il·legals en metàl·lic (de fins a 11.000 euros) a canvi d'adjudicacions públiques a empreses dedicades a la realització d'obra pública, com ara Sorigué i, principalment, M y J Gruas, la seu de la qual també ha sigut registrada durant el matí. A més, se sospita sobre presumptes entregues de donacions a CatDem, fundació vinculada a CDC, per part de les diferents empreses beneficiades amb contractes d'obra.

Cargando
No hay anuncios

L'endemà del primer aniversari de l'1-O

La vicepresidenta primera de la Diputació de Lleida i alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló, ha afirmat poc després que els Mossos s'emportessin Reñé detingut que estava ''tranquil i serè'' dins del marc d'una ''circumstància que no és normal''. En aquest sentit, Perelló ha assegurat que confien plenament en la justícia però que no deixen d'estranyar-se pel fet que la investigació, l'entrada policial i les detencions hagin tingut lloc just l'endemà de la celebració del primer aniversari de l'1-O i la vigília del també aniversari de l'aturada de país del 3-O, una explicació similar de la qual havia fet ús Reñé ara fa tres anys davant d'aquestes mateixes acusacions. Per últim, Perelló, acompanyada de tots els vicepresidents de la corporació municipalista, ha assenyalat que tots els professionals de la casa i els diputats estan "en calma, que òbviament és tensa perquè el moment és dur i difícil".

Cargando
No hay anuncios

L'oposició demana celeritat en la investigació

El grup d'ERC a la Diputació ha lamentat que la principal institució de la demarcació de Lleida "s'hagi vist esquitxada per l'ombra de la corrupció". Per això, els republicants han demanat que la justícia faci la seva tasca, s'investigui el cas i, sobretot, "que el procediment judicial avanci amb la màxima celeritat". Per la seva banda, el PSC espera que s'aclareixi, també amb celeritat, "la investigació sobre el pagament de comissions a Convergència" i mitjançant un comunicat ha anunciat que demanarà responsabilitats polítiques "en cas que es demostri la corrupció a la corporació".

Cargando
No hay anuncios

Reñé és president de la Diputació de Lleida des del 2011, alcalde de Fondarella des del 1987 i president del PDECat a les comarques de Lleida. Va ser diputat al Parlament entre els anys 2010 i 2011 i també havia sigut president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell.